Wat kun je komend seizoen, maar ook het seizoen daarna verwachten op de Nederlandse TV? Dat vind je op TV-toekomst!

10.2.06

AD plagieert - inclusief spelfout

Nee, het is niet erg als andere media je berichtgeving overnemen. Sterker nog: het is een compliment. Wat echter geen compliment is voor het overnemende medium is als dat gebeurt zonder bronvermelding.
Krant AD flikt het op 9e februari met dit bericht. Afgelopen woensdag publiceren wij een primeur over hoofdrolspelers die een rol gaan spelen in de nieuwe politieserie BOKS. Van een informant hebben we drie namen door gekregen: Thijs Römer, Bracha van Doesburgh en Esmee de la Bretoniere. We brouwen er een artikeltje omheen, waarin we een samenvatting geven van de bio van de acteurs en publiceren het onder de noemer 'TVT Primeur'. Waarom lijkt ons duidelijk: wij zijn de eersten die het publiceren.
Het AD wil een graantje meepikken en neemt het artikel grotendeels over. Dat is wat ons betreft geen probleem: als er tenminste een bron bij had gestaan, en DAT is niet het geval. De bio-tjes zijn overgenomen en zelfs onze - puur speculatieve - conclusie dat BOKS wel eens in premiere zou kunnen gaan in het timeslot van 'Van Speijk' wordt overgenomen. De grap is dat het AD in haar knip-en-plak-haast zelfs een foutgespeld woord mee heeft genomen. "De la Bretoniere speelde haar eeste rol in de film De Johnsons , maar de grootste bekendheid geniet ze van haar rol als Irene in de soap Goudkust in 2000-2001" schreef het AD. Wij schreven: "Esmee de la Bretoniere speelde haar eeste rol in de film 'De Johnsons', maar de grootste bekendheid geniet ze eigenlijk van haar rol als Irene in de soap 'Goudkust' in 2000-2001". Kunnen we door ons haastigheidsfoutje meteen terugzien dat het AD ons letterlijk kopieert. Klik op de foto's voor een vergroting van de artikelen.

1 Comments:

Blogger medialog said...

Het is soms echt te erg voor woorden hoe 'serieuze' journalisten berichten van internet kopieren en denken dat er dan geen bron bij hoeft.
Heb het zelf ook een aantal keer meegemaakt met het AD. Ze schreven een eigen geschreven bericht letterlijk over, zonder bron. Toen ik hen hierover via een email aansprak, kreeg ik het (arrogante) antwoord: "Medialog? Die site kennen we niet eens."
En omgekeerd, als je een bericht van het AD overneemt zonder bron (als pesterij) heb je meteen een boze email van hen in je postbak.

1:10 p.m.

 

Een reactie posten

<< Home