Wat kun je komend seizoen, maar ook het seizoen daarna verwachten op de Nederlandse TV? Dat vind je op TV-toekomst!

23.5.05

Upfronts '05: Gevolgen voor Nederland (updated)

Afgelopen week waren de Upfronts in de VS. Het is de week waarin de diverse grote networks hun herfstprogrammering aan de pers en adverteerders bekend maken.

Zoals al eerder afgelopen week is aangegeven, zijn de Upfronts niet alleen van belang zijn voor de Amerikaanse Networks, maar ook voor de Nederlandse zenders. In twee eerdere artikelen (TVT Q&A deel 8 en deel 9) hebben we al uitgewijd over de procedure van series en films aankopen.
Nederlandse zenders zijn in zeer grote mate afhankelijk van Amerikaans materiaal. Vooral de commerciele zenders hebben dan ook output deals met de diverse studios. Op dit moment is de verdeling voor televisiestudios grofweg zo:
RTL heeft outputdeals met 20th Century Fox TV, NBC Universal
SBS heeft outputdeals met: CBS Paramount, Touchstone Television, Warner Bros TV.
Let wel: het gaat hierbij om de studio, niet om de zender. Zo vallen CBS Paramount (de producent) en CBS (de zender) beide onder hetzelfde moederbedrijf (Viacom). Dat wil echter niet zeggen dat al het materiaal van CBS ook bij CBS Paramount vandaan komt. Sterker nog: afgelopen jaar kochten vrijwel alle zenders minder bij de huisproducent en haalden ze meer van buiten de deur. Dat had tot gevolg dat Warner Bros TV maar liefst 15 nieuwe series gaat maken voor de verschillende zenders. Daarvan zijn er 'slechts' 6 voor zusterkanaal The WB.
Doordat networks niet meer perse bij de eigen productiepoot series bestelden had dat nogal wat gevolgen voor de productieverdeling. CBS Paramount kon geen enkele serie buiten de eigen zenders UPN en CBS slijten. Van dat probleem had Touchstone vorig jaar nog last, maar dit jaar lukte het die producent juist meer extern te verkopen.
Onderstaand volgt de verdeling van de pilots. We noemen de series die pas na december in premiere gaan (de zogenaamde midseason replacements) met opzet apart: die series zul je zelden al komend seizoen in Nederland zien, maar eerder pas het seizoen daarop (2006-2007).
De score van de diverse producenten is dit seizoen als volgt:

  • 20th Century Fox TV -> 14 pilots, waarvan 5 voor midseason
  • NBC Universal -> 4 pilots, waarvan 2 voor midseason
  • CBS Paramount -> 7 pilots, waarvan 2 voor midseason
  • Touchstone TV-> 9 pilots, waarvan 3 voor midseason
  • Sony -> 1 midseason pilot
  • Warner Bros TV -> 15 pilots, waarvan 4 voor midseason

Uit een simpel optelsommetje blijkt daarmee dat RTL het eerste recht heeft op 18 pilots (waarvan er 10 beginnen in september/oktober 2005 in de VS en de rest later geintroduceerd wordt).
Voor SBS valt de rekensom nog beter uit. Door de studios waar SBS een first-look outputdeal mee heeft worden gezamelijk 31 (!) nieuwe series gelanceerd. Daarvan starten er 22 al in de herfst. Grofweg de helft van de bestelde series haalt het eind van het seizoen overigens niet.
UPDATE: Tien heeft nog steeds geen output deal met een grote Amerikaanse studio, maar een pakket films en TV-series bemachtigd van Buena Vista (=Disney). Dat meldt The Hollywood Reporter. Films die Talpa kan uitzenden zijn "Seabiscuit" met Tobey Maguire; "Sweet Home Alabama" met Reese Witherspoon and Patrick Dempsey; de Steve Martin-Queen Latifah comedy "Bringing Down the House"; en "Under the Tuscan Sun," met Diane Lane in de hoofdrol. Talpa zet daarmee de eerste stap op filmgebied. Door gebrek aan buitenlands materiaal zal de zender haar kanaal vrijwel volledig moeten vullen met eigen of Europees product. Alle grote Amerikaanse studios hebben immers al een partner in Nederland.

De meest veelbelovende pilots (op basis van korte previews tijdens de Upfronts) zijn vooralsnog volgens USA Today, Variety, The Hollywood Reporter en Mediaweek zijn: Invasion (ABC/Touchstone), Everybody Hates Chris (UPN/CBS Paramount). De meest negatieve pers is er nu al over 'Out of Practice', die door sommige recensenten op basis van een preview van 5 minuten al de grond in werd geboord.

Overzicht verdeling nieuwe series VS per studio van The Hollywood Reporter

1 Comments:

Blogger tvtoekomst said...

UPN doet het niet heel slecht, even goed als vorig jaar en is praktisch even groot als The WB...maar dat terzijde. De show van Britney loopt belabberd, maar stond tot nu toe ook tegenover Idols, dus dat is vragen om ellende. Volgende week is de eerste afleveringen zonder Idols er tegenover te zien.

11:19 p.m.

 

Een reactie posten

<< Home