Wat kun je komend seizoen, maar ook het seizoen daarna verwachten op de Nederlandse TV? Dat vind je op TV-toekomst!

18.5.05

Upfronts '05: Het belang voor Nederland

Deze week zijn de Upfronts in de VS. Het is de week waarin de diverse grote networks hun herfstprogrammering aan de pers en adverteerders bekend maken. Op basis van de prestaties van het afgelopen jaar en de nieuwe programmering van het komend seizoen kopen de adverteerders reclamezendtijd in. Omdat deze inkopen meteen voor een heel seizoen geschieden wordt deze week dan ook 'upfronts' genoemd. Grofweg 75% van de reclamezendtijd wordt op basis van de aankondigingen van deze week de komende paar weken ingekocht.

Op dinsdag presenteerde ABC haar nieuwe programmering. Na het afgelopen succesvolle jaar met Desperate Housewives, Lost, Boston Legal en Greys Anatomy kan deze zender met wat meer gemak een nieuw schema aankondigen. Vorig jaar was de zender nog 4e, nu is ABC weer aan het terugstomen naar de plaats waar het ooit stond: 1e.

De programmering die in de VS wordt aangekondigd wordt in Nederland echter zwaar onderschat, terwijl juist de Nederlandse programmeringen van de diverse (commerciele) zenders juist zwaar leunt op buitenlandse aankopen. Zo heeft SBS contracten met onder andere Warner Bros en Touchstone en RTL een contract met 20th Century Fox TV. Als er uitgerekend van Touchstone en Warner weinig pilots omgezet worden in een serie-order en veel van 20th Century dan heeft dat (kleine) gevolgen voor de concurrentieposities binnen Nederland.
Voor SBS is het dan ook toe te juichen dat ABC bijna alleen series besteld heeft bij huisproducent Touchstone (beiden zijn eigendom van Disney) en Warner Bros. Zo bestelde ABC 'Commander in Chief' een serie met Geena Davis in de hoofdrol als eerste vrouwelijke president. Overigens een serie waar al een tijdje enorm goede buzz omheen hangt. Een andere filmster, Freddie Prinze Jr, speelt de hoofdrol in een comedy van Warner Bros over een jongen die in een huis komt te wonen met alleen vrouwen. De serie is vernoemd naar hem: Freddie.
Opvallend is dat ABC steeds mee vrouwelijk georienteerd raakt in haar seriekeuze. zo spelen vier vrouwen de hoofdrol in 'Hot Properties' (Warner), een serie die zich afspeelt op een makelaarskantoor.
Interessant klinkt 'Invasion' (foto cast, producent is Warner) over een onderzoek naar de vermoedelijke aanwezigheid van Aliens in een dorp. Ook komt er weer een X-files achtige serie op ABC in de vorm van de remake van cult-hit 'the Night Stalker'(Touchstone). Ten slotte komt ook seriemeester JJ Abrams (Felicity, Alias, Lost) met een nieuwe serie van Touchstone: 'What About Brian'.
Uit bovenstaand kan worden opgemaakt dat vooral SBS lijkt te gaan profiteren van de serieaankopen van ABC. De seriebestellingen zijn natuurlijk nog geen enkele garantie voor SBS: eerst moeten de series zich nog bewijzen op ABC. Als ze floppen zijn ze nog geen stap verder.

Overigens heeft ABC de series '8 simple rules' (nu op NET5), The Benefactor, Blind Justice, Complete Savages, Eyes, life as we know it, My Wife and Kids en NYPD Blue allen afgevoerd. Daar staat tegenover dat ABC afgelopen jaar de hoogste succesrate had op het gebied van nieuwe series. Van de 12 geintroduceerde series komen er maar liefst 7 terug.

6 Comments:

Anonymous Anoniem said...

met Boston Public bedoel je denk ik Boston Legal. Boston Public is al een tijdje geleden gecanceled.

1:38 a.m.

 
Blogger tvtoekomst said...

Je hebt helemaal gelijk.

8:10 a.m.

 
Blogger Kokstra said...

Ik dacht dat Blind Justice ook goed scoorde?

5:03 p.m.

 
Blogger tvtoekomst said...

Blind Justice scoorde vooral de eerste afleveringen goed, maar zakte daarna gigantisch in. Bovendien bleek dat het niet vol te houden bleek om elke week orginele verhalen te maken over een blinde politie-agent die misdaden oplost zonder in herhaling te vallen.

9:21 p.m.

 
Anonymous Anoniem said...

klopt het dat nypd blue nooit meer op de televisie komt??
of zie ik dat nou fout.. ik hoop maar dat ik het fout zie want dat is toch een goede tv-serie??!!

4:13 p.m.

 
Blogger tvtoekomst said...

Ik heb geen idee waar we in Nederland waren met NYPD Blue, maar in Amerika is de laatste uitzending inmiddels geweest.

9:29 p.m.

 

Een reactie posten

<< Home