Wat kun je komend seizoen, maar ook het seizoen daarna verwachten op de Nederlandse TV? Dat vind je op TV-toekomst!

25.1.05

Cable niet klein te krijgen

Zoals al eerder aangegeven op TVT neemt de populariteit van diverse kabelkanalen in de VS steeds verder toe ten koste van network-tv(meer daarover hier). Afgelopen vrijdag lanceerde kabelkanaal SciFi met gigantisch succes haar 'SciFi Friday', met om 10 uur de tweede aflevering van een nieuwe bewerking van Battlestar Galactica. Deze uitzending werd dermate goed bekeken dat de serie een groot deel van de network-tegenstanders ermee versloeg (en dat is zeldzaam, want cable wordt slechter bekeken dan network-tv).
Ook FX weet zich goed te profileren als de kabelzender waar je moet zijn voor goed drama met dramaseries als 'Rescue Me', 'The Shield' en 'Nip/Tuck'. Sterker nog: de kabelzusterzender van network FOX heeft meer en beter drama dan FOX zelf. FOX leunt in sterke mate op realitybagger als 'My Big Fat Obnoxious Boss'. Terwijl FOX zich profileert met reality, profileert uitgerekend het kleine broertje zich succesvol met drama. Bij de afgelopen Golden Globe uitreiking won FX nog een Globe voor Nip/Tuck (best Drama), terwijl FOX nog net 1 Globe wist binnen te halen met Arrested Development (best actor Comedy). Daarentegen had FX 6 nominaties, waar FOX er 3 had...

In verband met het voortdurende succes van cable, en het feit dat ons overzicht met alle dramaseries van Amerikaanse dramaseries verouderd was, hebben we deze vandaag een update gegeven. Het compleet geupdate overzicht met alle dramaseries van kabelkanalen vind je hier.

Voor het verschil tussen een network en cable raden we je aan dit te lezen.