Wat kun je komend seizoen, maar ook het seizoen daarna verwachten op de Nederlandse TV? Dat vind je op TV-toekomst!

24.1.06

Opzienbarend: jongerenkanalen The WB en UPN fuseren

In een zet die werkelijk niemand heeft zien aankomen hebben CBS Corporation (eigenaar network UPN) en Warner Bros. Entertainment (eigenaar network The WB) vandaag aangekondigd dat hun dochterzenders UPN en The WB gaan fuseren en 1 kanaal/network zullen worden onder de naam The CW. Beide ondernemingen zullen een aandeel van 50% nemen in de zender, die daarmee haar positie aanzienlijk ziet verbeteren.

Tot de komst van het nieuwe kanaal The CW in september zullen beide kanalen gewoon blijven uitzenden met hun huidige programmering. The WB zendt de in Nederland populaire series Gilmore Girls, Everwood en 7th Heaven uit. UPN is de zender van America’s Next Top Model en het hier nog te introduceren Everybody Hates Chris.

De programmeringen van beide zenders zullen in elkaar geschoven worden en dat heeft de nodige gevolgen. Vanzelfsprekend zullen de goedscorende programma’s blijven en daarmee een network vormen die zich als geen ander zal richten op de 15-34 jarigen. Het publiek hoeft bovendien nu niet meer verdeeld te zijn over twee grote nationale kanalen voor deze doelgroep. Dat wil niet zeggen dat de marktaandelen voor het nieuwe kanaal een simpel optelsommetje zal zijn van de twee oude kanalen, maar het zal een bijzonder sterk jongerenstation gaan vormen.

Voor een aantal minder scorende programma’s van zowel UPN en The WB betekent het echter minder goed nieuws. Waarom zou een station immers vastklampen aan iets matig scorends nu het kan kiezen uit het beste van twee zenders om daar 1 geheel van te maken? De serie Charmed kan daarmee definitief inpakken, evenals een hoop matige comedies van zowel The WB als UPN. Series die in het verleden nog een jaar de kans kregen omdat men een positieve ontwikkeling zag in de kijkcijfers of (vaker het geval) een gebrek aan nog betere vervangende programma’s hebben nu nog maar een paar maanden om hun positie zeker te stellen. Blijvertjes zijn Smallville, Gilmore Girls, Everwood, SuperNatural en America’s Next Top Model, al is dat nog niet officieel bevestigd. Voor Nederland heeft het eveneens een aantal gevolgen: SBS en RTL zijn grote afnemers van Amerikaanse series van The WB (en in mindere mate UPN), en die zien hun toevoer hiermee afnemen. SBS Broadcasting heeft bijvoorbeeld een afnamecontract met Warner Bros die vrijwel alle The WB series produceert. De series van The WB zijn gezichtsbepalende programma’s van NET5: Gilmore Girls maakt deel uit van de bekende dinsdagavond van NET5. America’s Next Top Model (ANTM) is een van de succesvolste buitenlandse series op RTL5.

3 Comments:

Blogger Kokstra said...

Maar de naam... The CW. Klinkt een beetje vreemd.

4:43 p.m.

 
Blogger tvtoekomst said...

CW is een samenvoeging tussen Cbs en Warner. WC wilde men maar niet doen:)

4:48 p.m.

 
Anonymous Anoniem said...

Ik vind The CW ook maar een rare naam (helemaal in de uitspraak: The CeeDoublejoe). Waarom niet The WU (The WB & UPN)?? Wuuuw! Klinkt best grappig voor zon jongeren kanaal :P

7:10 p.m.

 

Een reactie posten

<< Home