Wat kun je komend seizoen, maar ook het seizoen daarna verwachten op de Nederlandse TV? Dat vind je op TV-toekomst!

14.12.05

Toegevoegde waarde 3e showprogramma klein

Nee, twee rubrieken die zicht richten op entertainmentnieuws is kennelijk niet voldoende, want Talpa kondigt nu via een persbericht aan dat het komt met een eigen dagelijks entertainmentprogramma. Het programma moet gepresenteerd worden door roddeljournalist Evert Santegoeds. Hij presenteerde ook al eerder het programma ViPs samen met Cindy Pielstroom voor Veronica/Yorin.
Niet alleen vreemd dat Talpa een entertainmentrubriek toevoegt aan het bestaande arsenaal (RTL Boulevard, Shownieuws, maar ook NSE, vechten nu al om de nieuwtjes), het is bovendien het tweede programma op de zender met entertainmentnieuws als onderdeel. Showprogramma's worden vooral gebruikt om de eigen sterren en eigen programma's te promoten, maar Talpa heeft maar 1 kanaal, dus ook niet erg veel programma's die het kan promoten. Een gat in de markt is nog Amerikaans nieuws: daar doen Shownieuws en RTL Boulevard weinig aan. Het voordeel voor de zender zelf is daarbij echter weer miniem, want het gehalte buitenlands materiaal op de zender is erg laag. Bovendien is elke Showrubriek geteugeld aan de persafdeling van een zender. Die wil niet dat elk interne nieuwtje uitlekt via de Showrubriek uit concurrentie-oogpunt.
Ten slotte staat of valt een entertainmentprogramma met goed personeel met kennis van zaken. Dat zie je - met alle respect - bijvoorbeeld aan NSE. Die rubriek heeft nog nooit een goede show-primeur voortgebracht, en het nieuws wat ze brengen zien we altijd ook al in RTL Boulevard of Shownieuws (en nog eerder ook). De toegevoegde waarde ervan is miniem op showgebied, hoe leuk Harmke het ook brengt. De vacatures die producent Eyeworks/Beauworks destijds online zette voor NSE waren dan ook lachwekkend: 'HBO-Journalistiek vereist, met goed netwerk binnen de entertainmentindustrie'. Het aantal Journalistiek geschoolde redactiemedewerkers met grondige kennis van de entertainmentindustrie is waarschijnlijk binnen Nederland op 1 hand te tellen. We wensen Talpa dan ook veel succes met deze nieuwe rubriek.

Alle nieuwe Talpa programma's staan in ons Programmaoverzicht van Talpa 2005-2006