Wat kun je komend seizoen, maar ook het seizoen daarna verwachten op de Nederlandse TV? Dat vind je op TV-toekomst!

16.5.05

Upfronts '05: Hoe redden we zinkend schip NBC?

Vorig jaar was NBC nog het best bekeken network van de VS, dit jaar moet de zender maar liefst 3 concurrenten boven zich dulden. Dat heeft grotendeels te maken met het vertrek van haar topseries Friends en Frasier, de verouderde programmering en de toegenomen concurrentie van verfrissende programmering van met name ABC.
Afgelopen maandag keek NBC dan ook met een beteuterd gezicht terug op afgelopen seizoen. Een seizoen waar het nauwelijks trots op is. 'Joey' is weliswaar de best bekeken nieuwe comedy van het seizoen, een regelrechte hit is het zeker niet. Law & Order: Trial by Jury is niet zo succesvol als eerdere Law & Order reeksen. Bovendien zijn kijkers uitgekeken op 'The Apprentice' en 'Will & Grace'. Dan hebben we het nog niet aan de gigantische lijst regelrechte flops die de zender zag voorbijkomen. Afgevoerd werden een hele trits aan series: van American Dreams, Committed, Father of the Pride, Hawaii, LAX, Law& Order: TBJ, Medical Investigation en Third Watch zullen we geen nieuwe afleveringen zien.

Tijd om vooruit te kijken. NBC gooit het komend seizoen vooral op de beproefde concepten, zonder veel proefballonnetjes. De zender komt met een spin-off van The Apprentice, maar dan met Martha Stewart (vers uit de lik), heeft Jerry Bruckheimer (bekend van CSI, Cold Case, etc) ingeschakeld voor een serie die zich afspeelt op het Pentagon: 'The E-ring' (foto: hoofdrolspelers Benjamin Bratt (l), Dennis Hopper(r)). NBC heeft ook een soort 'Lost' besteld, maar dan met aliens onder zee. Nieuw is ook 'Inconcievable', een dramaserie die zich afspeelt op een vruchtbaarheidskliniek. Daarnaast komt de zender met een aantal nieuwe comedies. Verassend is ook dat 'The Office', ondanks minuskule kijkcijfers het komend seizoen mag blijven proberen op de zender. Hoe goed deze series uitvallen hangt niet alleen van de kwaliteit van deze series af, maar ook van wat de concurrentie gaat doen. Dat horen we komende dagen.