Wat kun je komend seizoen, maar ook het seizoen daarna verwachten op de Nederlandse TV? Dat vind je op TV-toekomst!

1.1.05

TVT Q&A - 4

Allereerst willen we natuurlijk elke lezer van TVT een fijn nieuw jaar wensen. Laten we hopen dat er wat moois op TV gebied gaat gebeuren! Op deze nieuwsloze dag behandelen we weer dezelfde vraag als in TVT 3. In TVT3 werd gevraagd naar de status van de bestaande series in Amerika. In die editie hebben we meteen de sitcoms behandeld. Deze week is het de beurt aan een korte analyse van de stand van zaken op dramagebied in de VS. Volgende editie zullen we het reality-genre behandelen. Heb je zelf ook een vraag? Je kan ons altijd mailen, de beste mails kiezen we uit voor TVT Q&A.

Drama is duur. Vreselijk duur. Dat geldt met name voor de wat langer lopende dramaseries. Vooral Warner Bros, de grootste producent van dramaseries in Amerika, weet hoe ze moet omgaan met de Networks als het gaat om het krijgen van een goede prijs voor haar drama. Als een serie goed blijft lopen vraagt de producent na een paar seizoenen gewoon flink meer. De zender, bang haar hit te verliezen, kiest er uiteindelijk meestal voor toch een nieuw seizoen te bestellen.
In Nederland gaat men heel anders om met drama dan in Amerika. Als hier de producent de kosten voor een volgend seizoen van een bepaalde dramaserie iets ophoogt, of weigert de prijs per aflevering te verlagen, dan trekt de zender de stekker uit de dramaserie. In Amerika is men wat afhankelijker van drama om dergelijke drastische maatregelen te nemen. Voor een prijs waar wij in Nederland een paar gemiddelde speelfilms draaien wordt in Amerika 1 aflevering ER gedraaid. Een gemiddelde aflevering ER kost de zender NBC maar liefst 8 miljoen dollar. Dat bedrag was overigens een paar seizoenen geleden nog 13 miljoen dollar! Dat zijn weliswaar niet de productiekosten (er zit een fikse winstmarge in voor Warner Bros), maar de serie kost minimaal driekwart van het bedrag.
De macht van producenten is dus groter in Amerika. Toch gebeurt het zelden dat een serie van de buis verdwijnt door een te hoge prijseis van de producent. Alleen het verhuizen van Buffy: the Vampire Slayer van The WB naar concurrent UPN zou als voorbeeld kunnen worden gegeven.

Tot het begin van dit seizoen zou een dramaoverzicht vreselijk saai geweest zijn (en omdat we in onderstaand dramaoverzicht alleen de terugkerende dramaseries behandelen, is het overzicht dus nog steeds vrij saai). Tot september zagen we voornamelijk politiedrama (in vakjargon: procedural drama). Eigenlijk is dat nog steeds zo, maar de aandacht op het genre wordt afgeleid door het huidige succes van Desperate Housewives en Lost, beide dramaseries die totaal niet onder de categorie 'procedural drama' te voegen zijn.

Door het succes van Law and Order, NYPD Blue en in een later stadium CSI, werden elk jaar opnieuw weer nieuwe klonen en variaties op politiedrama gelanceerd. Sterker nog: ook dit jaar zullen er nog een flink aantal procedural drama's geintroduceerd worden. En dat terwijl er op dit moment al maar liefst 15 uur per week politiedrama op de in totaal 6 networks te zien is. CBS spant de kroon: die is met 8 uur procedural drama de broadcaster van meer dan de helft van het genre. Een groot deel van het drama van CBS wordt trouwens geproduceerd door uber-producent Jerry Bruckheimer. Hij is verantwoordelijk voor de 3 CSI varianten, Cold Case én Without a Trace.
NBC op haar beurt leunt vooral op het eeuwige succes van Law and Order, met haar 3 varianten (de 'gewone editie', 'Criminal Intent' en 'Special Victims Unit'). Overigens komt NBC binnenkort met een vierde variant (Law and Order: Trial by Jury) en heeft het nog een reality-variant van de serie in de zomer...

Van alle dramaseries scoren het al eerder genoemde CSI (alle drie de varianten), Desperate Housewives, Without a Trace en ER het best. Opvallend is echter de positie van ER (van NBC) bedreigd wordt door Without a Trace (van CBS). Vorig jaar was het nog vrij bijzonder als ER verslagen werd, inmiddels verslaat Without a Trace bijna wekelijks ER. De formule van ER is desalniettemin nog lang niet uitgewerkt. Veel concurrentie heeft ER niet binnen het ziekenhuisseriegenre: het is nog steeds de enige in dat genre. Vanaf februari/maart begint ABC echter met 'Greys Anatomy'. Vroeger zou hier geen haan om kraaien, maar sinds ABC ineens bekend staat om haar vernieuwend drama staat ook die serie in the picture.

Vrouwendrama doet het, in tegenstelling tot een paar jaar geleden, niet zo goed meer. Hiermee doel ik op het type programma 'Judging Amy' en consorten. Een paar jaar geleden waren het nog grote scoorders, nu is het trucje bekend.
Zwaar drama lijkt nog steeds weinig mensen te trekken, zie het geflopte Club House, en het enorm in populariteit dalende 'American Dreams'.

In de volgende Q&A behandelen we het reality genre. Zelf een vraag? Mail ons!

7th Heaven – the WB- Deze serie lijkt niet van de buis te slaan. Elk jaar kijken er weer meer mensen naar de belevenissen van de priesterfamilie Camden.
Alias - ABC - Altijd door critici geprezen, maar nooit echte hit geweest. Spionnendrama met Jennifer Garner, van JJ Abrams krijgt nu een plaats na megahit 'Lost', een serie van dezelfde makers.
American Dreams - NBC - Typisch Amerikaans drama, wat hier nooit 1 kijker zal trekken. Over een familie in de jaren 60. Redelijk gewaardeerd door critici
Charmed – The WB – waar 7th Heaven het jaar na jaar goed blijft doen, lijken de laatste jaren van dit heksendrama nu wel geteld. De kijkcijfers zijn ronduit slecht te noemen dit jaar.
Cold Case - CBS - Misdaden die lange tijd onoplosbaar leken, worden door een speciaal team alsnog opgelost. Zoveelste crime-drama uit de stal van Bruckenheimer. Loopt goed, maar heeft te lijden onder concurrentie van Extreme Makeover: Home Edition (!).
Crossing Jordan - NBC - Procedural Drama over vrouw die als lijkschouwer moorden oplost. Vorig jaar ineens enorme hit doordat nieuwe afleveringen zonder tussentijdse herhalingen werden uitgezonden
CSI - CBS - Loopt nog steeds erg goed. Best bekeken serie.
CSI: Miami - CBS - De spin off groeit nog elk jaar. Hoe bestaat het. Zouden kijkers nooit genoeg kr..... Who am I kiddin'.
Enterpise – UPN – het enige terugkerende drama van UPN, een Star Trek- serie, kwakkelt al jaren en mag nu de vrijdagavond van de zender gaan redden. Dat lukt niet, en dit is waarschijnlijk het laatste seizoen van de serie.
ER - NBC - Ziekenhuisserie. Al jaren dalende kijkcijfers, niet meer de grootheid die het was, desalniettemin nog steeds ERg groot. Nu gaat de grootse ster (Noah Wyle) er ook nog uit...zucht. Ooit critical darling, maar de aandacht van de pers ligt nu bij andere series.
Everwood – the WB – familiedrama, geroemd om het feit dat ze goed en realistisch omgaan met gezinsproblemen. Doet het even goed als afgelopen jaar.
Gilmore Girls – The WB – na een in alle opzichten teleurstellend 4e seizoen is GG nu terug! Weer geroemd om haar kwaliteit en humor, en heeft jaloersmakende kijkcijfers.
JAG – CBS – Ooit onsuccesvol geïntroduceerd door NBC, door die zender gecancelled en overgenomen door CBS. Loopt op CBS al jaren verassend goed. Dit jaar wat minder dan voorheen, maar wat wil je: deze Procedural Drama over advocaten van het leger loopt nu ook al 10 jaar.
Joan of Arcadia – CBS – vorig jaar succesvol geïntroduceerde serie over meisje die boodschappen van god krijgt, loopt dit jaar ineens slecht. Kijkers klagen over de slechte humorloze scripts.
Judging Amy – CBS – Vrouwenserie in haar 6e seizoen. De serie loopt al een tweetal jaren matig, maar niet slecht genoeg om van de buis te gooien.
Las Vegas - NBC - Suprise hit van afgelopen seizoen. James Caan leidt een soort beveiligingsdienst in een casino. De serie neemt zichzelf totaal niet serieus, en dat werkt in haar voordeel
Law and Order - NBC - de orginele versie wordt bedreigd door CSI:NY, maar doet het nog steeds goed
L&O:CI - tweede spin off van L&O heeft problemen door concurrentie met Desperate Housewives.
L&O: SVU - deze L&O spin off zit alweer in haar 6e seizoen. Groeit jaar-op-jaar.
NCIS – CBS – Spin off van JAG. Sterk groeiende serie. Voornamelijk oudere kijkers voelen aangetrokken tot de problemen van de Marine-juristen.
NYPD: Blue - ABC - meest geprezen politieserie is inmiddels aan haar laatste seizoen toe. Doet het al jaren redelijk, maar zeker niet uitzonderlijk. Gaat een re-run free seizoen door, waardoor het stokje in maart wordt overgenomen door Blind Justice van de zelfde makers.
The OC – FOX – Serial Drama The OC liep vorig jaar erg goed (dat kan voor weinig andere programma’s van FOX gezegd worden), maar kwam dat niet ook omdat het na Idols geprogrammeerd stond? Dit jaar loopt het matig tegenover Joey.
One Tree Hill – The WB – tienerserie die aanvankelijk niet aansloeg, maar The WB hield vol. Na 7 afleveringen gingen de cijfers ineens stijgen, en zie: inmiddels loopt het 2e seizoen ook goed.
Smallville – The WB- Als er 1 serie te lijden heeft onder het succes van Lost, dan is het Smallville. Het aantal kijkers van de show over de tiener-superman is dramatisch gedaald. Het is te vroeg om te zeggen dat dit het laatste seizoen is.
Third Watch - NBC - Inmiddels in haar 6e seizoen. Na weet-ik-hoeveel verschuivingen in het programmaschema loopt het nu aardig op de vrijdag
The West Wing - NBC - vorig jaar in het slop geraakt doordat NBC de creator van de serie de laan uit had geschoven. Dit jaar loopt het weer wat beter. Voorheen Critical Darling.
Without a Trace – CBS – zoveelste Bruckenheimer productie in de crime-hoek. Deze gaat over missende personen. Doet het extreem goed tegenover ER.


Eerdere Q&A edities vind je hier:
Q&A 1 - over Lost
Q&A 2 - over het verschil tussen cable, premium cable en networks
Q&A 3 - over de status van Comedyseries in Amerika

8 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Hoezo een uitroepteken achter Extreme Makeover: Home Edition? ("Extreme Makeover: Home Edition (!).")Superprogramma. En wat bedoel je met "Critical Darling"?
Alvast ebdankt!

10:58 a.m.

 
Blogger tvtoekomst said...

Dat uitroepteken heeft te maken met het feit dat uitgerekend een emotioneel realityprogramma
Cold Case zo'n kwaad doet op het gebied van kijkcijfers. Je zou denken dat de shows zich op een totaal ander publiek richten, maar dat kennelijk niet zo.
Een 'critical darling' is een programma dat door de pers/media erg gewaardeerd wordt, kortom: goede recensies krijgt. Dat is overigens geen garantie voor succes. Sterker nog: de meeste series die critici geweldig vinden worden nauwelijks goed bekeken.

2:09 p.m.

 
Anonymous Anoniem said...

Ze mogen echt charmed niet van de tv afhalen blijven ze de afleveringen wel nog maken maar niet meer in nl uitzenden om maken ze ze helemaal niet meer. Anders kun je ze altijd nog downloaden ;)

8:31 p.m.

 
Anonymous Anoniem said...

American Dreams is geweldige serie, goede muziek, bekende acteurs..kortom; een serie waaraan zelfs de nuchtere hollanders verslaafd aan zouden kunnen raken . that is, ALS het ooit uitgezonden zou worden hier..ik en al mijn vriendinnen zouden dan iig elke aflevering volgen!

11:00 a.m.

 
Anonymous Anoniem said...

Hoeveel seizoenen komen er van Grey's Anatomy?

5:47 p.m.

 
Blogger tvtoekomst said...

Dat is nog niet bekend. Dat hangt ook helemaal af van het toekomstige succes. The OC was twee jaar geleden nog een megasucces, maar verdwijnt nu met stille trom. Maar gezien de cijfers van nu, zal Greys nog wel een houdbaarheid hebben van minimaal 2 seizoenen na het huidige seizoen.

8:02 p.m.

 
Anonymous Anoniem said...

Heeeejj

wanneeer komt charmed weer en dan ff de exacte datum! enn... het gaat toch niet weer helemaal opnieuw heh als het weer komt.

5:28 p.m.

 
Anonymous Anoniem said...

hallo ik wil weten waneer grey's antomy weer terug komt ik wil de datum en de dag hebben
want in amirica draait de saop al..
willen jullie dan doen?dank je wel
groetjes anoniempje

12:05 p.m.

 

Een reactie posten

<< Home