Wat kun je komend seizoen, maar ook het seizoen daarna verwachten op de Nederlandse TV? Dat vind je op TV-toekomst!

27.1.05

TVT Q&A - 7

Steeds vaker krijgt TVtoekomst mailtjes van lezers die vragen hebben over bepaalde programma's. Omdat hier vaak interessante vragen tussen zitten die ook andere lezers kunnen interesseren, bracht dat ons op het idee om voortaan de interessantste vragen met antwoord te publiceren.

Afgelopen week ontvingen we de volgende mail van Joakim Metekohy:

Beste TVToekomst,

Ik ben zelf niet zo'n soapfan, toch weet ik dat de dagelijkse soapseries niet meer uit de Nederlandse televisiecultuur is weg te slaan. En ik vraag mij dan ook af of de Amerikaanse soapseries, zoals As The World Turns en The Bold & The Beautiful, ook zeer populair zijn in "the States".
In Nederland kan men gerust zeggen dat het soappubliek varieert van 8 tot 80, maar geldt dat ook voor het Amerikaanse publiek? Hier in Nederland worden soapsterren als DE beroemde Nederlanders behandeld, terwijl ik toch het idee hebt dat soapacteurs in de VS meer als derderang worden behandeld.
Kortom, hoe is heel die soapcultuur in Amerika eigenlijk?


Om deze vraag te beantwoorden duiken we eerst even de geschiedenis van de TV-soap in. Al sinds 1944 kunnen Amerikanen kijken naar soaps op televisie. Toen werden namelijk de eerste radiosoaps naar televisie getransplanteerd. Ze leken echter totaal niet op de huidige soap, want de huisvrouw moest de serie kunnen volgen zonder haar ogen voortdurend op het scherm te hoeven hebben. Dat betekende dat een voiceover voortdurend vertelde wat er gebeurde, zodat de huisvrouw gewoon door kon gaan met strijken, afwassen, etc. Dit concept bleek niet te werken en tegen 1951 werd de eerste soap geintroduceerd die lijkt op het huidige genre. In het jaar erop werd de oudste, nog steeds lopende, soap gelanceerd: Guiding Light. In 1956 werd As the World Turns gelanceerd. Sindsdien hebben soaps een aantal taboe's doorbroken: discriminatie, seksueel misbruik, het moeten leven met AIDS, etc zijn allen verhaallijnen die uitgebreid en bijna opvoedkundig door de schrijvers werden verwoven in de soaps. Daarvoor werd nauwelijks aandacht gegeven aan deze onderwerpen, maar soaps hebben veel van deze onderwerpen op een begrijpelijke manier bespreekbaar gemaakt. Prime Time Drama heeft pas in de jaren tachtig die elementen overgenomen. Ook de cliffhanger, toch een soap-element bij uitstek, werd pas vanaf de jaren tachtig door Prime Time Drama toegepast.

Doordat beide soaps al zo lang lopen zijn veel mensen er mee opgegroeid en zijn bepaalde karakters bekender dan primetime rollen. Zo is daar Susan Lucci, een actrice die al sinds 1970 in All My Children acteert en in Amerika een gigantische status heeft en ontelbaar veel Daytime Emmy Award Nominaties voor Beste Actrice (22), maar slechts 1 gewonnen exemplaar op haar schoorsteenmantel heeft staan.

Op dit moment zijn er maar liefst negen soaps die dagelijks te zien zijn. Het zijn The Young and Restless, The Bold and the Beautiful, As The World Turns en Guiding Light van CBS, All My Children, General Hospital en One Life to Live van ABC en Days of Our Lives en Passions van NBC. Van deze 9 series is alleen Passions van NBC jonger dan 10 jaar. Er zijn de afgelopen 10 jaar nog twee soaps gelanceerd: Port Charles en Sunset Beach. Beiden hielden het maar een paar jaar vol.

Soaps worden in Amerika goed bekeken. Dat moet absoluut niet onderschat worden. Kijk eens naar onderstaande overzichtjes:

Top 5 Daytime Programs in Viewers (In Millions)
1. THE PRICE IS RIGHT 2 CBS 5.65
2. THE YOUNG AND THE RESTLESS CBS 5.32
3. THE PRICE IS RIGHT 1 CBS 4.71
4. THE BOLD AND THE BEAUTIFUL CBS 3.86
5. All My Children ABC 3.78

Top 5 Women 18-49 (kdh/madl)
1. All My Children ABC 2.2/14
2. General Hospital ABC 2.2/13
3. Days of Our Lives NBC 2.1/13
4. One Life to Live ABC 2.0/12
5. THE YOUNG AND THE RESTLESS CBS 1.9/12

De met hoofdletters geschreven programmanamen zijn van CBS. Opvallend is dat The Young and Restless over het algemeen goed bekeken wordt, maar dat het een programma is dat door relatief oude mensen bekeken wordt. All My Children daarentegen heeft weer een jong publiek (al doen beide titels anders vermoeden). Met 5 miljoen kijkers doet The Young and Restless het beter dan sommige Prime Time drama's.

Dat de soapmarkt in Amerika groot is blijkt wel uit de volgende zaken: de bladenmarkt kent een drietal grote soapbladen die strijden om de laatste (spoilerachtige) nieuwtjes rondom soaps, er bestaat een kanaal waarop alleen soaps te zien zijn (herhalingen): SoapNet en er worden nog steeds nieuwe soaps geintroduceerd. Gezien de gigantische berg met geld die in een nieuwe soap gestoken wordt voordat er maar 1 minuut te zien is geweest moet het wel de moeite waard zijn.
Ook de serieuze pers geeft aandacht aan soaps: een verhaallijn van Days of our lives(spoiler alert!) trok afgelopen jaar veel aandacht van de pers. Gedurende 5 maanden werden op gruwelijke wijze 9 karakters uit de serie geschreven door ze op verschillende wijzen (soms erg komisch) om het leven te laten brengen, zonder dat iemand wist wie het had gedaan. Zo kwam de oma uit de serie om het leven doordat ze stikte in een van haar eigen net gebakken koekjes. Het hoogtepunt van de serie kwam echter toen na een paar maanden bleek dat de negen personages helemaal niet vermoord waren, maar ontvoerd waren en van de ontvoerder in een nagebouwd Salem moesten wonen, waardoor ze niet doorhebben dat ze uit hun oorspronkelijke leefomgeving gehaald waren. De grap van het geheel was dat de acteurs aanvankelijk ook ontslagen waren, en dachten dat ze daadwerkelijk nooit meer hoefden terug te komen bij de Days, terwijl de schrijvers altijd al wisten dat ze de ontslagen acteurs weer zouden terugvragen, maar bang waren dat hun verhaallijn verloren zou gaan als de acteurs niet echt onslagen werden.

De acteurs van soaps zijn over het algemeen iets minder bekend dat de prime time tegenhangers, maar veel prime time (en film-)acteurs hebben wel degelijk een day time achtergrond. Zo speelde Ryan Philippe een homo in One Life to Live, Demi Moore, John Stamos en Ricky Martin zaten in General Hospital. Er wordt wel iets meer bewonderenswaardig gepraat over film- en prime time sterren dan over daytime drama, maar dat komt nu eenmaal omdat ze in Amerika wat meer sterren hebben in waar ze over kunnen berichten dan in Nederland. In tegenstelling tot in Nederland krijgen acteurs respect voor het feit dat ze jarenlang dezelfde rol goed weten neer te zetten.
Dat ook de industrie daytime drama (zoals soap in de VS genoemd wordt) waardeert blijkt uit de jarenlange traditie een speciale Emmy-uitreiking voor day time te introduceren.

* MDA Martijn Weerink voor zijn op- en aanmerking om dit artikel te verbeteren.

Heb je zelf ook een vraag? Je kan ons altijd mailen, de beste mails kiezen we uit voor TVT Q&A.

Eerdere Q&A edities vind je hier:
Q&A 1 - over Lost
Q&A 2 - over het verschil tussen cable, premium cable en networks
Q&A 3 - over de status van Comedyseries in Amerika
Q&A 4 - over de status van Dramaseries in Amerika
Q&A 5 - over de status van Realityseries in Amerika
Q&A 6 - over Syndication