Wat kun je komend seizoen, maar ook het seizoen daarna verwachten op de Nederlandse TV? Dat vind je op TV-toekomst!

6.2.06

SuperBowl zorgt voor hogere hartslag Greys Anatomy [upd]

Ziekenhuisserie Greys Anatomy draait al sinds de premiere lekker. De gedachte dat dit alleen kwam doordat Desperate Housewives ervoor staat is allang weerlegd: ook met herhalingen van Desperate Housewives (en dus een lagere lead-in) scoort de serie over een groep ambitieuze co-assistenten vrijwel even goed als met een nieuwe aflevering voorafgaand aan Greys.
Dit jaar had ABC de luxe om de SuperBowl te mogen programmeren. Dat is het best bekeken programma van het jaar. Elk jaar trekt de superbowl grofweg 80 miljoen kijkers. Ter vergelijking: een goed bekeken aflevering van CSI (de best bekeken dramaserie) trekt 20 miljoen kijkers in de VS.
Elk jaar heeft het station dat de SuperBowl uitzendt het voordeel er iets achter te kunnen programmeren en die 80 miljoen kijkers ook nog in dat programma te kunnen loodsen. Vorig jaar programmeerde FOX in dat timeslot een aflevering van The Simpsons, maar ook een aflevering van de nieuwe tekenfilmserie American Dad.
Dit jaar gaf ABC de eer aan Greys Anatomy, op dit moment al een van de grootste hits in de VS. Men wilde de serie verder versterken, en dat lijkt vooralsnog gelukt. De serie trok 60% meer kijkers dan normaal (grofweg 33 miljoen tegen 19 normaal). Meer kijkers zijn altijd leuk, maar er zit een strijdplan achter. ABC hoopt met deze zet Greys Anatomy klaar te stomen voor een verplaatsing naar elders op het schema en het een zo groot mogelijk publiek mee te geven. ABC kan de serie verplaatsen naar een plaats op het schema waar het nu nog zwakker is om die avond een boost te geven. Het timeslot na Desperate Housewives kan dan gebruikt worden om een nieuwe serie te introduceren die vervolgens gebruik kan maken van het gespreide warme bedje dat door Greys Anatomy wordt achtergelaten (en natuurlijk de lead in van Desperate Housewives!).
Een ander voordeel van de SuperBowl is de advertentieruimte die men er mee verkrijgt. Die 80 miljoen kijkers worden geconfronteerd met spotjes voor Desperate Housewives en de nieuwe serie Sons and Daughters. Op slimme wijze werd ook een minuut-durende promo uitgezonden van Lost, gemonteerd op het nummer 'Addicted to Love' (voor de gelegenheid omgedoopt tot 'Addicted to Lost'). Kijk hem hier terug (er zitten geen spoilers in).
Inmiddels zijn alle stations ook rustig de timeslots die vrijgekomen zijn door flops eerder in het seizoen, opnieuw in te vullen met nieuwe programma's. Dat gegeven heeft ook alweer een nieuwe geschrapte show opgeleverd. Book of Daniel, een programma controversieel om de manier waarop het een priesterfamilie portretteerde is na twee afleveringen alweer geschrapt. De grote bulk met nieuwe programma's moet echter nog volgen.

Geschrapt: Night Stalker (ABC), Threshold (CBS), Book of Daniel, Inconceivable (NBC), Killer Instinct, Head Cases, Reunion (FOX), Sex, Love & Secrets (UPN), Just Legal (The WB)

Status onduidelijk: Related (the WB, paar extra episodes besteld), In Justice (ABC), South Beach (UPN), Love Monkey (CBS)

Volledig Seizoen besteld: Commander in Chief, Invasion (beide ABC), Criminal Minds, Close To Home, Ghost Whisperer (beide CBS), E-Ring (NBC), Surface (NBC), Bones, Prison Break (beide FOX), Supernatural (the WB).

[UPDATE] Inmiddels zijn de definitieve cijfers van zowel de Superbowl als Greys Anatomy bekend. De Superbowl was de best bekeken van de afgelopen tien jaar, met 90.7 miljoen kijkers. Greys Anatomy trok maar liefst 38.1 miljoen kijkers en was daarmee het best bekeken entertainmentprogramma sinds de finale van Friends in mei 2004 en het best bekeken entertainmentprogramma op ABC in 12 jaar.

5 Comments:

Blogger Kokstra said...

De definitieve cijfers: 90.7 mln kijkers voor de Superbowl, 38.1 mln voor Grey's Anatomy.

4:06 p.m.

 
Anonymous Anoniem said...

geen spoilers? Als je bij bent met de Amerikaanse afleveringen niet nee...

11:14 p.m.

 
Blogger tvtoekomst said...

nee, ook voor de gewone NET5 kijker valt er geen spoiler te zien. Vrijwel alle beelden komen uit eind seizoen1, begin seizoen2. Bovendien is de promo vrijwel ongesproken en alleen beeld op muziek.

10:31 a.m.

 
Anonymous Anoniem said...

dan heb je niet goed opgelet. of je weet ook niet wat er te zien valt. De Eko aflevering is nog niet geweest in NL, en de beelden daarvan zijn toch wel significant.

12:35 a.m.

 
Anonymous Anoniem said...

hallo weet iemand hoe het muziekje heet dat je hoort bij de promo voor grey's anatomy?

8:43 p.m.

 

Een reactie posten

<< Home