Wat kun je komend seizoen, maar ook het seizoen daarna verwachten op de Nederlandse TV? Dat vind je op TV-toekomst!

7.12.05

Mel Gibson komt met Nederlands oorlogsdrama

Mel Gibson, de acteur die voornamelijk bekend is uit Lethal Weapon-films, maar zich steeds meer toelegt op regie (Passion of the Christ) en TVproductie, heeft plannen om een Nederlands boek te verfilmen. Bij zender ABC heeft zijn TV-productiemaatschappij Con Artist Productions namelijk een bewerking van het boek 'Flory'.
'Flory' is een autobiografisch werk over het leven van Flory van Beek. Zij vluchtte als joodse vrouw met haar niet joodse man per schip naar Engeland. Hun boot werd echter vlak voor de kust getorpedeerd door een Duits oorlogsschip. Flory en Felix overleefden de ramp en herstelden in Engeland. Ze gingen na enige tijd terug naar Nederland en kwamen in een land terecht waar de oorlog inmiddels in volle gang was. Volgens de boekomschrijving is 'Flory' 'haar aangrijpende verslag van de terreur van de holocaust en haar persoonlijke geschiedenis van liefde, lef en moed.'
ABC zou het verhaal overwegen als miniserie, met een mogelijke start in seizoen 2006-2007. Het team achter een eerdere miniserie over Anne Frank werken ook aan dit project.
Meteen is enige controverse in de VS ontstaan naar aanleiding van het bericht. Mel Gibson heeft namelijk eerder Passion of the Christ afgeleverd, een film die volgens enkele critici anti-semitische trekjes heeft, iets wat Gibson zelf echter ontkent. De vader van Gibson staat wel bekend om zijn anti-semitische opmerkingen. De zender geeft daar een simpel antwoord op: "Shut up and wait to see the movie, and then judge."