Wat kun je komend seizoen, maar ook het seizoen daarna verwachten op de Nederlandse TV? Dat vind je op TV-toekomst!

14.12.04

TVT Q&A - 3

Steeds vaker krijgt TVtoekomst mailtjes van lezers die vragen hebben over bepaalde programma's. Omdat hier vaak interessante vragen tussen zitten die ook andere lezers kunnen interesseren, bracht dat ons op het idee om voortaan de interessantste vragen met antwoord te publiceren.

Als reactie op reactie op het artikel Status Nieuwe Amerikaanse Series ontvingen we de volgende reactie: 'Wat een super leuke site is dit. Ik wacht altijd met spanning op weer een nieuw artikel! Kun je / jullie ook eens jullie licht laten schijnen op de andere series op de Amerikaanse TV, wat betreft de status van deze programmas dit seizoen?'

Een overzicht geven van de status van de andere programma's is inderdaad erg interessant. Alle series draaien dit seizoen in Amerika nu alweer zo'n 10 weken, dus er kunnen al enige conclusies getrokken worden over de prestaties. Het gaat echter wat ver om alle 70 terugkerende series die Amerika telt stuk voor stuk te bespreken. Ik zal dat doen per genre. Deze week behandel ik de 30-minuten series (eigenlijk alleen comedy dus), in de volgende editie zal ik alle uur-durende series bespreken.

Vorig seizoen was voor veel succesvolle sitcoms het laatste jaar: Friends en Frasier beleefden beide hun laatste jaar. De lege timeslots zijn opgevuld met nieuwe series 'Joey' en 'Father of the Pride'. Die laatste is zo goed als gecancelled, en Joey doet het zeker niet slecht, maar wel slechter dan Friends. Tekenend voor de stand van het comedygenre is de hoeveelheid comedy's van voormalig comedynetwork NBC. Deze zender had 3 jaar geleden nog 14 sitcoms in haar schema staan. Nu zijn dat er 10 minder....
De comedy in Amerika zit dus in het slop. Het publiek lijkt sitcom-moe. Het is zeker niet de eerste keer dat we die conclusie trekken, maar zolang men in Amerika (en Nederland!) geen echt succesvolle comedy weet te lanceren, kunnen we dat statement volhouden. Overigens hoeven we ook niet te verwachten dat de comedy op korte termijn een wederopstandig beleeft: de projecten die voor de komende maanden in de startblokken staan zijn weinig veelzeggend of orgineel.

Op dit moment zijn de best bekeken sitcoms 'Two and a half men' (tweede seizoen) en 'Everybody Loves Raymond' (laatste seizoen) van CBS, According to Jim (ABC) Joey (NBC) en The Simpsons (FOX). Deze lopen allen matig tot goed. Een echte uitspringer zoals 'Friends' zit er echter niet tussen. De oorzaak is hiervan de sitcom-moeheid van het publiek (jaren lang is het publiek overvoerd met sitcoms) en ook de relatief lage scriptkwaliteit: veel nieuwe sitcoms zijn simpelweg niet grappig. Het publiek lijkt echter de goede comedy ook niet te vinden. 'Arrested Development', dit jaar nog winnaar van de Emmy voor beste comedy, heeft een kwijnend bestaan, terwijl het redelijk geprogrammeerd staat in een timeslot na 'The Simpsons'. Maar ook het hier nog niet uitgezonden 'Less Than Perfect', inmiddels al weer in haar derde seizoen lijkt kwalitatief gezien goed te lopen. Dat terwijl de serie twee jaar geleden al op de wipstoel zat.

Een totaaloverzicht van de comedies (ik heb UPN en The WB grotendeels buiten beschouwing gelaten. UPN heeft een 6-tal doelgroepcomedies in het schema, en het enige comedysucces (Reba) van The WB heb ik opgenomen in het overzicht) :
8 Simple Rules - ABC - gedurende het 2e seizoen ging de ster van de show (John Ritter) in het echt dood, toch ging de serie door, met matig resultaat. De serie zelf lijkt op kwalitatief gebied zijn draai weer gevonden te hebben.
According to Jim - ABC - Jim Belushi in een niet grappige gezinscomedy - toch al jaren succesvol, vreemd genoeg.
Arrested Development - FOX - Critical Darling! Daarentegen nauwelijks bekeken. Werd afgelopen jaar na 10tal afleveringen al bijna van de buis gegooid.
Bernie Mac Show - FOX - Zo'n comedy die het in Nederland zelden goed doet: een zwarte familie in de hoofdrol. Door ziekte van hoofdrolspeler is premiere van S4 uitgesteld tot januari.
Everybody Loves Raymond - CBS - de succesvolste comedy van CBS, maar door loonconflict dit jaar kort seizoen, tevens de laatste.
George Lopez- ABC - Latin comedy, geproduceerd door Sandra Bullock. Stille presteerder.
Hope And Faith - ABC - Comedy waar je van houdt of die je haat. De enige comedy die vorig jaar gelanceerd werd op ABC die een tweede seizoen kreeg. Vier andere comedies hadden een ander lot. Loopt ten opzichte van vorig jaar erg slecht (-33% kijkers)
King of the Hill - FOX - tekenfilmcomedy, een genre die de Nederlandse zenders en de kijkers al helemaal niet lijken te snappen. Hier associeren kijkers tekenfilm met 'kinderachtig' en 'voor kinderen', dus hier loopt het niet. In Amerika is men al toe aan seizoen 8!
King of Queens - CBS - Al jaren loopt de serie aardig, dit jaar ietsje dalende.
Less Than Perfect - ABC - Erg leuke comedy, maar een echte kijkcijfertrekker is het nooit geweest, ten opzichte van vorig jaar ook nog minder kijkers ook.
Malcolm in the middle - FOX - Geniale comedy. Nieuwe seizoen loopt nog te kort om iets van te kunnen zeggen.
My wife and Kids - ABC - Familiecomedy- jaren succesvol op de woensdag, nu naar de dinsdag met matig resultaat
Reba - The WB - Reba McEntire is de zoveelste ster met een eigen comedy, maar deze werkt zowaar (het kan dus kennelijk wel!). Stijgt elk jaar weer in kijkcijfers.
Scrubs - NBC - Absoluut een van de leukere comedies, maar je moet van het soort humor houden. De plaats van handeling (het ziekenhuis) is orgineel en een verademing tussen de 25 sitcoms die je in dit rijtje ziet staan met de huiskamer als belangrijkste plaats van handeling. A critical darling.
The Simpsons - FOX - Dit jaar het 16e seizoen!!! Heeft wel te lijden onder de harde concurrentie op andere netten.
Still Standing - CBS - Dit is nou zo'n typische comedy waar je nooit wat over hoort, en die altijd matig presteert, maar niet dermate slecht dat het van de buis af moet.
That 70's Show - FOX - In haar 7e seizoen alweer, maar een beetje uitgewerkt. Wordt gigantisch verslagen door 'Lost'.
Two and a half Men - CBS - De succesvolste van de sitcoms die vorig jaar geintroduceerd zijn. Charlie Sheen (Spin City) speelt de hoofdrol.
Will & Grace - NBC - Sinds het vertrek van Friends als lead in zijn de kijkcijfers goed gedaald, maar na een bagger seizoen is dit seizoen eindelijk weer leuk.

In de volgende editie van Q&A lichten we de dramaseries toe.

Eerdere Q&A edities vind je hier:
Q&A 1 - over Lost
Q&A 2 - over het verschil tussen cable, premium cable en networks

20 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Thanx! Weer helemaal goed en duidelijk! Ben al benieuwd naar de volgende post over de drama-series!!!

10:29 p.m.

 
Anonymous Anoniem said...

hij wet jij nou of een comedy leuk is, als ze nog niet op de NL tv sijn geweest?

12:41 a.m.

 
Blogger tvtoekomst said...

Dat een comedy in Nederland nog niet te zien is geweest wil nog niet zeggen dat ik hem niet kan bemachtigen:) Naast mijn eigen mening, zijn er altijd nog de critici uit Amerika, en hun schrijfsels zijn voor jou net zo makkelijk te lezen als voor mij. Vooral de TV-expert van Mediaweek.com is een erg goede overigens.

11:18 a.m.

 
Anonymous Anoniem said...

Er zijn toch echt wel legio mogelijkheden om een nieuwe Amerikaanse (comedy)serie te verkrijgen! Ik persoonlijk heb al het genoegen gehad om de nieuwe hit-series Lost and Desperate Housewives te mogen zien! Ben benieuwd wat jullie mening is over deze twee nieuwe series! Er zijn zoveel interessante websites die xtra info geven over Amerikaanse series, zoals futon critic (http://www.thefutoncritic.com) en zap2it (http://tv.zap2it.com), dat de toekomstige Nederlandse kijkers alvast een paar nieuwe series op hun MUST SEE lijstje kunnen zetten.

10:09 p.m.

 
Blogger tvtoekomst said...

zap2it.com en thefutoncritic.com (de laatste is overigens een leuk voorproefje op de database-achtige look die TVtoekomst straks krijgt). USAToday en medialifemagazine.com hebben ook goede recensies. Overigens staat er op deze site al sinds juli een recensie van Desperate Housewives, geschreven door ondergetekende op TVtoekomst. Lost heb ik persoonlijk ook gezien, en dat is ook een gigantische aanrader. life as we know it, is ook best aardig. joey ook.

10:33 p.m.

 
Anonymous Anoniem said...

Heb "life as we know it" en "Joey" ook al kunnen zien , beide aardig tot leuk. Van life as we know it heb ik alleen de pilot gezien, maar ik heb gehoord dat het niet goed scoort, maar wel door de critics wordt geprezen. Weet je een bron waar men ook de andere afleveringen (afleveringen na de pilot) kan dowloaden / verkrijgen? Joey is best leuk zonder zijn friends, zijn zus en manager zijn goede aangevers, al vind ik joey niet meer echt joey...

10:40 p.m.

 
Blogger tvtoekomst said...

Life as we know it is niet slecht, naar wat ik hoor (heb ook alleen 1e aflevering gezien) maar onmogelijk geprogrammeerd. Overigens is het een dermate 'aparte' serie dat het waarschijnlijk op weinig tijdstippen echt zal lopen. Vanaf komende week verandert het timeslot volgens mij wel. Edonkey doet voor downloaden wonderen, maar DAT heb je mij natuurlijk nooit horen zeggen.

Friends heeft mij nooit kunnen boeien, dus keek ik het niet. Daarom heb ik ook geen vooroordelen tegenover Joey. Zeker geen slechte comedy...

Heb je Medical Investigation, of nog beter House al gezien?

10:50 p.m.

 
Anonymous Anoniem said...

Heb ik allebei nog niet gezien. Ik neem aan dat dit aanraders zijn? Wat betreft de serie "lost": Inderdaad een super serie! heb nu de eerste 11 afleveringen gezien, en het wordt eigenljk steeds beter. De combinatie van nu (de gebeurtenissen na de planecrash) en de herinnneringen van de verschillende personages zijn perfect in balans en laten de kijker aan het einde echt met een wazig gevoel achter. Wat zit er nu in het bos... Lost moest natuurlijk wel goed zijn, het is van JJ abrams, de maker van onder anderen de geweldige (en in nederland zwaar ondergewaardeerde serie!) serie Alias. Die begint in januari toch weer of niet?

11:02 p.m.

 
Blogger tvtoekomst said...

JJ is ook van Felicity, Alias is erg vet en begint 5 januari weer in VS, na Lost overigens. Lost om 8pm, Alias om 9pm. Er is ook nog een pilot besteld van JJ met Greg Grunberg erin getiteld Bounty Hunter. Komt met een beetje geluk nog dit seizoen op de buis, als de pilot goed genoeg bevonden wordt. In Nederland begint Alias weer in januari, volgens mij op Veronica. Twee keer in de week ook. De DVD van S1 ligt overigens voor het schamele bedrag van 30 euro in de winkel (zo goedkoop als in Nederland krijg je hem nergens!)

House is vooral ERG goed.

11:08 p.m.

 
Anonymous Anoniem said...

Wist niet dat Alias dan nu toch weer begint op tv!!! Super!!! is ook al bekend welk seizoen wordt uitgezonden? Ik heb de eerste twee seizoenen al op DVD en is echt perfect! Kon niet wachten op de dvd release van seizoen 3, dus maar aant het downloaden geslagen. Seizoen vond ik persoonlijk minder dan de eerste twee, maar natuurlijk nog steeds goed... ben benieuwd hoe alles verder zal gaan. Wat betreft House: ik kan de pilot nergens vinden, en om nu te starten bij aflevering twee... ff verder zoeken denk ik. Heb wel al op de site van Fox gekeken, het ziet er idd interessant uit!

10:55 p.m.

 
Blogger tvtoekomst said...

seizoen 3 van Alias is ook via Amazon wel te bestellen. Zo heb ik hem ook bemachtigd.

Waar Veronica gaat beginnen met Alias is mij niet bekend. Het zou me niet verbazen dat ze weer beginnen bij aflevering 1, maar voor hetzelfde geld gaan ze door bij aflevering 12 van seizoen 2 (waar ze gebleven waren).

11:09 p.m.

 
Anonymous Anoniem said...

klinkt allemaal heel leuk maar hoe zit het met de serie: "whose line is it anyway?" ik ben een aantal keer op vakantie geweest in amerika en moet zeggen dat dit de beste en meest originele comedy is die ik ooit heb gezien! en het is geen sitcom dus dat scheelt voor de mensen die sitcom moe zijn...

voor de mensen die de serie niet kennen: het is de goeie versie van "de lama's". want eerlijk gezegd vind ik de lama's maar een slechte namaak van het origineel.

10:22 a.m.

 
Blogger tvtoekomst said...

'Whose Line is it anyway', de Amerikaanse versie, is afgelopen zomer afgeschreven op kabelkanaal ABC Family, en niet op het orginele kanaal ABC. Dat laatste kanaal had spijt van haar meervoudige seizoensbestelling van Whose Line. Het maakte op het hoogtepunt van de serie een bestelling voor nog drie seizoen van de serie, niet wetende dat het de jaren erop bergafwaards zou gaan met de serie. Het laatste seizoen (plichtmatig opgenomen) werd daarom maar afgeschreven op het de collegazender.
Whose Line is hier nooit uitgezonden, terwijl het wel hilarisch is. Toch zou een uitzending hier wat vreemd zijn, omdat het niet echt comedy is, maar meer een soort stand-up-comedy. Maar op zich zou een zender het met gemak dagelijks uit kunnen zenden (afleveringen genoeg voor een jaar uitzendingen).

7:58 p.m.

 
Anonymous Anoniem said...

who's line zou het hier denk ik niet goed doen, de humor is te amerikaans, veel grappen zijn imo niet te vertalen, als je engels goed is, is het wel te doen, maar dat geld dus niet voor de meeste nederlanders... maar idd is een erg gaaf programma... heb er al een boel gedownd :d ga ook eens op zoek naar de theater uitvoering, ze hebben ooit in las vegas 1 show gegeven met alle acteurs, maar dan op het podium, zoals het bedoelt is. improv acting is bedacht om beginnende acteurs te trainen, om alles te vergeten en gewoon te doen, dus in het theater komt het nog beter tot zijn recht dan op tv...

9:53 p.m.

 
Anonymous Anoniem said...

Heey!

Weet iemand misschien of Felicity ooit nog wordt uitgezonden? Vroeger kwam het op net5, maar het is echt zo lang geleden dat het nog ergens is uitgezonden!

Hoop dat iemand het weet ;)

10:49 a.m.

 
Blogger tvtoekomst said...

Ik zou je vraag neerleggen bij NET5, maar reken er niet op. Alle afleveringen zijn overigens te krijgen op DVD, in ieder geval via Amazon

10:13 p.m.

 
Anonymous Anoniem said...

Aardige visie(s) maar je relaas inzake According to Jim slaat nergens op! De reden waarom deze serie het zo goed doet in de States? Het is een sitcom die doet terugdenken aan de good old days. Een sitcom zoals deze van oorsprong bedoelt is.

10:02 p.m.

 
Anonymous Anoniem said...

Ze moeten What I Like About You uitzenden! Wanneer komt die nou..

12:36 p.m.

 
Anonymous Anoniem said...

Weet iemand wanneer seizoen 3 van two and a half man uitkomt??

11:15 a.m.

 
Anonymous Anoniem said...

ja ik wil ook dat WHAT I LIKE ABOUT YOU wordt uitgezonden! voor mij betreft al de 4 seizoenen! Ik ben nou op een mogelijke manier aan het eerste seizoen op dvd te komen..! Ik vind het echt een vette serie. Maaar het is dus op net 5 uitgezonden dan? ik heb daar niks van meegekregen..zijn die aflevering nog terug te vinden op internet?

9:09 a.m.

 

Een reactie posten

<< Home