Wat kun je komend seizoen, maar ook het seizoen daarna verwachten op de Nederlandse TV? Dat vind je op TV-toekomst!

29.11.05

Tips voor zenders - deel I

De beste stuurlui staan aan wal, ook in de televisiewereld. Daarom zijn wij zo brutaal om een paar tips voor de programmeringen van verschillende zenders op een rij te zetten. Steeds vaker verbazen wij ons namelijk over vreemde programmeringen. Geen grote dingen, maar wel kleine dingen die met een kleine aanpassing kunnen zorgen voor een overall redelijke verbetering van het programmaschema en ook: het imago van de zender. Die simpele verbeteringen zitten hem vaak niet in de prime-time programmeringen, daar heeft men zich toch op suf gebrainstormed, maar juist in de randuren, als de aandacht bij het programmeren een beetje is versufd en de noodzaak minder hoog is om de kunst van het programmeren te tonen. Daar komen wij nu even om de hoek. Vandaag: tips voor NET5 en Talpa

Op NET5 zien we met grote regelmaat Law & Order geprogrammeerd zo tussen 22:30 en 23:30. Die serie heeft zich zonder enige promotie ontpopt tot een van de topscoorders van de zender, met vrijwel altijd meer dan 450.000 kijkers. Een ideale lead in om andere nieuwe series achter te plaatsen die misschien niet op prime time scoren, maar die wel goed genoeg zijn voor late night. Wat programmeert NET5 echter? Op zondag zien we na L&O:SVU de allang afgeschreven serie I'm with her staan, een serie die bovendien maar 22 afleveringen telt. Dat getuigt niet echt van een lange termijn visie voor de zender.
Hetzelfde geldt voor de dinsdagavond. Dan zien we na L&O:CI een herhaling staan van Sex and the City. Een herhaling van de serie die we om 20u ook al zagen! De hele dinsdagavond is zo geprogrammeerd dat er optimaal doorgekeken wordt. Waarom geen typische dinsdagavondserie die NIEUW is? (suggestie: Hope & Faith, lezers hebben wellicht ook suggesties). Zonde om een lead in met zo'n potentie niet te gebruiken. Zowel I'm With Her als de herhaling van Sex and the City halen maar een derde tot een kwart van het kijkersaantal van de lead-in. Dat moet naar 70% getrokken kunnen worden met een geschikte lead-out.

Over naar Talpa. Die zendt zaterdagavond laat 'de Wedstijden' uit. Elke week goed voor bijna een miljoen kijkers. Daarna zou je denken dat Talpa een eigen product neerzet. Dat is immers goed voor de profilering van de zender. Bovendien geef je het eigen product een kans met een fatsoenlijke lead in, een situatie waar Talpa eigenlijk alleen verder op de zondag (ook met voetbal) en de dinsdag (met Gerard & Joling) van profiteert en belangrijker: gebruik van maakt. Het typische is dat Talpa van de lead in op zaterdag geen gebruik maakt, maar uitgerekend daar een van haar weinige buitenlandse series uitzendt (Kojak). Een serie zonder brede aantrekkingskracht, en bovendien met slechts 12 afleveringen op de plank. Niet voor niets verliest Kojak ten opzichte van De Wedstrijden driekwart van haar publiek! Al stijgen de cijfers van Kojak op termijn: tegen de tijd dat het aan zou kunnen slaan, dan zijn de afleveringen alweer op. Zonde.

Is dit het enige? Nee. Daarom maken we er maar meteen een serie van. Binnenkort dus meer. Zelf wat gesignaleerd? Ik ben in ieder geval benieuwd.

4 Comments:

Anonymous Anoniem said...

De programma's (herhalingen meestal) na de ruim 1 miljoen kijkers na SHOWNIEUS... beetje jammer van SBS. Dát moeten ze veranderen!

3:51 p.m.

 
Anonymous Anoniem said...

Van L&O ben ik het deels met je eens. Zondag kunnen ze beter L&O CI uitzenden, en primetime L&O VI. Immers scoren die programma uitterst goed in het buitenland, en inderdaad, zelfs zonder ENIGE promotie en een belabberd tijdstip scoren ze in Nederland heel behoorlijk.

Net5 is al (na mijn mening) te afhankelijk vaak van films, een serie primetime kan der echt nog wel bij.

En inderdaad. Enkele herhalingen scoren nog wel, maar de meeste programma's verliezen gigantisch naar Shownieuws. Kan daar niet iets beters geprogrammeerd worden ?
Overigens snap ik ook echt niet waarom men niet na Hunter iets anders uitzend. Ik krijg steeds meer het gevoel dat SBS steeds minder abitieus wordt, en ook steeds minder geld te besteden heeft. Zo komt het tenminste op mij over.
Aan die vooravond moet echt nog gesleuteld worden.

Overigens, wat dacht je van Wegmisbruikers dagelijks op Veronica ? Op vrijdag scoort het eigenlijk ongekent Veronica goed.

En laten ze aub bij SBS nou eens doorkrijgen dat vaste tijdstippen uitterst belangrijk zijn. Op hoeveel verschillende dagen is bijvoorbeeld All You Need Is Love niet uitgezonden ? Het is bijna beschamend te noemen. Kies 1 vaste dag/tijdstip, en that will do the trick. Van steeds uitzend dagen/tijden verschuiven werkt ZELDE positief. Dat resuleert dus in tegenvallende cijfers zoals bij b.v. Hart in Aktie of AYNIL.

En laten ze voor Net5 nou eens naar een andere dag kijken dan de Woensdag. Bijvoorbeeld Maandag. Want ze hebben nog steeds niet door dat het gewoon niet lukt.

Bij RTL kan ik niet zo 1,2,3 een kanttekening maken. Ze hebben natuurlijk wel iets té veel profijt aan het feit dat mensen zijn vast geroest op hun kanalen. Maar dat is alleen maar goed voor hun. Vraag me alleen wel af of dat nog óóit kan veranderen ? Het maakt namelijk blijkbaar helemaal niks uit wát die zenders uitzenden, het scoort toch wel.

Bij Talpa is het waslijstje met kritiek punten veels te lang. Ik denk dat je de belangrijkste net wel hebt opgenoemd, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer op te noemen.

De PO is een zooitje. En dat wordt alleen nog maar groter. Die kunnen niet gered worden met een paar tips.

1:16 p.m.

 
Blogger tvtoekomst said...

@ anonymous1: op het late night slot na Shownieuw was ik al van plan terug te komen.

@anonymous2: NET5 is loaded met series, maar L&O naar prime time hevelen is niet eens zo'n slecht idee. Of bouw een dagelijks late night crime-blok.

Op RTL kom ik nog terug: er zijn wel degelijk slechte spots.

@ thomas: film verplaatsen naar 20u is nutteloos: je staat dan tegenover journaal en GTST en dat werkt alleen maar tegen je. Mensen willen niet halverwege de film invallen. Het is overigens al eerder geprobeerd met een film om 20u.

8:50 p.m.

 
Anonymous Anoniem said...

Wat ik niet snap, is waarom SBS het programma 'Wegmisbruikers' ipv herhalingen op Veronica nieuwe afleveringen plaatsen. Op zaterdagavond scoort het bij SBS6 helemaal niet zo bijster goed, en op Veronica scoort het (verhoudingsgewijs) ontzettend goed. SBS6 kan beter op zaterdagavond met een meer kijkers trekkend programma komen.

11:24 a.m.

 

Een reactie posten

<< Home