Wat kun je komend seizoen, maar ook het seizoen daarna verwachten op de Nederlandse TV? Dat vind je op TV-toekomst!

17.1.06

't Slechtste van '05: #10 - Oberon / Terra Incognita / The Farm

De reden dat Oberon in de top10 staat: het was een enorme desillusie. Aanvankelijk begon het programma veelbelovend als een Middeleeuwse kloon van Expeditie Robinson. Een kloon is in dit opzicht geen negatieve titel: Oberon was namelijk best goed: aansprekende kandidaten en een mooie locatie. De reeks verzandde echter na een paar afleveringen in ingewikkeldheden en traagheid. Makers lijken zich ook te vergissen in de hoeveelheid kandidaten die een kijker kan behappen. Zoals je in een soap niet meteen 20 hoofdrolspelers introduceert, zo doe je dat in een reality-spel dat ook niet. Oberon deed dat wel, maar in plaats van snel kandidaten eruit te werken, duurde het nog een dikke 5 afleveringen voordat de eerste kandidaat vertrok. En wat schetst onze verbazing? Er komt gewoon een kandidaat voor in de plaats!

Het irritante gebruik van de voice-over is uiteindelijk de druppel: moet dan echt ALLES aan de kijker uitgelegd worden? Zijn we tegenwoordig niet meer in staat om op basis van de beelden ook maar één ding zelf te concluderen? De makers denken daar kennelijk anders over dan wij.

Voor The Farm en Terra Incognita geldt vrijwel hetzelfde. Terra was veel te ingewikkeld door gedoe met niveau's en een mysterie waar je als kijker niet van snapt wat er nu zo spannend aan is. Net als in Oberon: te veel kandidaten. Zonde van de enorme berg geld die deze programma’s gekost hebben.

4 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Wat was er mis met The Farm dan? Dat was in ieder geval niet moeilijk. Wel een beetje erg saai én lang (1,5 uur per week).

2:37 p.m.

 
Anonymous Anoniem said...

Dit zijn inderdaad één van de slechtste programma's van 2005. Vooral het overmatige gebruik van voice-overs om de 'infantiele' kijkertjes iets duidelijk te maken, is een miskenning van je publiek. Daarnast ontstaat bij makers en zenders de tegenhanger; door een programma intellectuele diepgang te geven door moeilijke opbouw en te doordachte maar voor de kijker niet te begrijpen werelden.

De makers moeten eens de straat opgaan en beseffen dat tv vooral vermaak is en geen surrogaat voor een potje Catannen.

En de Farm; teveel leunend op vorm i.p.v. inhoud. Veel bombarie en muziek, weinig ontwikkelingen. En Gijs Staverman, ja die is hiervoor ongeschikt.

9:41 a.m.

 
Anonymous Anoniem said...

Denk dat we in Nederland gewoon een beetje reality-moe zijn. Expeditie Robinson en Het Blok scoorde ook veel minder dan het vorige seizoen en De Bouw flopte.

Lijkt me dus meer een tendens, alhoewel de inhoud zeker ook een rol speelt.

1:15 p.m.

 
Anonymous Anoniem said...

Expeditie Robinson is gaaf! Er komen dit jaar 2 series, ER Allstars en een gewone ER.

10:23 a.m.

 

Een reactie posten

<< Home