Wat kun je komend seizoen, maar ook het seizoen daarna verwachten op de Nederlandse TV? Dat vind je op TV-toekomst!

1.12.04

Toe aan nieuwe titel: 'Keyser & De Boer advocaten'

Trots kondigden de NCRV en de KRO afgelopen week de nieuwe advocatenserie ‘Keyzer & De Boer Advocaten’ aan. ‘Keyser & de Boer Advocaten’ speelt zich af op een klein advocatenkantoor in Amsterdam Zuid. Tussen de oude partners en de nieuwe garde strafpleiters van het kantoor ontwikkelt zich gedurende de reeks een machtsconflict. De cast bestaat uit onder andere Daan Schuurmans, Bram van der Vlugt, Henriëtte Tol, Porgy Fransssen, Roos Ouwehand en Daphne Bunskoek. Men laat zich voor de serie inspireren door zaken die werkelijk hebben plaatsgevonden.

We wisten al langer van het programma, het project stond maandenlang bekend als ‘Gouden Generatie’ en zelfs daarvoor stond het bekend als ‘Advocatenserie KRO/NCRV’. Diverse producenten hebben deelgenomen aan de pitch van KRO/NCRV voor een grootschalig, toegankelijk, wekelijks drama. Voorwaarde was dat het een langlopende serie moest kunnen worden. Uiteindelijk is NL Film hierbij als winnaar uit de bus is gekomen.

‘Keyzer & De Boer Advocaten’ is een lichte wekelijkse dramaserie, die de omroepen in het laatste persbericht het liefst vergelijken met die andere succesvolle Nederlandse advocatenserie: ‘Pleidooi’. Ze refereren er in ieder geval een aantal keer naar. (Tegenstrijdige quote uit een eerder persbericht: "Het wordt geen tweede Pleidooi", legt De Levita uit. " De serie wordt meer geënt op de bekende Amerikaanse advocatenseries.") Toch zijn er een paar wezenlijke verschillen tussen ‘Pleidooi’ en ‘Keyser’. Allereerst werd Pleidooi geschreven door de beste scenarioschrijfster van Nederland: Maria Goos. Zij is onder ander verantwoordelijk voor de meesterwerkjes ‘Oud Geld’, ‘Familie’, ‘Cloaca’ en de nieuwe film ‘Leef’. Al deze films en series kenmerken zich door de extreem scherpe dialogen en een goede cast. Dat de NCRV en KRO gelijk verwijzen naar Pleidooi schept dus enige verwachtingen. ‘Keyser’ telt 22 afleveringen die afzonderlijk te bekijken zijn. Alhoewel de afleveringen van Pleidooi ook een semi-los karakter hadden, telde het ook een flink aantal doorlopende verhaallijnen. ‘Keyser’ wordt in tegenstelling tot ‘Pleidooi’ geschreven door een heel team van schrijvers, een ontwikkeling die toe te juichen valt. Het zorgt voor een gestage output van nieuwe scripts, een grotere diversiteit binnen scripts en een grotere flexibiliteit om tegenvallende scripts op te vangen. Niet voor niets is het een werkwijze die in Amerika al jaren wordt toegepast. In Nederland staan schrijversteams (vooral op komediegebied) nog in de kinderschoenen.

Producent Alain deLevita (NL Film) beweert in eerdere berichten graag naar het feit dat de ‘Keyser’ geïnspireerd gaat worden op bekende Amerikaanse advocatenseries. Hoeveel bekende Amerikaanse advocatenseries zijn er eigenlijk? Zelfs de gemiddelde TV junk zal niet op veel meer dan 3 titels komen. Het merendeel van die series is bovendien al geruime tijd niet meer te zien, of in productie. De enige advocatenserie in productie in Amerika is de advocatenserie ‘Boston Legal’, een komische spin off van het inmiddels verdwenen ‘The Practice’. De meeste zogenaamde ‘procedural drama´s’ zijn de laatste tijd geflopt. Zo zagen we op FOX een aantal afleveringen van ‘The Jury’ en op NBC was ‘The Lions Den’ kort te zien. Het publiek lijkt dus moeilijk te porren voor het genre. Problematisch blijken vaak de moeilijk te volgen verhaallijnen met lastige termen. Wat dat betreft krijgt ‘Keyser’ het dus nog lastig.

Over één ding willen we nog wel het een en ander kwijt. Wie heeft toch die vreselijke naam ‘Keyser & de Boer Advocaten’ verzonnen? Het ligt niet lekker in de mond, is veel te lang en net zo lastig te onthouden als elke echte advocatenkantorennaam. Wat was er mis met de (werk)titel ‘Gouden Generatie’?. Die ligt makkelijker in de mond, en geeft de serie meteen een beetje prestige. Met de huidige naam doe je niemand een plezier.

‘Keyser & de Boer Advocaten’ begint in de winter van 2005 op Nederland 1.

Alle toekomstige Nederlandse dramaseries vind je hier.

1 Comments:

Anonymous Anoniem said...

keyzer & de Boer....Whahhaha....ook toeval ik ben net thuis gekomen van de
opnamens voor die serie...was echt super leuk....ik ben daar figurant...was echt
heel leuk...vooral met daan schuurmans..ik kan niet w88 tot dat de serie op tv
is...leuk joh jezelf terug zien....groetjes m.f.

8:00 p.m.

 

Een reactie posten

<< Home