Wat kun je komend seizoen, maar ook het seizoen daarna verwachten op de Nederlandse TV? Dat vind je op TV-toekomst!

29.1.06

Het Beste & Slechtste '05: Top 10

Niets leukers dan lijstjes, dus de afgelopen weken hadden we de nodige voorpret bij het schrijven van 'het beste van 2005', en misschien nog wel meer bij 'het slechtste van 2005' (en een mooi voordeel, we konden lekker op vakantie zonder bang te zijn dat er niets nieuws op de site stond).
Het typische is: zo makkelijk was dat slechtste lijstje nog niet eens. Slechte dingen vermijd je meestal al uit jezelf, en dus is oordelen lastig (alleen oordelen als je iets gezien hebt, toch?). In dat opzicht helpt het wel dat we elke week nieuwe TV programma's recenseren voor Mediazaken van BNR Nieuwsradio. Om het geheel wat overzichtelijker te maken zetten we de top 10 nog even op een rij. Met als terechte winnaar 'Mooi Weer de Leeuw', in onze ogen een fantastische show, die iedereen zou moeten kijken.
Opvallend is ook dat elke uitzendgroep vertegenwoordigd is (en dat is niet eens opzettelijk) en het gebrek aan informatieve programma's. Maar zoals we bewust een programma als Call TV buiten beschouwing hebben gelaten (te voor de hand liggend) hebben we dat ook gedaan met NOVA en consorten.
En ja: er staan inderdaad veel Talpa-programma's in de 'slechtste' lijst, de verklaring valt daarbij ook deels te zoeken in het feit dat ze zo veel Nederlands product uitzenden, een gegeven dat we alleen maar zouden moeten toejuichen en waar andere omroepen een voorbeeld aan zouden moeten nemen.


Het Beste van 2005 (klik op link voor 'het waarom'):
  1. Mooi Weer de Leeuw (VARA/PO)
  2. Lost / Desperate Housewives (NET5/SBS)
  3. Peking Express II (NET5/SBS)
  4. RTL Boulevard (RTL4/RTL)
  5. Gooische Vrouwen (Talpa)
  6. Vuurzee (VARA/PO)
  7. Groeten uit de Rimboe (SBS6/SBS)
  8. Bitches (BNN/PO)
  9. Jensen (RTL5/RTL)
  10. Gerard & Joling over de Vloer (Talpa)

Het Slechtste van 2005:

  1. Stay Or Go (SBS6/SBS)
  2. De Keurmeesters (NCRV/PO)
  3. De NiXfactor (Talpa)
  4. Rijk & Beroemd (SBS6/SBS)
  5. Pulse (RTL4/RTL)
  6. NSE (Talpa)
  7. Thuis (Talpa)
  8. Big Brother (Talpa)
  9. Alex FM (The Box/MTV Networks)
  10. Oberon/Terra Incognita/The Farm (TROS/NET5/Yorin)

Laat dit vooral een uitnodiging worden om je eigen top 10 te publiceren. Nederland heeft wel degelijk goede televisie, laat dat duidelijk zijn.