Wat kun je komend seizoen, maar ook het seizoen daarna verwachten op de Nederlandse TV? Dat vind je op TV-toekomst!

12.5.05

Langlopende series ten einde

In Amerika is de periode aangebroken van de season finales: de laatste afleveringen van een seizoen. In een aantal gevallen betekent de laatste aflevering van het seizoen ook de laatste aflevering van de serie, de zogenaamde series finale. Vervelend detail: soms weten de makers dat zelf nog niet dat de season finale ook de series finale is. Spannende tijden dus voor een groot aantal series die nog geen seizoensbestelling hebben voor volgend seizoen. Het aantal series die nog onzeker zijn van een terugkomst per volgend seizoen is nog aanzienlijk. De -overigens erg handige- site The Futon Critic geeft er een overzichtelijk overzicht van.
Tussen de laatste afleveringen van een serie is dus onderscheid te maken tussen twee soorten series.
Soort A: de serie waarvan op tijd is aangekondigd dat de serie aan zijn laatste afleveringen is begonnen, zodat de schrijvers een fatsoenlijk einde aan de serie kunnen breien. Vorig jaar waren dat de grootse series finales van onder andere Friends, Frasier en Sex and the City. Over het algemeen waren dat series met een groot aantal vaste kijkers en een lange looptijd. Dit jaar stopt er ook weer een dergelijke serie: Everybody Loves Raymond. Op dit moment is Everybody Loves Raymond zelfs de best bekeken comedyserie. Vaak voorzien zenders ook dat ze ruimte nodig gaan hebben voor nieuwe initiatieven. Series die al langer een matig bestaan hebben op de zender kunnen dan opgeofferd worden voor die nieuwe initiatieven. Zo is JAG na 10 seizoenen aan zijn eind gekomen, Third Watch na 6 seizoenen en komt American Dreams na 3 seizoenen aan zijn eind. Ook 'The West Wing' stond lang door matige kijkcijfers op de nominatielijst om geschrapt te worden, maar een plotselinge kwalitatieve injectie deed de zender beseffen dat ze het toch nog een jaar wilden proberen.
Soort B: series die misschien aan een eind komen, de beslissing hiervan valt pas op het moment dat zenders de bestelde pilots gezien en gekeurd hebben. Op basis van het nieuwe materiaal wordt bepaald of het nieuwe materiaal genoeg potentie heeft om een matig scorende serie te vervangen, of dat men het risico op nog een jaar van de bestaande serie neemt in de hoop dat kijkers de serie gedurende de zomer (her-)ontdekken. Zodoende hangt het leven van de langlopende serie Charmed aan een zijden draadje evenals de voormalige hit Joan of Arcadia (kijkcijfers van die serie zijn dit seizoen dramatisch gedaald). Ook de toekomst van Smallville, Yes Dear en een aantal comedies van ABC is erg onzeker. Het zou zo maar kunnen gebeuren dat de cliffhangers die worden neergezet in de laatste aflevering van het lopende seizoen niet worden opgelost omdat het network een betere serie vindt. Die beslissingen worden op dit moment genomen. Vanaf dinsdag 16 mei worden namelijk dag voor dag per network de nieuwe herfstschema's aangekondigd. Uit die schema's blijkt welke series we volgend jaar definitief terugkeren.
In sommige gevallen betekent het cancellen van de serie door omroep A niet dat de serie volledig uit beeld verdwijnt. Het eerder genoemde JAG is daar een goed voorbeeld van. Na een jaar op NBC werd de serie door dat network van de buis gegooid. CBS zag er wel potentie in en nam de serie over, waarna het op die zender uitgroeide tot een van de grootste hits van de zender. Er is dus soms nog hoop.

2 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Ben benieuwd welke van de genoemde series idd doorgaan! Ben wel erg blij dat de West Wing zeker nog een jaartje doorgaat! Seizoen 6 is dan ook wel van zo'n goede kwaliteit, dat al een aantal seizoenen niet meer is gebeurt!! Aanrader!!!!

10:26 p.m.

 
Anonymous Anoniem said...

en vandaag zijn 6 TV-torrent sites door de MPAA platgelegd, waaronder btefnet.net.. Waar o waar halen we nu onze TV series vandaan?

8:54 a.m.

 

Een reactie posten

<< Home