Wat kun je komend seizoen, maar ook het seizoen daarna verwachten op de Nederlandse TV? Dat vind je op TV-toekomst!

16.5.05

Upfronts '05: Onverwachte nieuwe seizoenen

Vanaf vandaag tonen de networks tijdens de Upfronts in Amerika gedurende een week de nieuwe programmering aan de adverteerders. Deze week zal TVT deze ontwikkelingen op de voet volgen.

Het belangrijkste nieuws is op dit moment dat een aantal series waarvan men geen nieuw seizoen verwachtte toch een tweede seizoen hebben gekregen. Er is vooral veel gebeurd op comedygebied van network ABC. De zender staat nu al een paar jaar bekend om haar vrij matige familiecomedies als 'My Wife and Kids' en 'Hope and Faith' (hier een paar afleveringen te zien geweest op NET5). Die laatste serie had al een derde seizoen in de pocket. 'My wife and Kids' is nu echter na een paar redelijk succesvolle seizoenen en matig acteer- en schrijfwerk eindelijk aan de kant gezet om plaats te maken voor nieuw product. Uitgerekend '8 simple rules' (waarvan de hoofdrolspeler John Ritter 2 jaar geleden ineens het loodje legde) verdwijnt ook, terwijl deze serie nog relatief geroemd wordt. 'Less than Perfect' (nu te zien op Yorin), over het algemeen geroemd, maar vrij slecht bekeken, heeft dan weer wel een nieuw seizoen gekregen. Overigens tot grote verassing van iedereen. Het feit dat de serie daarmee makkelijker in syndication kan heeft daar zeker mee te maken. (uitleg over de werking van syndication vind je hier).

'Jake in Progress' (ABC) ging afgelopen jaar met redelijk succes in premiere in het timeslot van Desperate Housewives, maar kwijnde uiteindelijk weg tegen de concurrentie van The OC, Survivor en Joey. ABC schreef de serie versneld af door telkens twee afleveringen achter elkaar uit te zenden omdat het geen andere comedyserie had waaraan het de Sex and the City-achtige 'Jake in Progress' kon koppelen (ze hadden immers verder alleen familiecomedies). Toch heeft uitgerekend Jake in Progress weer een nieuw seizoen te pakken. Dat betekent echter wel dat ABC een andere soortgelijke serie zal bestellen. Overigens zal Jake in Progress naar alle waarschijnlijkheid na de zomer te zien zijn op een van de RTL-zenders (waarschijnlijk Yorin).

Terwijl ABC 'Jake' vooruitgang liet maken, rolden network The WB en producent 20th Century Fox rollend over straat. The WB weigert meer te betalen om een nieuw seizoen van 'Reba' te kunnen afnemen en producent 20th Century zet tegelijkertijd The WB onder druk door te weigeren twee goed gewaardeerde nieuwe series niet te willen leveren als 'Reba' niet weer afgenomen wordt. Hetzelfde grapje werd al eerder uitgehaald met 'Buffy', die om budgetredenen van the WB naar UPN verhuisde omdat the WB niet meer wilde gaan betalen voor de hitserie. UPN daarentegen wel, en naam de serie over.

Bij FOX werden ook een paar comedyknopen doorgehakt. Arrested Development wordt door FOX al twee jaar vertroeteld zonder dat er ook maar een hond kijkt, behalve lyrische critici. De hoop dat de serie wellicht de magische grens van 80 afleveringen kan halen (en dus herhaald kan worden op cable/syndication) heeft FOX doen besluiten het toch maar nog een jaar te proberen. De kijker was The Bernie Mac Show (hier RTL), na meerdere verschuivingen op het schema van FOX ook helemaal kwijt, en daarom zo goed als dood, toch volgt er nog een seizoen. 'Stacked' (hier later op RTL), de comedy die draait om de tie... -herstel- boekhandel van Pamela Anderson krijgt ook een nieuw seizoen.

Fran Drescher, de hoofdrolspeler van The Nanny die onlangs een nieuwe serie startte(Living With Fran, hier waarschijnlijk te zien op een SBS zender) waarin ze aan het daten geslagen was met een jongen die haar zoon had kunnen zijn mag nog een seizoen tegen haar jonge blaadje aan blijven schuren op The WB.

Minder goed nieuws was er voor dramaseries 'Jack & Bobby' en 'Law & Order: Trial by Jury'. Beiden zijn geschrapt. Wat er voor in de plaats komt? Binnenkort meer.