Wat kun je komend seizoen, maar ook het seizoen daarna verwachten op de Nederlandse TV? Dat vind je op TV-toekomst!

2.12.05

Amerikaanse series sneller op NLse TV

Er was een tijd dat we in Nederland een paar jaar moesten wachten voordat een Amerikaanse serie in Nederland te zien was, als die serie de Nederlandse TV al haalde. Toen we drie zenders hadden haalden alleen de echte Amerikaanse hits de Nederlandse buis. De komst van de commerciele TV heeft veel veranderd. Nu zien we hier zelfs series die in Amerika voortijdig van de buis gehaald zijn.

De hang naar horizontale programmeringen (dagelijks op hetzelfde tijdstip hetzelfde programma) heeft de vraag naar Amerikaans product doen stijgen. Amerikaans product is goedkoper dan zelf wat maken en er zit zeker minder risico aan: het heeft zich immers in een andere regio al bewezen. Nederlanders hebben er geen problemen mee: zonder blozen kijken we voor de tiende keer naar JAG (die serie is al eindeloos herhaald) of Married With Children.

Wel nieuw: vroeger wachtte men op zijn minst tot een volledig seizoen in de VS was uitgezonden voordat men de serie in Nederland op de buis bracht. Tegenwoordig lijkt dat wachten geminimaliseerd tot grofweg 15 weken. In januari beginnen hier al series die in Amerika pas sinds september te zien zijn. 'The Ghost Whisperer' en 'Criminal Minds' zijn in de VS beide vrij grote successen en zijn in de VS pas sinds september te zien. Van 'The Ghost Whisperer' zijn in Amerika koud 10 afleveringen uitgezonden, van Criminal Minder slechts 9 afleveringen, toch zijn ze vanaf januari te zien op SBS6 respectievelijk Veronica.

De wintermaanden zijn al een paar jaar het terrein van herhalingen: door het gebrek aan adverteerders in die maanden stellen zenders hun dure Nederlandse product uit tot op een moment dat die adverteerders er wel zijn: de lente. Toch zitten in de winter meer mensen achter de televisie dan in de lente (door invloed van het weer). Om de kijker toch wat nieuws te bieden grijpt men sneller terug op makkelijke en goedkope scoorders: buitenlands product. Voordeel hiervan is dat men publiek kan trekken op een moment dat de concurrentie minder actief is en meer herhalingen uitzendt, terwijl de kijker wel achter de buis zit. Die kijker is misschien na 2 maanden dermate aan de serie gewend dat men niet overschakeld naar de concurrent zodra deze in de lente begint met haar eigen nieuwe materiaal. Wel typisch dat het een aantal jaren heeft geduurd voordat men achter deze tactiek is gekomen.

Er zijn ook steeds meer lopende series die kort op de uitzending in Amerika uitgezonden worden. Vooral NET5 is koning in het kort op Amerika uitzenden van haar series: met Desperate Housewives lopen we slechts 5 afleveringen achter. Door het onregelmatige uitzendschema van Desperate Housewives in de VS zal NET5 over een paar weken haar achterstand vrijwel volledig weggewerkt hebben, en noodgedwongen over moeten stappen op 'Greys Anatomy' (ook al relatief nieuw) om niet met leverproblemen te komen. Ongehoorde situaties waar we 5 jaar geleden niet aan hadden hoeven denken. De oorzaak hiervan ligt ook in de kwaliteit van het product zelf. Er heeft een complete omslag plaatsgevonden in de houding van het publiek tegenover Amerikaans materiaal. Waar men vroeger Amerikaans materiaal associeerde met 'goedkoop' en 'makkelijk scoren', heeft het nu steeds meer het imago van goed geschreven amusement, iets waar men echt voor gaat zitten. De kleine speelfilmpjes die CSI wekelijks aflevert hebben er deels eigenhandig voor gezorgd dat dit imago is omgeslagen. Internationaal zorgt een Amerikaanse serie dan ook voor steeds meer inkomsten. Buena Vista verdiende afgelopen jaar voor het eerst in haar geschiedenis voor meer dan een miljard dollar uit internationale verkopen. Lost en Desperate Housewives mogen dan wel nauwelijks winstgevend te produceren zijn als alleen Amerikanen zouden kijken: de internationale verkopen zijn bijna pure winst. Tel daarbij op de DVD-inkomsten...

Rest ons de vraag: zal de situatie volgen dat we permanent slechts een paar afleveringen achter lopen op de VS met Amerikaanse series? Mensen ontdekken immers het downloaden, en vanuit die situatie is snel uitzenden in Nederland dus uit concurrentieoverwegingen tegen illegaal downloaden noodzakelijk. Het antwoord daarop is vooralsnog: nee. Het downloaden is nog te verwaarlozen. Bovendien is TV kijken een sociaal gebeuren: men wil graag de volgende dag samen kunnen praten over wat men de avond ervoor gezien heeft. Individueel kijken na downloaden zorgt niet voor een eendrachtig kijkpatroon en dus kan met niet met collega's en vrienden praten over wat men gezien heeft. Bovendien bieden de omroepen een toegevoegde waarde aan het Amerikaanse product: ondertiteling.
Tenslotte is er nog een argument die het snel volgen van de VS tegenhoudt. In de VS zendt men nauwelijks series in 1 ruk uit. Een seizoen bestaat uit gemiddeld 22 afleveringen. Deze worden uitgesmeerd over 40 weken uitgezonden. Dat betekent dus dat nieuwe afleveringen worden afgewisseld met herhalingen. Het op de voet volgen zou betekenen dat wij ook in Nederland de ene week een nieuwe aflevering zouden zien, en de week erop weer een herhaling. Dat wekt in de VS al irritatie op, en hier al helemaal. Men is er niet aan gewend, en zal het ook niet raken.

6 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Goed artikel.. Een tip voor NET5: geef meer info aan de kijker over de stand van zaken v.w.b. de afleveringen. Tegenwoordig wordt er steen en been geklaagd als er daar een serie stopt. Kijkers begrijpen dan niet dat de afleveringen 'op' zijn of dat een seizoen is afgelopen. Meer communicatie van NET5 hierover met haar kijkers zou veel ergenis weg kunnen nemen.

9:56 a.m.

 
Anonymous Anoniem said...

Overigens is downloaden van een TV serie onder de nederlandse wetgeving NIET illegaal, maar volstrekt legaal...

Continue 10 afleveringen aflopen die aan het einde van het seizoen weggewerkt zijn zou wel kunnen werken, en andere amerikaanse series tijdens een evt herhaal moment in de laatste weken zou ook best kunnen, als je het maar weet uit te leggen... Ook de houding naar af en toe een herhaling zal denk ik wat veranderen... Overigens is een deel van de amerikanen niet boos over die onderbrekingen, en dat zijn dan met name de sportliefhebbers (FOX onderbreekt voor 4 weken, hou je van honkbal is er neits aan de hand anders schakel je gewoon over naar een andere network)

10:39 p.m.

 
Anonymous Anoniem said...

Desperate Housewives, CSI etc zijn toch juist al wel winstgevend in Amerika? Alleen al door de verkoop aan één van de herhaalkanalen zijn minimaal de kosten eruit; de rest is winst.

9:54 p.m.

 
Blogger tvtoekomst said...

@Anonymous 2: series aanbieden voor Syndication (--> herhaalkanaal) levert inderdaad ook geld op, maar dat gebeurt vrijwel nooit tijdens het lopende eerste seizoen. DH en Lost zijn ook nog niet op herhaalkanalen te zien. CSI wel, maar dat draait dan ook al langer.
Inkomsten uit syndication volgen meestal pas na 60-80 uitgezonden afleveringen. Inkomsten uit internationale verkopen lopen nu dus voor op syndicationinkomsten. Syndication is echter wel het moment dat iets (bij weinig internationale verkopen, zoals de meeste 13 in een dozijn comedies) veel geld gaat opleveren. WB heeft meer dan een miljard verdiend aan Friends...and counting.

3:14 p.m.

 
Anonymous Anoniem said...

Energizer.

De Vara heeft dit een paar jaar geleden ook al gedaan, zomaar midden in het seizoen van Lois & clark stoppen, het was de aflevering waarin Clark aan het einde van de aflevering Lois ten huwelijk vroeg, aan het einde verscheen er een stukje text waarin stond dat de serie "even"zou stoppen. Maar laat dat even maar weg, want het seizoen werd pas 7 maanden later vervolgd, dus het kán nog erger. Die paar weekjes zonder Lost overleef je toch wel? ;)

11:51 p.m.

 
Anonymous Anoniem said...

Is er misschien iets bekend over de Amerikaanse hitserie 'Veronica Mars'? Het bestaat al langer dan Ghost Whisperer, want ze zijn daar inmiddels bezig met seizoen 2. Komt het ook in Nederland op tv?

11:21 a.m.

 

Een reactie posten

<< Home