Wat kun je komend seizoen, maar ook het seizoen daarna verwachten op de Nederlandse TV? Dat vind je op TV-toekomst!

24.6.04

Cable rukt op in Amerika met original content

Kabeltelevisie in Amerika bestaat al enkele decennia, maar tot voor kort bestond het altijd alleen maar uit herhalingen van series die eerder op een van de networks te zien was. Sinds kort hebben de zenders echter door dat je met herhalingen alleen nooit groot zal worden. Een aantal zenders probeerde 5 jaar geleden kijkers te trekken met grootschalige miniseries die als 'special events' werden neergezet. Toen dat bleek te werken is men steeds grootschaliger te werk gegaan. De kanalen bestelden TV-films die goed te marketen waren omdat kijkers de zender moesten gaan zoeken (meestal van het genre 'ramp bedreigt dorp' of 'waargebeurd'). Veel succes hadden kabelkanalen niet met original series tot dan. Men probeerde het wel zo nu en dan, maar meestal zonder veel succes. Maar sinds Lifetime de serie 'Any Day Now' en 'Strong Medicine' succesvol lanceerde, en ook de serie 'Monk' (USA Networks) succesvol bleek te zijn, staan Ad-supported Cable Channels te dringen om nieuwe 1 hour drama´s te introduceren. Traditioneel worden deze series uitgezonden in een periode dat Networks relatief minder actief zijn: in de zomer. Dat betekent dat de komende week een stortvloed aan nieuwe series gelanceerd wordt, of het 2e of 3e seizoen van reeds succesvolle Cable-series gestart worden. Een kort overzicht:

The 4400
USA Networks
2e seizoen aangekondigd

In de loop der jaren zijn duizenden mensen verdwenen. Plotseling keren echter 4400 mensen in één keer terug. Waar zijn ze geweest en waarom zijn ze terug? Van het productiebedrijf van Francis Ford Coppola. De miniserie liep dermate goed dat er nu een tweede seizoen van gemaakt wordt.

Andromeda
SciFi
5e seizoen
Deze serie van Gene Roddenberry (Star Trek) loopt alweer 5 jaar, maar dat 5e jaar is tevens het laatste.

Any Day Now
LifeTime
4e seizoen (komen geen nieuwe afleveringen meer, gelukkig)
Twee vrouwen (de een donker en de ander blank) bespreken elkaars leven met elkaar. Laat zien dat mensen van verschillende rassen prima met elkaar kunnen leven. Verassing, niet waar?
Hier te zien geweest op het oude Veronica, het oude FOX8 en wordt overdag afgeschreven op NET5.

Battlestar Galactica
SciFi
1e seizoen
SciFi heeft een hit in handen met de nieuwe versie van Battlestar Galactica. Na het succes van een nieuwe miniserie op SciFi is er nu een variant die gebaseerd is op een oude ABC-serie. Veronica schijnt de serie te willen na het gigantische succes op SciFi.

The Dead Zone
USA Networks
4e seizoen aangekondigd

Gebaseerd op een boek van Stephen King, gaat over man die uit drie jarige coma ontwaakt en de wereld om zich heen compleet veranderd ziet en over een paranormale gave blijkt te bezitten: bij het aanraken van ieder persoon ziet hij diens leven.
In Nederland nog niet te zien.

The Division
LifeTime
inmiddels gecancelled (na 4 seizoenen)
Politieserie met voornamelijk vrouwen in de hoofdrol (het is niet voor niets te zien op LifeTime). Desalniettemin erg succesvol. Deze Lifetime serie gaat over vijf politievrouwen in San Francisco die de misdaad bestrijden en ook nog te maken hebben met de ups and downs van liefde, familie, vriendschap en het moeder zijn.
Promo zien? Hij staat op de officiele site van The Division .
Vreemd dat de serie nog niet te zien is in Nederland met maar liefst 88 geproduceerde afleveringen! Hij kan zowaar dagelijks. Of is hij zonder dat we het weten ergens op een rottijdstip afgeschreven? Producent is Viacom Productions (Paramount), de serie zou dus ergens op RTL of PO te zien moeten zijn.

Kojak
USA Networks
1e seizoen
De oude politieserie in een nieuw jasje. Vanaf maart pas te zien.

Missing (voorheen 1-800 Missing)
LifeTime
2e seizoen
Een team, voornamelijk bestaand uit vrouwen, zoekt naar vermiste personen.
op de officiele site van Missing vind je ook een promo
Geproduceerd door Lions Gate Television, dus hier waarschijnlijk te zien op SBS.

Monk
USA Networks
3e seizoen

Serie over een detective met een irritante tik: hij kan niet tegen vuil. Extreem succesvol.
Het eerste seizoen is te zien geweest op Veronica.

Nip/Tuck
FX Networks
3e seizoen aangekondigd

Een van de meest geruchtmakende TV shows van Cable. Een combinatie van gore schoonheidsoperaties, stomende seks, goed acteerwerk en verassende verhaallijnen. Samen met The Shield voor FX een echte signature show (gezichtsbepalend programma). Famke Janssen zit in het tweede en derde seizoen.
Het eerste seizoen is te zien geweest op NET5, later op Veronica.
de officiele site van Nip/Tuck met oa promo seizoen 2

Rescue Me
FX Networks
2e seizoen aangekondigd
Dramaserie over een brandweerman gespeeld door Denis Leary. De serie had een succesvol 1e seizoen. Van de makers van het geniale 'The Job'. Een promo is te vinden op de officiele site van Rescue Me
Geproduceerd door Sony TV, dus waarschijnlijk te zien op een van de SBS zenders.

The Shield
FX Networks
4e seizoen vanaf maart 2005
Het eerste original drama van FX. Politieserie over een corrupte politieagent waar je toch sympathie voor kan opbrengen. Goed geacteerd en soms te schokkend voor woorden om te zien. Toch verslavend! Eerste cable show die een Emmy won.
Het eerste en tweede seizoen is te zien geweest op Veronica
de officiele site van The Shield met oa promo seizoen 3

Stargate SG1
SciFi
8e seizoen (!), 9e aangekondigd
Deze science fiction serie doet het al jaren goed, maar is niet van origine een basic-cable serie, tot en met het vijfde seizoen werd het namelijk uitgezonden op premium cable channel Showtime. Met succes is de transfer gemaakt naar SciFi. Zo succesvol dat er nu zelfs een spin off van Stargate SG1 komt binnenkort: 'Staregate: Atlantis' (zie hieronder)

Stargate: Atlantis
SciFi
1e seizoen, 2 aangekondigd

Spin off van Stargate SG1. Een combinatie van burgers en militairen maken gebruik van een nieuw ontdekte Stargate om de ruimte te verkennen. Eerste aflevering moet nog beginnen.

Strong Medicine
LifeTime
6e seizoen aangekondigd

De ziekenhuisserie die het al langer uithoudt dan het gros van de ziekenhuisseries van de grote Networks. Vrouwelijke doktoren die ooit verzonnen zijn door Whoopi Goldberg tackelen sociale thema's en redden zo nu en dan een leven. Wij houden het nooit langer dan een minuut uit bij deze serie, maar dat zal wel aan ons liggen: het is het langstlopende cable drama. Krijgt ook spin off.
Hier te zien op NET5

Strong Medicine: First Response
Lifetime
1e seizoen
Als Strong Medicine, maar dan met meer actie. Speelt zich af op de eerste hulp. Vanaf september 2005 te zien in VS.

Wild Card
LifeTime
2e seizoen
Een vrouw moet ineens zorgen voor de kinderen van haar zus en verandert daarom van 'baan' als Blackjack Dealer naar een onderzoekster naar verzekeringfraude.
Geproduceerd door Lions Gate Television, dus hier waarschijnlijk te zien op SBS.
Op de officiele site van Wild Card kun je ook een promo van de serie bekijken.

3 Comments:

Anonymous Todd Gowin said...

Super work performed.

8:02 p.m.

 
Anonymous Anoniem said...

Weet iemand wanneer Missing komt en welk net het gaat uitzenden? En waar je deze op DVD kan kopen behalve in Amerika?

6:01 p.m.

 
Anonymous Anoniem said...

weet iemand wanneer Missing wordt uitgezonden en welk net dat gaat doen?
En waar je deze op DVD in Europa kan kopen?

6:02 p.m.

 

Een reactie posten

<< Home