Wat kun je komend seizoen, maar ook het seizoen daarna verwachten op de Nederlandse TV? Dat vind je op TV-toekomst!

21.12.05

Opvolger JAG is sleeper-hit

Terwijl iedereen als een gek Desperate Housewives en Lost verklaart tot de grootste hits van de laatste twee jaar, is er op CBS iets vreemds aan de hand. Iets wat alle TV regels tegenspreekt. Het heet: NCIS. NCIS is een afkorting voor Naval Criminal Investigative Service. Het is een spin-off van JAG en draait om een aantal speciale agenten die misdaden oplossen binnen het marinekorps.
De serie doet het tot nu toe elk jaar beter en is dit jaar ten opzichte van vorig jaar met 10% gegroeid. Dat lijkt een weinig bijzonder cijfer, maar alleen Lost en Monday Night Football groeien dit seizoen harder. Binnen de doelgroep 20-49, de doelgroep waar de adverteerder op kickt, zijn de groeicijfers nog spectaculairder: 32%. MediaLifeMagazine maakt een vergelijking met CSI (ook van CBS): die serie daalde afgelopen seizoen met 4%. Groeien in je derde levensjaar als serie is dan ook erg ongewoon: meestal bevindt een serie zich dan op haar hoogtepunt en kan het bijna alleen nog maar omlaag.
Toch wordt er weinig ruchtbaarheid aan gegeven: de serie is absoluut niet populair bij bladen die schrijven over entertainment. JAG had dat probleem ook een beetje. De show heeft bovendien een groot kernpubliek die de serie adoreert, maar weinig meekijkers die af en toe een aflevering meepakken. Daardoor wordt er niet zoveel over gepraat als bij bijvoorbeeld Lost, waar iedereen wel een paar minuten van lijkt te hebben meegepakt, of bij het missen van een aflevering de volgende week het weer inhaalt.
Toch is de show vrij modern: zo staat NCIS bekend om de gigantische hoeveelheid edits in een uur. Waar een gemiddelde serie 600 shots laat zien, toont NCIS er bijna 1500. NCIS is heeft door die visuele trekjes dan ook een jonger publiek dan JAG en trekt zelfs meer kijkers in doelgroep 18-49 dan JAG ooit getrokken heeft. De cast van de serie (foto rechts) is dan ook beduidend jonger dan die van JAG. En waar alle zenders last hebben van Idols, blijkt NCIS juist dan constant te blijven scoren.
Het is dan ook vreemd dat de serie in Nederland nog steeds niet te zien is. SBS6 heeft het twee seizoenen geleden kort geprobeerd met 13 afleveringen, maar heeft het geen vervolg gegeven omdat de kijkcijfers niet hoog genoeg waren.

6 Comments:

Anonymous Anoniem said...

ook niet raar dat NCIS bij SBS geen succes werd, met volgens mij uitzendingen op zaterdagmiddag. Met gemiddeld 17 miljoen kijkers in de USA verdient dit hier toch een beter platform. Dit is naar mijn mening leuker dan de CSI's, omdat de focus niet (bijna) geheel op het crimesolven met behulp van techniek ligt, maar juist op de relaties tussen de castleden en vooral de humor. Ik kijk er elke week met plezier naar, ook seizoen 3 is erg goed.

10:11 p.m.

 
Anonymous Anoniem said...

Hier in Vlaanderen wordt het uitgezonden door vt4 en heeft het toch redelijk succes. Het wordt op zondag om 18:30 uitgezonden en haalt 150 000 kijkers. Dat is voor vt4 en dat uur een redelijk succes. Hier hebben we seizoen 2 er bijna opzitten en het is echt wel een goede reeks; stukken beter dan jag.

12:12 a.m.

 
Anonymous Anoniem said...

Het lijkt me typisch iets voor RTL4: daar wordt zo'n serie in ieder geval op een prima platform gelanceerd. Het eerste seizoen op RTL4 met een herhaling op 7. Het tweede seizoen daarna op RTL5, met de herhaling op 7.

Al doen series met langere afkortingen het in Nederland van minder: NYPD Blue werd daarom door de PO omgedoopt tot New York Police...

http://mediaopinie.web-log.nl/

3:21 p.m.

 
Anonymous Anoniem said...

het is toch te gek dat zo'n goede serie ,op een onmogelijke tijd word opgediend,om vervolgens erachter te komen dat er dan maar weinig mensen naar kijken.
volgens mij werd NCIS ook bij veronica uitgezonden soms zelfs per 2 afleveringen,gewoon lekker kijkplezier.dus waarom niet doorgaan.ik zal zeker kijken ,en met mij 100 000 den kijkers,en dat moet toch ook ergens tellen denk ik

9:00 p.m.

 
Blogger tvtoekomst said...

Veronica zal ook zeker doorgaan met NCIS en is meer dan tevreden over de resultaten.

11:23 p.m.

 
Anonymous Anoniem said...

Misschien de Pilot nog eens herhalen?

11:00 p.m.

 

Een reactie posten

<< Home