Wat kun je komend seizoen, maar ook het seizoen daarna verwachten op de Nederlandse TV? Dat vind je op TV-toekomst!

14.11.05

'Anatomy' van een hit

Greys Anatomy, onthou die naam. Het is de naam van de hitserie van het moment.
Greys Anatomy draait om een vijf jonge doktoren in opleiding en die stagelopen in het Seattle Grace Ziekenhuis. Waar het in ER meer draait om de patienten die binnengedragen worden, is Greys meer het verhaal over de persoonlijke levens van de 5 hoofdpersonen. Dus: meer relaties, meer seks, maar ook: veel meer humor. In tegenstelling tot ER is Greys geen gortdroge serie, maar vrij komisch. En toegegeven: het is ook meer soapy. Daarentegen zo goed uitgevoerd dat het bijna onmerkbaar is.

Greys Anatomy is afgelopen lente als tijdelijk vullertje (midseason replacement) ingezet op ABC omdat er geen nieuwe afleveringen voorhanden meer waren van Boston Legal (binnenkort overigens te zien op RTL4) en men geen herhalingen wilde uitzenden, maar een nieuwe serie de kans wilde geven van start te gaan met de goede lead in van Desperate Housewives. Wat niemand, ook niet bij network ABC, verwachtte was dat Greys Anatomy het succes van Desperate Housewives zou gaan benaderen. Sterker nog: er waren 4 uitzendingen van Greys Anatomy gepland en daarna zou Boston Legal weer terugkeren. Het liep echter anders: de kijkcijfers van Greys Anatomy stegen week op week - heel ongewoon voor een nieuwe serie- en dus mocht Greys Anatomy blijven. Het scoorde meer dan 50% beter dan Boston Legal, terwijl die serie het al niet eens slecht deed. De serie was daarmee de best scorende mid-season replacement sinds - hou je vast- Dr Quinn, 12 jaar geleden.
Boston Legal heeft nu inmiddels een eigen timeslot gekregen op de dinsdagavond en Greys staat nog steeds geprogrammeerd na Desperate Housewives. Onlangs kwam de eerste echte test van Greys Anatomy: de serie had altijd na nieuwe afleveringen van Desperate Housewives gestaan en kon daarmee altijd profiteren van miljoenen kijkers die automatisch meestroomden naar Greys Anatomy. Nu stond de serie echter voor het eerst na een herhaling van Desperate Housewives. Wat bleek: zelfs zonder de lead in van Desperate Housewives deed Greys het uitstekend: het haalde vrijwel identieke cijfers als in de weken ervoor. Het bewijs dat de serie een trekker op zich is, en niet alleen profiteert van Desperate Housewives.

Er is niet een specifieke reden aan te wijzen voor het succes van Greys. Het feit dat het na Desperate Housewives geprogrammeerd staat helpt natuurlijk om mensen kennis te laten maken met de serie, maar nu blijkt dat de serie het onafhankelijk van Housewives het ook goed doet, geeft tegelijkertijd de kwaliteit van de serie zelf aan: de karakters zijn goed ontwikkeld, de verhaallijnen intrigerend en de personages zijn aantrekkelijk en goed gecast. Er gaan dan ook stemmen op om de serie te verplaatsen naar een 'eigen avond', om de zender daar een sterkere positie te geven.

Greys Anatomy start overigens later dit seizoen op NET5.