Wat kun je komend seizoen, maar ook het seizoen daarna verwachten op de Nederlandse TV? Dat vind je op TV-toekomst!

22.5.05

Upfronts '05: FOX stopt met sleazy reality

Deze week zijn de Upfronts in de VS. Het is de week waarin de diverse grote networks hun herfstprogrammering aan de pers en adverteerders bekend maken. Donderdag was het de beurt aan FOX. Heel veel succes heeft FOX niet gehad de afgelopen jaren, op Idols na. Elk jaar wordt de zender na een dramatische herfst in de lente weer gered door megahit Idols.
In Nederland was (en is) Yorin grootafnemer van de zender. Ronduit afschuwelijke formats als 'The Swan', 'Playing it Straight' en 'My Big Fat Obnoxious etc' kwamen op Yorin allemaal voorbij. Waar een deel van deze formats in Amerika (gelukkig) gigantisch flopten, in Nederland scoorden ze lekker. Helaas voor Yorin: FOX stopt met de ranzigheid en keert 180 graden om en gaat weer meer drama uitzenden.

Vorig jaar moest 'drama' op FOX letterlijk genomen worden. De meeste nieuwe dramaseries waren dermate erbarmelijk dat zelfs het Amerikaanse publiek er van walgde. De tijd die men niet wilde kijken naar series als North Shore, Life on a Stick, Jonny Zero, Point Pleasant, Quintuplets en Tru Calling werd echter ruimschoots gecompenseerd met de tijd die men naar laatste American Idol-reeks keek. Dankzij Idols kreeg nieuwe serie 'House' een boost en is dit ineens een van de best bekeken nieuwe series die Amerika kent. Het aantal flops is echter aanzienlijk en de vrijgekomen timeslots moet ingevuld worden.

Gelukkig heeft FOX voor het eerst een paar interessante pilots geproduceerd die vragen om meer. Darren Star, die we nog kennen van Sex and the City, Melrose Place en Beverly Hills 90210, heeft de nieuwe serie 'Kitchen Confidential' geproduceerd (foto rechts), een single camera comedy over een hippe kok. Bradley Cooper, voornamelijk bekend uit Alias, speelt de hoofdrol. Daarnaast zijn er drie series die er echt uitspringen:
Allereerst 'Reunion', waarin gedurende 1 seizoen de levensloop van een zestal vrienden gedurende 20 jaar gevolgd wordt. In elke aflevering wordt 1 jaar behandeld.
Vervolgens is er 'Prison Break' (foto links), een serie waar al langer positieve publiciteit omheen hangt. Deze serie draait om een broer die bewust een misdaad begaat om in de gevangenis te belanden om bij zijn broer in de gevangenis terecht te komen, waarvan hij denkt dat deze onterecht gevangen zit. Ze doen er een heel seizoen over om hun ontsnapping te plannen en uit te voeren, met 1 voordeel: de broer heeft de gevangenis zelf ontworpen, maar dat weet de gevangenis dan weer niet.

Naast de wat interessantere projecten klinken 'The Gate' (politiedrama) en 'Bones' (politiedrama), 'Head Cases' (komisch advocatendrama) als standaardwerk of te vergezocht. Zo kan in 'Bones' de hoofdrolspeelster moorden oplossen doordat ze aanwijzingen krijgt uit de botten van vermoorde mensen (!). Gelukkig voor FOX zit David Boreanaz (Angel uit 'Angel' en 'Buffy', op de foto rechts) er dan wel weer in, waardoor dat in ieder geval nog zorgt voor wat tune in bij de eerste aflevering.
Van de comedies 'the Loop' (jongen krijgt als eerste binnen een vriendengroep echt werk) en 'the War at Home', (familieleden hebben voortdurend conflicten met elkaar) kan weinig gezegd worden voordat er beelden te zien zijn geweest.

Dit artikel maakt onderdeel uit van de berichtgeving van TVT over de Upfronts. Eerdere artikelen zijn: