Wat kun je komend seizoen, maar ook het seizoen daarna verwachten op de Nederlandse TV? Dat vind je op TV-toekomst!

27.2.05

TVT Q&A - 9 - Over de werking van TV-seriedeals (deel 2)

Met grote regelmaat krijgt TVtoekomst vragen binnen via de mail of als op reactie op een artikel. In TVT Q&A gaan we in op de leukste en interessantste vragen die gesteld worden.
In TVT Q&A 8 zijn we begonnen met het beantwoorden van een vraag over de werking van het aankopen van buitenlandse films en series. Omdat een lezer een erg uitgebreide vraag had hebben we het antwoord opgedeeld in twee delen. In het eerste gaven we de basiskennis van de aankopen van series en films. Met deze basiskennis kunnen we in dit deel specifieker ingaan op de gestelde vragen:

Die prijzen voor aangekochte series...een comedy als ‘Roseanne’ of ‘Married with Children’ of nog ouder... ‘The Cosby Show’ kost toch nu niet meer zoveel???

De waarde van onder andere ‘Cosby’ en ‘Roseanne’ wordt beïnvloedt door:
  • het aantal afleveringen (des te meer afleveringen des te aantrekkelijker om te programmeren),
  • de tijdsgeest van de reeks (des te minder oubollig des te beter) en
  • het aantal keer dat een serie uitgezonden is (vaker uitgezonden = goedkoper).

Sommige series zijn aanhoudend populair en dat heeft gevolgen voor de prijs. Toch zullen de meeste oudere series meegegeven worden in een pakket samen met een nieuwe populaire serie. Als de oude serie dan niet wordt afgeschreven heb je er wel voor betaald en is niet uitzenden dus verlies.

Koopt een Nederlandse zender de contracten voor hoeveel jaar? ‘Roseanne’ werd bijvoorbeeld direct na laatste aflevering weer uitgezonden, net als ‘The Nanny’ overigens.

Veel series, dus ook ‘Roseanne’ en ‘Cosby’ vallen onder een groter contract die de zender heeft afgesloten met een studio. Dat ze soms zonder onderbreking twee keer achter elkaar uitgezonden worden heeft te maken met meerdere dingen:
- Een serie wordt in meerdere keren afgeschreven. De eerste keer staat er 75% van de waarde tegenover, de tweede keer 25%. Dat betekent vaak dat een zender de eerste keer dat een serie wordt uitgezonden maar een klein beetje winst kan maken, de tweede (en daaropvolgende keren) pas kunnen gaan verdienen. Overigens verschillen die percentages per omroep. Er zijn ook omroepen die er bewust voor kiezen een serie in 1 keer af te schrijven. Een tweede keer uitzenden is dan vanzelf pure winst.
- Het twee keer achter elkaar uitzenden zorgt voor continuïteit; weinig kijkers zien elke aflevering van een comedy en dus valt een herhaling minder op. Door de continuïteit hoeft een zender minder vaak de introductie van een 'nieuwe' serie op een time slot te promoten. Die promotijd die daarmee vrijkomt kan met dan gebruiken voor andere series.

Een relevante anekdote op dit vlak is de RTL-affaire van een aantal jaar geleden. RTL kwam in de grote problemen door een fout afschrijfbeleid. Nederlandse programma’s werden niet in een keer afgeschreven en moesten dus herhaald worden om geld te verdienen. Een hoop series stonden nog in de boeken met een bepaalde waarde, en wachtten op uitzending. Die uitzending kwam echter vaak niet, waardoor de voorraad onuitgezonden series dermate groot werd dat het als een financiële molensteen om de nek van RTL ging hangen. Grote bezuinigingen waren het gevolg. Die bezuinigingen hadden uiteindelijk weer tot gevolg dat onder andere Robert ten Brink en Peter R de Vries overstapten naar SBS. De redding kwam met TV10 die voor 10 miljoen gulden de herhalingsrechten van onder andere ‘GTST’ en ‘Liefde op het eerste gezicht’ overkocht. (Wie meer over dit onderwerp wil lezen zou eens ‘De TV oorlog’ van Peter Contant moeten lezen)

SBS6 "programmeert" 's nachts programma's als Magnum PI en Early Edition. Dat kost ze toch niet zoveel geld?
Het 's nachts uitzenden van Early Edition is inderdaad dubieus, maar lijkt mij voornamelijk de voorraad er doorheen draaien uit afschrijvingsredenen.

Soaps, zijn die duur? De best bekeken soap in Amerika (young and restless) kijkt in Nederland geen hond naar (30.000) maar naar The Bold ofzo kijken zo'n miljoen mensen. Is dat dan ook duurder/goedkoper voor de Nederlandse zenders?

Hoe duur soaps zijn hangt volledig van de soap af. Een nieuwe soap lanceren in Nederland kost qua aankoop waarschijnlijk een prikkie. Voor de buitenlandse producent is elk land die zijn of haar soap uitzendt mooi meegenomen en pure winst (de kosten van de serie zijn toch al betaald door de Amerikaanse omroep). The Young and Restless en Days of our Lives waren waarschijnlijk beide toegankelijk voor de Nederlandse omroepen via een allesomvattend contract. De meeste kosten voor de omroep gaan zitten in het vertalen en niet zozeer de aankoop.
Het wordt een ander verhaal als de serie ook goed gaat lopen, zoals ATWT en the Bold. Dan ruikt de producent geld, en heeft de omroep er belang bij de serie te behouden. We horen nu al bijna elk jaar dat ‘the Bold’ van het scherm zou kunnen vertrekken van RTL4, maar dit is meestal een onderhandelingstactiek van ofwel de producent of de zender.
Overigens waren ‘The Days’ in de eerste jaren van het bestaan van SBS6 daar in de vooravond en nacht te zien. Toen de producent meer geld wilde hebben verdween de serie van de buis: SBS had er niet meer geld voor over.
Meer over Amerikaanse soaps lees je overigens in TVT Q&A 7.

Heb je zelf ook een vraag? Je kan ons altijd mailen, de beste mails kiezen we uit voor TVT Q&A.

Eerdere Q&A edities vind je hier:
Q&A 1 - over Lost
Q&A 2 - over het verschil tussen cable, premium cable en networks
Q&A 3 - over de status van Comedyseries in Amerika
Q&A 4 - over de status van Dramaseries in Amerika
Q&A 5 - over de status van Realityseries in Amerika
Q&A 6 - over Syndication
Q&A 7 - over de Amerikaanse soapcultuur
Q&A 8 - over de werking van TV-seriedeals (deel 1)

3 Comments:

Anonymous Anoniem said...

De kosten van 's nachts uitzenden is natuurlijk gelijk aan overdag. Er is geen verschil tussen dag/nacht. In het geval van SBS zal het inderdaad om een voorraad overschot gaan die weggespeeld moet worden.

Afschrijvingen van A kwaliteit series is overigens vaak over 3 runs. Dus een serie moet 3x uitgezonden worden anders verbrand je kapitaal.

11:54 a.m.

 
Anonymous Anoniem said...

Snachts zit er, lijkt mij, toch niemand in de regie kamer.(of hoe eht ook mag heten) Overdag wel... toch?

Of is alles al voor die tijd opgenomen?

2:46 p.m.

 
Anonymous Anoniem said...

Alles is al opgenomen. Er worden gewoon digi banden ingeladen of direct van de server. Maar er zit 's nachts wel iemand in de eindregie. Maar die hoeft niet veel te doen, alleen te controleren.

9:51 a.m.

 

Een reactie posten

<< Home