Wat kun je komend seizoen, maar ook het seizoen daarna verwachten op de Nederlandse TV? Dat vind je op TV-toekomst!

17.1.05

Expeditie Robinson naar Talpa, maar de All Stars editie niet (updated)

In een zet die maar weinig mensen zagen aankomen heeft Talpa vandaag aangekondigd dat het de hitserie ‘Expeditie Robinson’ van NET5 overneemt. Talpa heeft de rechten voor het programma voor de komende drie seizoenen verworven van de licentiehouder Castaway. Aangezien NET5 niet zomaar haar best bekeken serie laat lopen gaan we er van uit dat er een flinke biedingstrijd aan vooraf is gegaan, een in televisieland niet volledig onbekende techniek, ook buiten de sportrechten.
Talpa heeft met Expeditie Robinson een grote hit binnengehaald. Binnen de groep 20-49 was het programma regelmatig het best bekeken programma van de avond. Het programma trok gemiddeld 1,5 miljoen kijkers, en was een verdienstelijke launch-pad voor nieuwe programma’s. Programma’s als ‘Meiden van de Wit’, ‘Het Blok’, ‘SamenWonen’ en ‘Law&Order:SVU’ waren nooit zo goed bekeken geweest als ze niet rond Expeditie Robinson geprogrammeerd waren. Het grootste verlies voor NET5 is dan ook niet zozeer de hit zelf, maar het feit dat de zender met Expeditie Robinson een programma had waarmee het nieuwe programma’s kon lanceren. Dat is tegelijkertijd de winst van Talpa, al is het natuurlijk de vraag of de serie het net zo goed doet op de zender van Talpa als op NET5. Op NET5 had de serie namelijk ook een aantal jaar nodig om goed te wortelen. Desalniettemin heeft Talpa hiermee een naam binnengehaald waarmee ze in ieder geval gegarandeerd de aandacht op de zender kan vestigen.
Met het overgaan van Expeditie Robinson van NET5 naar het Talpa-station ontstaan meteen een aantal vragen: wat gaat er bijvoorbeeld gebeuren met de All Stars editie? Dat is een editie die men op het punt staat te gaan filmen. Die editie blijkt gewoon door te gaan en zal ook op NET5 uitgezonden worden in 2005, maar zal niet de naam 'Expeditie Robinson' mogen dragen. Dat meldt Shownieuws vandaag.
Daarnaast is de Belgische partner van NET5 –VT4- al ruim een maand aan het werven voor een ‘gewone’ editie van Expeditie Robinson, een editie die rond mei gefilmd zou moeten worden, dat terwijl de rechten voor de Belgische markt nu kennelijk ook overgegaan zijn naar Talpa (al wordt wel gezocht naar een Belgische partner door Talpa).
Overigens heeft de SBS-groep afgelopen jaar de rechten voor de volgende reeks van ‘Wie is de Mol’ verworven. Is dat misschien een leuke opvolger van Expeditie Robinson voor NET5?

Alle bekende programma's die aangekondigd zijn voor het nieuwe station van Talpa vind je hier.

2 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Hoeveel kijkers keken er eigenlijk naar de eerste seizoenen, gemiddeld. Weet je dat?

En een heel andere vraag:
Wet jij hoeveel mensen er naar TELEKIDS keken (laatste jaar bijv.) Ben ik wel benieuwd naar...

Alvast bedankt

1:03 a.m.

 
Blogger tvtoekomst said...

Het eerste seizoen van ER scoorde rond de 850.000 kijkers, met als hoogtepunt de finale van 1,4 miljoen kijkers. Het tweede jaar scoorde de eerste aflevering meteen 1,2 miljoen kijkers. Vanaf dat jaar steeg het gemiddelde aantal kijkers elk seizoen met ongeveer 100.000 kijkers.

Wat betreft Telekids: ik ken de precieze cijfers niet, maar ik kan me niet herinneren dat die kijkers boven het miljoen uitkwamen. Ze zullen hoogstwaarschijnlijk tussen de 700.000 en 900.000 geschommeld hebben zo rond het laatste uur (des te eerder, des te lager).

9:38 a.m.

 

Een reactie posten

<< Home