Wat kun je komend seizoen, maar ook het seizoen daarna verwachten op de Nederlandse TV? Dat vind je op TV-toekomst!

17.11.05

Waar is de reality?

Reality-tv is er in vele soorten en maten. Tegenwoordig wordt zo'n beetje alles wat geen drama of comedy is (onterecht) in het genre gestopt. Reality-tv bevat zowel spelprogramma's als Expeditie Robinson, als een clipshow als Real TV. Op het laatste slag programma's willen we nu verder ingaan. Wat is er met dat subgenre gebeurd? Vijf jaar geleden werden we nog overspoeld met programma's als '112 Alarm', 'Bij de Politie', 'Spectaculaire Achtervolgingen', 'Explosief', 'Real TV' en dergelijke. De commerciële omroepen liepen er van over, sterker nog: het 'oude' RTL5 van grofweg 10 jaar geleden is er groot mee geworden (daarvoor was het een onsuccesvolle zender voor de intellectuele man). Kijken we nu echter in de gids dan zijn zelfs de meeste afgeleide series van Reality-TV - de 'verantwoorde' realityseries als 'de mensen van...' - vrijwel uitgestorven.

Het genre is dus duidelijk over zijn hoogtepunt heen. Iets wat weinig mensen zullen betreuren: de meeste reality was slecht in beeld gebracht (beelden van freelancers die naar ongelukken reden en die beelden verkochten aan omroepen), haastig gemonteerd en met een hijgende voice-over zeer sensatiebelust. Toch is het vreemd dat ook de afgeleide variant, de verantwoorde reality, zo goed als verdwenen is. Je zou wellicht denken: gat in de markt, misschien dat de kijker nu weer klaar is voor een nieuwe lading reality. Precies op dat moment is daar Veronica vanaf vrijdag met 'Redders', een programma waarin de mensen van de KNRM gevolgd worden. Tijdens de viewing van het programma blijkt dat dit gelukkig een realityprogramma is in de categorie 'verantwoord'. Ook interessant omdat we voor de verandering eens een blik krijgen in de keuken van een organisatie die normaal gesproken niet zo snel in de publiciteit komt.

Toch is het programma niet een herstart voor het genre: Alphons Martens - de programmaleider van Veronica- geeft ons een verklaring waarom we nog maar weinig dergelijke programma's zien bij hem of een andere zender. Reality geeft naar zijn mening 'geen lading aan je zender. Je merk wordt er niet door versterkt, terwijl dat met programma's als Temtation Island wel gebeurt'. Bij budgetverdelingen is de keuze dan ook snel gemaakt: liever een identiteitsbepalend programma als Paradise Hotel, dan reality met weinig toegevoegde waarde.

De vraag is nu waarom Veronica toch met 'Redders' komt. De meeste wat oudere kijkers zullen weten dat Veronica als radiozender een piratengeschiedenis op zee heeft en hiermee ook een band met de KNRM. Zo strandde in 1973 het schip waarvan Veronica uitzond in een hevige storm op het strand van Scheveningen, waarna het weer moest worden vlotgetrokken. Vooral de Veronicagids - die dit jaar 30 jaar bestaat- wilde in het kader van haar jubileum wat doen met die band en initieerde samen met de zender het programma. Maar een startpunt voor meer is het dus niet. Ook bij andere zenders zijn er voorlopig geen plannen voor reality. Of dat erg is, is een ander verhaal.

Een recensie van 'de Redders' en andere nieuwe programma's is terug te luisteren het wekelijkse blokje TVtoekomst in het programma 'Mediazaken' van BNR. Je kunt het programma terugluisteren op de site van Adformatie.

4 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Andere zenders hebben geen plannen voor reality?

Kijk maar ff op www.palmplus.nl

11:23 a.m.

 
Anonymous Anoniem said...

"in het spoor van" "politie8ervolgingen" "animal cops" "airline" "stom stommer stomst" "puinruimers" "politie op je hielen" Dat alleen al voor deze week. En in maart komt SBS weer met "incassobureau" en "In het spoor van" en RTL5 met "rotzooi en zo"

Die jaren 90 programma;s die opgenoemd worden mogen wat mij betreft wel weer herhaald worden; leuke TV!

12:40 p.m.

 
Anonymous Anoniem said...

Reality is niet dood, maar heeft een iets andere vorm gekregen: meer docu-achtig. In zekere zin zijn real life soaps ook reality

4:11 p.m.

 
Blogger tvtoekomst said...

het gaat om de grote lijn: de ontwikkeling is minder Reality, en dan met name minder 'clipshows', maar ook minder 'verantwoorde reality' (de mensen van...etc). Dat er geen reality te zien meer is beweer ik niet, alleen dat het veel minder is geworden en waarom. Reality zal altijd blijven.

Palm Plus: ik zie niets.

real life soaps zijn inderdaad ook reality, maar is een subgenre. Net als docusoap en clipshow reality. Ook wat real life soaps betreft: veel minder dan 2 jaar terug.

5:13 p.m.

 

Een reactie posten

<< Home