Wat kun je komend seizoen, maar ook het seizoen daarna verwachten op de Nederlandse TV? Dat vind je op TV-toekomst!

23.9.05

Overzicht Nederlandse dramaseries seizoen 2005/2006

Waar seizoen 2004-2005 het dieptepunt op het gebied van dramaproductie was, lijkt seizoen 2005-2006 precies het tegenovergestelde te gaan worden. Nog nooit zijn er zoveel dramaseries in productie geweest, zelfs niet in de tijd dat er alleen maar een publieke omroep was. Een goede ontwikkeling: kwalitatief drama zet als geen ander het profiel van je zender goed neer en geeft de zender een bepaald elan. Talpa beseft dat maar al te goed en heeft van drama een van de pijlers in de programmering gemaakt. In haar eentje is de zender verantwoordelijk voor evenveel series als bijna alle andere zenders bij elkaar. Maar ook zonder Talpa was dit jaar een recordjaar geworden. De publieke omroep zet minder in op ontoegankelijk moeilijk drama en kiest nu ook voor langlopend publieksdrama. Dat wil niet zeggen dat de publieke omroep geen moeilijk intellectueel drama meer zou mogen maken, maar het zou er wel voor moeten zorgen dat het begrijpelijk is voor het merendeel van het publiek. Unit 13, Pleidooi en Oud Geld zijn de schoolvoorbeelden van hoe Publieke Omroep Drama zou moeten zijn. Hopelijk is Vuurzee, de nieuwe dramaserie van de VARA het toekomstige schoolvoorbeeld.

De Afdeling – S2- (dramady KRO)
- start januari 2006
- cast Kees Hulst, Kees Boot en Marian Mulder
- bijzonderheden: 12 delig, soort 'the Office'

Baantjer S11 (politie RTL 4)
- start november 2005
- cast vrijwel ongewijzigd - vrijdag
- aantekening: dit is waarschijnlijk echt het laatste seizoen, slechts een zeer beperkt aantal afleveringen in dit seizoen.

Betty La Fea (soap Talpa)
De serie draait om een meisje, een econome, die altijd hard werkt en goede prestaties levert, maar met 1 probleem: ze is zo lelijk als de nacht. Ze komt moeilijk aan de bak, maar krijgt het uiteindelijk voor elkaar om als secretaresse aan de slag te gaan bij een modeconcern. Daar wordt ze echter in een achterafkamertje weggemoffeld, zodat ze niet in aanraking kan komen met klanten van het bedrijf (die zouden immers kunnen worden afgeschrokken door haar lelijkheid). Dan hebben we nog de zoon van de directeur, een regelrechte player. Hij heeft een relatie met de dochter van het grote concurrerende modehuis.

De serie is geschreven door Marciel Witteman, die eerder Goudkust medeontwikkelde en verantwoordelijk is voor scripts van onder andere RTL4-dramaserie Westenwind. Regisseurs van de serie zijn Vincent Schuurman, die verantwoordelijk is voor de regie van onder andere afleveringen van Rozengeur & Wodka Lime, Spangen en Westenwind, en Manin de Wildt - verantwoordelijk voor onder andere afleveringen van 'De Afdeling'.

Bitches (jongeren BNN)
Inmiddels is seizoen 2 bevestigd. Zie dit artikel van TVT.
- producent IdtV
- start: herfst 2005

BOKS!
Een nieuwe politieserie naar een boek van Simon de Waal. Veel details in onze eerdere post over BOKS!
Talpa zal de serie naar verwachting vanaf de lente uitzenden.

Circus Waltz
Een nieuwe familieserie over een circusfamilie. Details in deze post.
Start: ergens in 2006

Evelien (dramaserie NET5)
NET5 komt met een dramatisering van de column van Martin Bril in Vrij Nederland over een jonge zelfstandige vrouw: Evelien. Meer details in deze post.

Gooische Vrouwen – voorheen - Untitled Linda de Mol drama Linda de Mol heeft al een paar televisieshows in Nederland en Duitsland, acteert in 'Spangen', had de hoofdrol in de erg leuke film 'Ellis in Glamourland', heeft het blad Linda en is er nog succesvol in ook. Nu is ze, meldde ze in RTL Boulevard (17/2/05), ook nog bezig met een eigen nieuwe dramaserie met voornamelijk vrouwen (en zichzelf) in de hoofdrol. Talpa blijkt de opdrachtgever, en het project wordt versneld ontwikkeld.
Start: eind oktober, zondag 20:30 / Tweede seizoen voorjaar 2006

Grijpstra en de Gier S3 (politie RTL 4)
- start september
- cast als voorheen
- dag: vrijdag 20:30

HotNews.tv (jongerensoap Jetix)
Vanaf mei 2005 begint Jetix met de derde jongerensoap van Nederland. Details in deze en deze post

IC S3
Met meer dan een jaar uitstel (de opnames zijn al lange tijd voltooid) zou het dan in seizoen 2005-2006 eindelijk te zien moeten zijn, maar dit keer op RTL5 in plaats van RTL4.
- cast als voorheen, toevoegingen ons niet bekend
- dag: onbekend

Keyzer & De Boer Advocaten Voorheen: Gouden Generatie (advocatenserie KRO/NCRV)
De grote nieuwe dramaserie voor Nederland 1. Na een aantal dure pretentieuze megaflops richt men zich nu op een iets breder publiek met 'Keyzer & De Boer Advocaten'. De serie wordt meer geinspireerd op de bekende Amerikaanse advocatenseries, volgens producent deLevita. Raar dat deLevita dat zegt, want op dit moment zijn er nauwelijks Amerikaanse Advocatendramas te zien op TV. The Practice is gestopt, en diens spin-off (Boston Legal) is net in premiere gaan. The Practice is bovendien erg lang de énige Amerikaanse advocatenserie geweest.... Krijgen we dus een The Practice look-a-like? Gezien de extreem goede reputatie van The Practice zou dat niet eens een probleem zijn. Gouden Generatie speelt zich af op een klein advocatenkantoor Amsterdam Zuid. Tussen de oude partners en de nieuwe garde strafpleiters ontwikkelt zich gedurende de reeks een machtsconflict. Men laat zich voor de serie inspireren door zaken die werkelijk hebben plaatsgevonden. Najaar 2004 beginnen de opnames.
- start winter 2005
- cast: Daan Schuurmans, Bram van der Vlugt, Henriëtte Tol, Porgy Fransssen, Roos Ouwehand en Daphne Bunskoek
- dag onbekend
Bijzonderheden:
- er zijn vooralsnog 22 afleveringen besteld
- in de pers heerste lang onduidelijkheid over de premièretijd. Eerst had men het over september 2004, later 2004 en nu is het dus winter 2005.
- NL FILM/TV is de producent Meer details in deze post.

Koppels (relatiedrama Talpa)
Talpa heeft relatiedramaserie besteld: Koppels. In Koppels draait om het leven van dertigers: hoe houdt deze de relatie gezond en gelukkig in een turbulente wereld? Hoe worden werk, kinderen, liefde en sex in een langdurige relatie gecombineerd? 'Koppels' zal vooralsnog uit 13 afleveringen bestaan. Zie ook deze post

One Night Stand S2
Het tweede seizoen van One Night Stand is al besteld voordat het eerste goed en wel op TV begonnen is. Ook in het tweede seizoen krijgen jonge regisseurs en scriptschrijvers de kans een aflevering van 40 minuten te maken rondom het thema 'one night stand', op de voorwaarde dat het wel een moderne insteek moet hebben.

Shouf Shouf Habibi - de Serie (jongeren VARA)
Het is zeker dat de VARA komt met een serie op basis van de succesvolle film Shouf Shouf Habibi. Veel acteurs uit de film spelen ook mee in de serie
- Start februari seizoen 2005-2006

Spoorloos verdwenen voorheen UNTITLED Politieserie AVRO
- start + dag onbekend, maar op zijn vroegst november 2005.
- cast: Jennifer Hofman, Cas Jansen, Margreet Prinsen en Chris Tates. Bijzonderheden:
- De serie wordt in samenwerking met misdaadschrijver Thomas Ross geschreven.
- Eerst was Alwien Turner verbonden aan deze serie, maar door onenigheden is ze vervangen door Jennifer Hofman

t Schaep met 5 pooten
Er wordt gewerkt aan een nieuwe versie van deze klassieke serie. Details zijn te vinden in deze post.
start: najaar 2006, vermoedelijk de zaterdagavond.

Twee Families voorheen: Untitled dramaserie NMO
Uitgerekend miniomroep Nederlandse Moslim Omroep (NMO) komt met een langlopende dramaserie. De omroep heeft hier geld voor, omdat het onroerend goed moest verkopen van de Raad van Bestuur van de Publieke Omroep die onterecht uit de programmareserves betaald was. Omdat het vrijgekomen geld nu 'over' was kon de NMO dit samen met wat gespaard geld investeren in een nieuwe langlopende dramaserie. Waar sommige vergissingen wel niet goed voor zijn. In september 2005 start de NMO daarom met een 8-delige reeks over een Turkse familie die geintegreerd is en een Marokkaanse familie die dat niet is. NMO directeur Frans William noemt de serie een soort Nederlandse All in the Family. Vreemd dat de directeur uitgerekend déze serie aanhaalt omdat All in the Family bepaald geen dramaserie was maar sit-com, en de hoofdrolspeler Archie juist een uitgesproken haat had tegenover buitenlanders. Start: winter 2005

Untitled dramaserie SBS6
Er zijn nog maar weinig details bekend, maar SBS6 is weer bezig met een nieuwe dramaserie. Zie ook hier.
Start: op zijn vroegst voorjaar 2006

Van Speijk (politieserie Talpa)
Talpa heeft naast Parels & Zwijnen een tweede politieserie in productie: Van Speijk. Zie voor details hier.
Start: november/december 2005.

Vuurzee (politieserie VARA)
Het prestigedrama van de VARA waar veel van verwacht wordt. Zie ook hier.
Start: november 2005.

Wroeten
Volgens de VPRO een 'ecologisch tuinprogramma (...) waarin feit en fictie door elkaar heen lopen'. In het achterhoofd houdend dat het programma gemaakt wordt door Arjan Ederveen levert dit waarschijnlijk een soort kruising tussen '30 minuten' en 'creatief met kurk' op. Het persbericht meldt: 'Bevlogen brengt Arjan Ederveen verslag uit van wat er gebeurt in de tuin bij zijn boerderij: er groeien gewone en ongewone groenten, er bloeien bloemen en planten en elke week wordt er een logeerdier gebracht door een boer die wel eens met vakantie wil. Arjan wordt bijgestaan door Heilien Tonckens, expert in ecologisch tuinieren, en tuinman Hans Engelbrecht. Samen met hen onderzoekt hij bijvoorbeeld de mysterieuze werking van kruiden die in de maag van een veenlijk werden aangetroffen en de gevolgen van kleurenblindheid voor het tuinieren. Met de gasten van de nabijgelegen camping doet hij mee aan het plaatselijke bloemencorso.'
Start: 5 september 19:00 op NL3

Zadelpijn en ander damesleed
Een toenemende groep Nederlanders heeft van boek 'Zadelpijn en ander damesleed' gelezen. Het boek gaat over 7 eigenzinnige vrouwen rond de 50 die elk jaar een week gaan fietsen in Frankrijk. Het boek is de debuutroman van twee vrouwen die samen schrijven onder de naam Lisa van Sambeek. 'Zadelpijn en ander damesleed' zal samen met 'het verwende nest' (de tweede roman van het duo) als basis dienen voor een nieuwe -nog titelloze- serie. Scenarist van de serie zal Edwin de Vries zijn, die eerder onder andere scripts voor Meiden van de Wit schreef. Het zal een serie worden van 12-13 afleveringen, zo meldde de scenarist in RTL Boulevard. In hetzelfde item noemden de schrijfsters dat ze spraken met 'van den Ende'. Bedoelen ze daarmee dat de theaterproducent met deze productie terug wil komen op TV-vlak, of verspreken ze zich (zoals velen) en bedoelen ze eigenlijk Endemol? De serie gaat over dames tussen de 40 en 50 jaar, dus dat betekent dat er een blik vrouwen in deze categorie opengetrokken gaat worden (Wij gokken op onder andere Renee Soutendijk en Liz Snoyink). Een vrouw staat al vast: Monique van de Ven.

Zoop
De kinderserie van Nickelodeon die zich afspeelt in de dierentuin loopt inmiddels alweer de nodige seizoenen, maar heeft te maken met heftige concurrentie van HotNews van concurrent Jetix.

Nog in ontwikkeling bij de NL3-netpartners (status onbekend) - 'kwaliteitsseries' Stellenboch en Anna (de laatste naar het leven van Annie MG Schmidt).


Status onduidelijk
De Russen S6
Missie Warmoestraat S3 (politie EO) Of er een derde seizoen van Missie Warmoestraat komt is nog steeds onzeker. Als het derde seizoen komt dan is een start in de winter (zoals andere jaren) het meest voor de hand liggend.

Geschrapt:
Costa S4
De Erfenis S2
Hartslag S3 Het Glazen Huis Luifel & Luifel S4 (politie SBS6)
Rozengeur & Wodka Lime S6
De Dijkgraaf (jongerenserie Veronica)