Wat kun je komend seizoen, maar ook het seizoen daarna verwachten op de Nederlandse TV? Dat vind je op TV-toekomst!

25.11.05

RTL in diepe winterslaap, SBS doet dutje

Waar Talpa volledig wakkerblijft, gaat RTL per januari in een flinke coma. RTL4 krikt het aantal herhalingen op tot een niveau vergelijkbaar met de zomervakantie en lanceert maar liefst 1 nieuwe serie: 'House Doctor', een Britse aankoop. Men zendt een eenmalige special uit over de ramp in Asie, en that's it. RTL5 lanceert twee nieuwe series: Brat Camp, een serie die tijdens de zomer veel kijkers trok op ABC en eindelijk het derde en (vermoedelijk) laatste seizoen van dramaserie IC. Het waarom is onduidelijk, maar RTL heeft de serie meer dan anderhalf jaar op de plank laten liggen. De serie zou aanvankelijk al in september 2004 te zien zijn, maar is nu uiteindelijk toch te zien op RTL5. Er is hoe dan ook wat mis met de drama-afdeling van RTL, want uit hun koker is al jaren niets nieuws gekomen, en het merendeel van de dingen die RTL produceert ligt tegenwoordig jaren op de plank (Kicken lag ook al twee jaar op de plank, de huidige afleveringen van Baantjer zijn doorschuivertjes van vorig seizoen).
Ook RTL7 verrast niet (maar doet dat het ooit?). Het enige nieuwe daar is Voetbal Insite, maar dat was eerst te zien op RTL5 en is daarom niet echt nieuw te noemen.

Ook bij SBS gaat in een iets lagere versnelling, maar blijft nieuwe programma's uitzenden, al is een hoog gehalte van die programma's afkomstig uit de VS. Een niet onbelangrijk deel daarvan is reality. NET5 komt met realityseries 'The Agency' (over een modellenbureau) en Joe Millionaire, maar ook met de topseries Greys Anatomy en Medium. Daarnaast komt het met de eigen productie 'Erik Zoekt een Huis'. Ook SBS6 komt met een paar eigen producties: 'Cabaret op 6', een zaterdags cabaretprogramma, 'Campingverhalen: Nederland in toscane' en 'Hoogspanning' (ook bekend als 'Stroom'). Daarnaast komt SBS6 met twee Amerikaanse topseries: 'Rome' en 'Ghost whisperer'. Veronica komt net als NET5 met de nodige realityseries uit de VS: varierend van het controversiele "Who's your daddy" (geadopteerde vrouw moet uit 8 mannen haar echte vader kiezen, kiest ze de goede man dan is 100.000 dollar van haar...) tot real-life-soap 'Jordan & Peter'. Ook test Veronica een nieuwe datingshow (Next) op geschiktheid voor de Nederlandse markt. Ten slotte lanceert Veronica eveneens een nieuwe Amerikaanse hitserie: Criminal Minds.

Daarmee lijken de rollen van RTL en SBS ten opzichte van vorig jaar volledig omgedraaid. Toen boekte RTL grote successen met uitzendingen van veel Britse reality op zowel RTL4 als Yorin (Herken de Homo was toen ineens een surprisehit). SBS bevond zich toen in de grote winterslaap en zond voornamelijk films uit op alle drie de zenders. Die rol is nu aan RTL toebedeeld. Dat is vreemd, want uitgerekend RTL heeft een grotere oorlogskas om tegen Talpa te kunnen strijden om de kijker, maar lijkt nu tijdens de wintermaanden zich volledig terug te trekken en haar krachten te sparen voor de lente.

De winterstop bestaat voornamelijk vanwege het gebrek aan adverteerders in voornamelijk januari, en in iets mindere mate in februari. Adverteerders houden dan de hand op de knip, want consumenten moeten financieel bijkomen van de dure decembermaand en hebben dan minder te besteden. Minder adverteerders betekent minder inkomsten voor de TVstations: men zou dus verlies draaien bij het laten doordraaien van de huidige programmering in januari en februari. Deels begrijpelijk, maar er valt ook wat te zeggen voor nieuwe programmalanceringen in januari en februari, zoals we al eerder aangaven in dit artikel. SBS lijkt het te hebben gelezen, Talpa ook. De winnaar: de kijker. Die heeft meer keuze in de voorheen slome maanden.

De programmaoverzichten voor het seizoen 2005-2006 voor RTL4, NET5 en SBS6 hebben een update gekregen.