Wat kun je komend seizoen, maar ook het seizoen daarna verwachten op de Nederlandse TV? Dat vind je op TV-toekomst!

16.6.04

Overzicht Nederlandse dramaseries seizoen 2004/2005 en daarna

Al jaren verkeert het Nederlands drama zich in t slop. Met weemoed wordt teruggedacht aan de tijd dat Oud Geld, Unit 13 en Zwarte Sneeuw werden uitgezonden. De enige zenders die succesvol drama hebben weten te introduceren zijn gek genoeg de commerciele zenders. Zij programmeren toegankelijk drama op duidelijke tijdstippen en een goede lead-in. Iets waar de publieke omroep nog iets van kan leren. Het gehalte politieseries is wellicht aan de (erg) hoge kant, maar dat het anders kan leert 'Meiden van de Wit', de enige niet-politie en niet ziekenhuis-serie die een derde seizoen heeft gekregen. Niet even consistent qua kwaliteit, maar de trilleraflevering (gijzeling van Angela) van het tweede seizoen was er een die alles goedmaakte. Toch wil de publieke omroep terugslaan. Daarom een overzicht van wat we komend jaar kunnen verwachten op dramagebied. Nog niet compleet, maar aanvullingen zijn altijd welkom!

De Afdeling (dramady KRO)
- start december 2004
- cast Kees Hulst, Kees Boot en Marian Mudder
- dag onbekend
- bijzonderheden: 12 delig, soort 'the Office'

Baantjer S11 (politie RTL 4)
- start oktober 2005
- cast vrijwel ongewijzigd
- vrijdag
- aantekening: dit is waarschijnlijk echt het laatste seizoen

De Band S2 (dramady VARA)
- start jan/feb 2005
- cast ongewijzigd
- dag: woensdagen 20:30 NL3

Bitches (jongeren BNN)
Inmiddels is seizoen 2 bevestigd. Zie dit artikel van TVT.
- producent IdtV
- start: op zijn vroegst late zomer/herfst 2005

Circus Waltz
Een nieuwe familieserie over een circusfamilie. Details in deze post.
Start: ergens in 2006

Costa S4 (BNN)
- start 21 maart 2005
- cast als voorheen, maar zonder Froukje de Both (vond zichzelf te oud)
- 18 afleveringen besteld

Enneagram (KRO)
- start voorjaar 2005
- Het Enneagram is een model dat mensen indeelt in negen types. Deze zijn als uitgangspunt genomen om negen televisiefilms te maken waarbij steeds een van deze types centraal staat.
- coproductie met De Luwte Filmprodukties BV.
- Inmiddels zijn zeven delen met steun van het Stimuleringsfonds verfilmd.

De Erfenis (RTL4)
- Op zijn vroegst begin 2005-2006
- Aanvankelijk besteld als eenmalige telenovelle, maar nu de eerste reeks een succes was is men toch in gesprek voor een tweede reeks, waarin de meeste hoofdrolspelers uit de eerste reeks weer een rol zouden moeten krijgen.

Keyzer & De Boer Advocaten Voorheen: Gouden Generatie (advocatenserie KRO/NCRV)
De grote nieuwe dramaserie voor Nederland 1. Na een aantal dure pretentieuze megaflops richt men zich nu op een iets breder publiek met 'Keyzer & De Boer Advocaten'. De serie wordt meer geinspireerd op de bekende Amerikaanse advocatenseries, volgens producent deLevita. Raar dat deLevita dat zegt, want op dit moment zijn er nauwelijks Amerikaanse Advocatendramas te zien op TV. The Practice is gestopt, en diens spin-off (Boston Legal) is net in premiere gaan. The Practice is bovendien erg lang de énige Amerikaanse advocatenserie geweest.... Krijgen we dus een The Practice look-a-like? Gezien de extreem goede reputatie van The Practice zou dat niet eens een probleem zijn.
Gouden Generatie speelt zich af op een klein advocatenkantoor Amsterdam Zuid. Tussen de oude partners en de nieuwe garde strafpleiters ontwikkelt zich gedurende de reeks een machtsconflict. Men laat zich voor de serie inspireren door zaken die werkelijk hebben plaatsgevonden. Najaar 2004 beginnen de opnames.
- start winter 2005
- cast: Daan Schuurmans, Bram van der Vlugt, Henriëtte Tol, Porgy Fransssen, Roos Ouwehand en Daphne Bunskoek
- dag onbekend
Bijzonderheden:
- er zijn vooralsnog 22 afleveringen besteld
- in de pers heerste lang onduidelijkheid over de premieretijd. Eerst had men het over september 2004, later 2004 en nu is het dus winter 2005.
- NL FILM/TV is de producent
Meer details in deze post.

Grijpstra en de Gier S2 (politie RTL 4)
- start maart
- cast als voorheen
- dag: vrijdag 20:30

Hot-News.tv (jongerensoap Jetix)
Vanaf mei 2005 begint Jetix met de derde jongerensoap van Nederland. Details in deze en deze post

IC S3
Met een jaar uitstel (de opnames zijn al lange tijd voltooid) zou het dan in seizoen 2005-2006 eindelijk te zien moeten zijn.
- cast als voorheen, toevoegingen ons niet bekend
- dag: waarschijnlijk weer maandag

Kicken (jongeren Yorin)
Voor details zie deze post.
- start voorjaar 2005.

De Kroon (drama VPRO)
Tweedelige dramaserie die is gebaseerd op de aanloop naar het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en prinses Maxima. De hoofdrol zal vertolkt gaan worden door Eric van der Donk. Het tweeluik concentreert zich op de reizen die Van der Stoel (van der Donk) naar New York en Sao Paolo maakte om vader Zorreguieta ervan te weerhouden naar de bruiloft van zijn dochter te komen.
Start: eind april

Medea (AVRO)
De laatste serie van Theo van Gogh.
- start januari 2005

Meiden van de Wit S3
- start maart 2005
- cast als voorheen, maar met minder Angela (zwanger) en meer Caro Lenssen
- dag: zondag, zie hiervoor ook Overzicht seizoen NET5 2004/2005

Missie Warmoestraat S3 (politie EO)
Of er een derde seizoen van Missie Warmoestraat komt is nog steeds onzeker. Als het derde seizoen komt dan is een start in september (zoals andere jaren) het meest voor de hand liggend.

One Night Stand S2
Het tweede seizoen van One Night Stand is al besteld voordat het eerste goed en wel op TV begonnen is. Ook in het tweede seizoen krijgen jonge regisseurs en scriptschrijvers de kans een aflevering van 40 minuten te maken rondom het thema 'one night stand', op de voorwaarde dat het wel een moderne insteek moet hebben.

Rozengeur en Wodka Lime S5 (drama RTL4)
Voor details, zie deze post.
- Start: zondag 6 maart 2005, 21:00

De Russen S6 (politie KRO)
Of er een seizoen 6 komt is nog onbekend.
- start oktober 2004
- cast onveranderd
- 8 afleveringen

Shouf Shouf Habibi - de Serie (jongeren VARA)
Het lijkt vrij zeker dat de VARA komt met een serie op basis van de succesvolle film Shouf Shouf Habibi. Of de acteurs uit de film ook meespelen in de serie is onbekend.
- Start februari seizoen 2005-2006

Spangen S4 (politie TROS)
- start: seizoen 2005-2006
- cast ongewijzigd
- dag: onbekend, zondag?
- laatste seizoen

Spoorloos verdwenen, voorheen UNTITLED Politieserie AVRO
- start + dag onbekend, maar op zijn vroegst september 2005.
- cast: Jennifer Hofman, Cas Jansen, Margreet Prinsen en Chris Tates.
Bijzonderheden:
- De serie wordt in samenwerking met misdaadschrijver Thomas Ross geschreven.
- Eerst was Alwien Turner verbonden aan deze serie, maar door onenigheden is ze vervangen door Jennifer Hofman

t Schaep met 5 pooten
Er wordt gewerkt aan een nieuwe versie van deze klassieke serie. Details zijn te vinden in deze post.
start: voorjaar 2006 op zijn vroegst.

Twee Families voorheen: Untitled dramaserie NMO
Uitgerekend miniomroep Nederlandse Moslim Omroep (NMO) komt met een langlopende dramaserie. De omroep heeft hier geld voor, omdat het onroerend goed moest verkopen van de Raad van Bestuur van de Publieke Omroep die onterecht uit de programmareserves betaald was. Omdat het vrijgekomen geld nu 'over' was kon de NMO dit samen met wat gespaard geld investeren in een nieuwe langlopende dramaserie. Waar sommige vergissingen wel niet goed voor zijn. In september 2005 start de NMO daarom met een 8-delige reeks over een Turkse familie die geintegreerd is en een Marokkaanse familie die dat niet is. NMO directeur Frans William noemt de serie een soort Nederlandse All in the Family. Vreemd dat de directeur uitgerekend déze serie aanhaalt omdat All in the Family bepaald geen dramaserie was maar sit-com, en de hoofdrolspeler Archie juist een uitgesproken haat had tegenover buitenlanders.
Start: september 2005

Untitled Linda de Mol drama
Linda de Mol heeft al een paar televisieshows in Nederland en Duitsland, acteert in 'Spangen', had de hoofdrol in de erg leuke film 'Ellis in Glamourland', heeft het blad Linda en is er nog succesvol in ook. Nu is ze, meldde ze in RTL Boulevard (17/2/05), ook nog bezig met een eigen nieuwe dramaserie met voornamelijk vrouwen (en zichzelf) in de hoofdrol. Talpa blijkt de opdrachtgever, en het project wordt versneld ontwikkeld.

De Wet volgens Milo (Advocatenserie NET5/VTM)
Kurt Rogiers (hier voornamelijk bekend uit Costa, de Film en serie) speelt de hoofdrol als vlotte advocaat in deze advocatenserie die zich afspeelt in Belgie. De Wet volgens Milo is een coproductie met VTM (Belgie)
Start/Tijdstip: juni '05
Meer details in NET5 start drama-co-productie met VTM

Wroeten
Volgens de VPRO een 'ecologisch tuinprogramma (...) waarin feit en fictie door elkaar heen lopen'. In het achterhoofd houdend dat het programma gemaakt wordt door Arjan Ederveen levert dit waarschijnlijk een soort kruising tussen '30 minuten' en 'creatief met kurk' op. Het persbericht meldt: 'Bevlogen brengt Arjan Ederveen verslag uit van wat er gebeurt in de tuin bij zijn boerderij: er groeien gewone en ongewone groenten, er bloeien bloemen en planten en elke week wordt er een logeerdier gebracht door een boer die wel eens met vakantie wil.
Arjan wordt bijgestaan door Heilien Tonckens, expert in ecologisch tuinieren, en tuinman Hans Engelbrecht. Samen met hen onderzoekt hij bijvoorbeeld de mysterieuze werking van kruiden die in de maag van een veenlijk werden aangetroffen en de gevolgen van kleurenblindheid voor het tuinieren. Met de gasten van de nabijgelegen camping doet hij mee aan het plaatselijke bloemencorso.'
Start: 5 september 19:00 op NL3

Zadelpijn en ander damesleed
Een toenemende groep Nederlanders heeft van boek 'Zadelpijn en ander damesleed' gelezen. Het boek gaat over 7 eigenzinnige vrouwen rond de 50 die elk jaar een week gaan fietsen in Frankrijk. Het boek is de debuutroman van twee vrouwen die samen schrijven onder de naam Lisa van Sambeek. 'Zadelpijn en ander damesleed' zal samen met 'het verwende nest' (de tweede roman van het duo) als basis dienen voor een nieuwe -nog titelloze- serie. Scenarist van de serie zal Edwin de Vries zijn, die eerder onder andere scripts voor Meiden van de Wit schreef. Het zal een serie worden van 12-13 afleveringen, zo meldde de scenarist in RTL Boulevard. In hetzelfde item noemden de schrijfsters dat ze spraken met 'van den Ende'. Bedoelen ze daarmee dat de theaterproducent met deze productie terug wil komen op TV-vlak, of verspreken ze zich (zoals velen) en bedoelen ze eigenlijk Endemol?
De serie gaat over dames tussen de 40 en 50 jaar, dus dat betekent dat er een blik vrouwen in deze categorie opengetrokken gaat worden (Wij gokken op onder andere Renee Soutendijk en Liz Snoyink). Een vrouw staat al vast: Monique van de Ven.

Nog in ontwikkeling bij de NL3-netpartners (status onbekend)
- 'kwaliteitsseries' Stellenboch en Anna (de laatste naar het leven van Annie MG Schmidt).


Geschrapt:
Hartslag S3
Het Glazen Huis
Luifel & Luifel S4 (politie SBS6)

2 Comments:

Anonymous Anoniem said...

ik vind eigenlijk dat men niet zo moet zeuren over dat drama zo duur is om te maken. Ik vind het geweldig om drama te zien en naar mijn mening is er nog steeds te weinig Nederlands maar ook buitenlands drama op de televisie. Als je kijkt naar andere landen, dan hebben zij veel meer. Hier in Nederland kijken ze alleen maar naar de centen, en dat hangt mijn keel uit.

3:17 p.m.

 
Anonymous Anoniem said...

Hoi ! Leuke blog heb je hier ...
Misschien interesseert mijn site tuin ontwerpen jou of je bezoekers ook wel ? Neem eens een kijkje: alles over tuin ontwerpen

12:34 a.m.

 

Een reactie posten

<< Home