Wat kun je komend seizoen, maar ook het seizoen daarna verwachten op de Nederlandse TV? Dat vind je op TV-toekomst!

11.11.04

TVT Q&A - 2

In deze tweede aflevering van TVT Q&A beantwoorden we de vraag van Thomas. Hij stelde per mail de volgende vraag: Beste TVtoekomst, ik zie dat je zowel een overzicht hebt voor ‘series VS te verwachten in NL’ en ‘Cable series VS’. Waarom is er die scheiding? Waarin verschillen die series van elkaar?

MVG

Thomas

Beste Thomas, ik zou je vraag snel kunnen beantwoorden, door te zeggen dat in de eerste alleen series van de Networks verwerkt zitten en in de tweede alleen Cable series, maar dan maak ik me er makkelijk van af. Dat verschil is er, maar wat is dan het verschil tussen Cable en Network televisie? Dat is wat ingewikkelder dan het op het eerste gezicht lijkt. In Amerika kun je grofweg drie soorten TV stations onderscheiden:
- Networks (commercieel en publiek)
- Basic Cable
- Premium Cable

Networks bestaan al sinds het begin van televisie-uitzendingen in Amerika. Ze kunnen door alle Amerikanen worden ontvangen. Sterker nog: het is verplicht. In tegenstelling tot in Nederland is de rol van de publieke omroep op televisiegebied beperkt. Publiek network PBS (Public Broadcasting System) zendt vrijwel alleen slecht bekeken programma’s uit. Er zijn een aantal commerciële Networks: ABC, CBS, FOX en NBC zijn de bekendste, grootste en zijn overal te ontvangen, the WB en UPN zijn kleiner en niet overal te ontvangen. Een network verschilt per regio. Het ABC van New York is anders dan die van Los Angelos. Dat komt omdat een network gevormd wordt door verschillende affiliates. Elke affiliate lieert zich aan een bepaald network voor afname van programma’s van het network. Het network geeft de affiliate in ruil voor reclametijd dus programma’s. Die programma’s bevinden zich in ieder geval op prime time (20-23u), maar ook overdag (soaps en nieuwsshows). De rest van de zendtijd vult de affiliate met eigen producten (meestal lokaal nieuws) en syndicated programming (dagelijkse herhalingen van network-shows en programma’s als Oprah en Hollywood Squares, die per regio aangeboden worden aan de hoogste bieder).

Sinds de jaren tachtig hebben Networks te maken met concurrentie van de kabel. Op de kabel kun je twee soorten kanalen vinden: Basic Cable en Premium Cable. Het verschil is grofweg dat Basic Cable kanalen zijn die in het standaard pakket zitten van de kabelmaatschappij, en dat Premium Cable kanalen zijn waar je voor moet betalen om ze te ontvangen (vergelijkbaar met Cinenova en Canal+). Basic Cable kanalen onderscheiden zich ook van Premium Cable door de reclameonderbrekingen.
Niet elk Basic Cable-kanaal wordt echter door een kabelkanaal doorgegeven: dat hangt in sterke mate af van de onderhandelingen tussen kabelmaatschappij en het kabelkanaal. Er zijn een paar stations die echter in vrijwel bekabeld huishouden te ontvangen zijn: Lifetime, ESPN, USA, Nickelodeon en TNT.
Een kabelkanaal is in heel het land hetzelfde, in tegenstelling tot een Network-zender. Vrijwel al het materiaal van de Basic Cable kanalen zijn een combinatie van films en herhalingen van Network-series. Althans, zo was het jarenlang. Inmiddels hebben de Basic Cable kanalen ontdekt dat ze hun zender beter kunnen profileren met een beperkt aantal onderscheidende series. Een taktiek die werkt. FX, het kleine zusje van FOX is er zelfs groot door geworden (The Shield, Nip/Tuck, etc). Sindsdien kondigen steeds meer kabelzenders eigen series aan. Het gros van deze series wordt uitgezonden in de zomer: dan is de concurrentie van de networks minder.
Basic Cable kanalen zijn meestal gericht op een bepaalde doelgroep: Lifetime op vrouwen, ESPN met hun sport op mannen, Nickelodeon op kinderen.
Ook Premium Cable zendt original content uit: The Sopranos en Sex and the City zijn een paar voorbeelden van Premium Cable series. Voor Premium Cable moet echter flink betaald worden en lang niet iedereen kan zich dat veroorloven. Tegelijkertijd is dat de belangrijkste reden om lid te zijn van Premium Cable. Zonder HBO kun je een serie als The Sopranos (en vergis je niet, die serie wordt beter bekeken dan veel series op een Network, terwijl veel minder mensen in staat zijn HBO te kijken) simpelweg niet zien. Zou HBO louter films uitzenden, zoals vroeger, dan was de zender veel minder populair geweest. Nu moet je je lidmaatschap op HBO wel aanhouden, anders loop je het risico extreem populaire programma’s als Sex and the City en Six Feet Under te missen.

Heb jij ook een vraag: mail ons!