Wat kun je komend seizoen, maar ook het seizoen daarna verwachten op de Nederlandse TV? Dat vind je op TV-toekomst!

14.2.06

Alphons Martens (Veronica): Films helpen niet je merk te bouwen

Veronica heeft een buitengewoon goede periode achter de rug. De zender maakt een redelijk grote groei door en is een van de weinige bestaande stations die dat doet. In het tweede deel van onze interviewreeks 'TVT exclusief' praten over dat succes met Alphons Martens, programmaleider van Veronica.

Veronica leunt in haar succes voornamelijk op twee factoren: de mannenavond en de films. De mannenavond op vrijdag bestaat uit ‘Wegmisbruikers’, ‘Top Gear’, ‘De Grote Beurt’ en ‘Late Night Magazine’. “We zitten er wel aan te denken om die mannenavond verder uit te bouwen. Misschien een uurtje eerder beginnen dan nu. Waar ik ook versteld van sta is dat De Grote Beurt het ook zo goed blijft doen in de herhaling, soms zelfs beter dan de oorspronkelijke uitzending. Het is nu zelfs een van de best bekeken series van Veronica. Omdat Care, die zorgt voor de ruimte en mensen voor de auto-metamorfoses, echter een beperkte ruimte heeft zullen we ook gaan kijken naar andere programma’s die op die avond passen om de druk weg te nemen daar. We kunnen gewoon niet een onbeperkt aantal afleveringen van De Grote Beurt laten maken om die reden.”

Tegelijkertijd leunt Veronica in sterke mate op films. Ben je niet bang dat de afhankelijkheid van Veronica op films te groot is? “Films zijn heel belangrijk voor Veronica, en ze zijn in grote mate verantwoordelijk voor de groei van Veronica. Als je ziet dat zo’n film als ‘Bloodsport’ met Jean Claude van Damme op zondag om 22u30 nog 10% van de kijkers weet te trekken, dan wordt ik daar wel blij van ja. Het scheelt ook wel dat zowel SBS 6 steeds meer eigen product uitzendt en dus minder afhankelijk is van films en NET 5 steeds selectiever is in haar filmkeuze. Zo blijft er meer over voor ons en ook meer A-titels. Bovendien kiezen we steeds nauwkeuriger onze films. Geen slechte films meer op prime time. Aan de andere kant: films helpen niet je merk te bouwen, dat doe je met Nederlandse product. Daarom zul je bij ons ook niet meer zien dat we 7 dagen in de week films gaan programmeren. We willen blijven proberen in ieder geval 2 dagen in de week geen films op prime time uit te zenden.”

De meimaand filmmaand is belangrijk voor de positionering van Veronica als filmzender, om er voor te zorgen dat mensen Veronica vinden. Veronica wil echter in de filmmaand niet alleen films uitzenden. Vorig jaar presenteerde Charly Luske bijvoorbeeld nog een filmquiz. “Dit jaar willen we ook meer gaan doen naast het puur uitzenden van films. Zo spreek ik nu met een producent die beweert dat hij wel een succesvol filmprogramma kan maken. En we zijn bezig met een soort six-pack-achtig programma waarin 3 verschillende jonge meiden allemaal opdrachten krijgen in Hollywood.”

Onlangs introduceerde Veronica ‘Criminal Minds’. Als we in de geschiedenis van Veronica kijken lijkt het wel eeuwen geleden sinds Veronica een succesvolle Amerikaanse serie ook succesvol in Nederland wist te introduceren. Men heeft het met de nodige series geprobeerd: The OC, Angel, The Shield, Nip/Tuck, de lijst is ongetwijfeld nog veel langer. Maar verassing: ‘Criminal Minds’ is de eerste serie die niet hoeft te worden toegevoegd aan die lijst. Alphons legt uit: “Ik denk dat dit vooral komt doordat de serie nogal geënt is op CSI, het komt zelfs van oorsprong van de zender die CSI brengt in de VS. Maar ik denk dat het ook een kwestie van geluk is. Het is heel toevallig dat ook SBS 6 tegelijkertijd succes heeft met ‘Rome’, die het gigantisch doet en met ‘The Ghost Whisperer’, terwijl ook die zender niet bekend staat om haar succesvolle buitenlandse series. Gezien het succes van 'Criminal Minds' gaan we daarom ook 'NCIS' op Veronica uitzenden.”

‘Paradise Hotel’, een Nederlands/Belgische reality-co-productie, keert waarschijnlijk niet terug op Veronica. “Het concept van ‘Paradise Hotel’ is goed, maar ik zou het een volgend seizoen toch anders willen. Probleem is echter de kandidaten, die waren dit jaar te veel bezig met het spel. Als we nu weer gaan werven wordt dat alleen maar erger, omdat er juist mensen zullen reageren die het programma gezien hebben. Dan heeft het weinig zin om er mee door te gaan.”

Ten Slotte ‘ONM’, dat programma loopt nu met succes op de vooravond van BNN. Er was afgelopen zomer nog even sprake van dat het programma te zien zou zijn op Veronica. Is er – een half jaar later- spijt van het feit dat het niet te zien is bij Veronica? “Nee, op zich was het wel een versterking geweest van de vooravond en dus van de zender, ik zou alleen veel minder budget hebben overgehouden voor de rest van de zender, dus: nee.” (TVtoekomst / foto Alphons Martens: Jean Pierre Heijmans)

- Meer over het lenteseizoen van SBS vind je hier.
- Actuele overzichten van alle toekomstige programma's staan in de rechtermenubalk.
- Eerder schreven we over de nieuwe Veronica-serie NCIS: Opvolger JAG is sleeperhit
- De vorige TVT-exclusief was met de executive producer van Greys Anatomy - James Parriott.

1 Comments:

Blogger Kokstra said...

Toch jammer. Mede dankzij Veronica (het magazine) maakt SBS nu winst, dus lijkt het me geen slechte zet hun budget iets te verruimen.

4:08 p.m.

 

Een reactie posten

<< Home