Wat kun je komend seizoen, maar ook het seizoen daarna verwachten op de Nederlandse TV? Dat vind je op TV-toekomst!

6.1.06

Tips voor zenders - deel II

De beste stuurlui staan aan wal, ook in de televisiewereld. Daarom zijn wij zo brutaal om een paar tips voor de programmeringen van verschillende zenders op een rij te zetten. Steeds vaker verbazen wij ons namelijk over vreemde programmeringen. Niet perse grote dingen, maar wel kleine dingen die met een kleine aanpassing kunnen zorgen voor een overall redelijke verbetering van het programmaschema en ook: het imago van de zender. Vandaag: tips voor RTL4 en Nederland3

RTL4 is nog steeds een van de grootste zenders van Nederland, toch maakt de zender op programmeringsgebied steeds vaker onbegrijpelijke beslissingen.
Twee voorbeelden van scedulingmissers van RTL4.

Bijna een jaar zond RTL4 de Amerikaanse serie 'Joan of Arcadia' uit, een serie over een meisje die boodschappen doorkrijgt van god. Hoe modieus de serie ook wordt uitgevoerd door de Amerikanen, traditionele waarden worden altijd uitgedragen in de serie. Bij RTL4 is de serie vreselijk populair en heeft een enorme schare vaste fans. Het aantal klachten bij de zender is dan ook groot als de serie is afgelopen. Niet dat RTL4 daar wat aan kan doen, maar toch. Waar RTL4 wel voor had kunnen zorgen is een adequate vervanger in hetzelfde timeslot. Maar wat doet RTL4? Die gaat in het timeslot dat een jaar gevuld werd met een 'geen seks voor het huwelijk mentaliteit' ineens Boston Legal uitzenden. Voor de duidelijkheid: in Boston Legal is seks geen uitzondering, maar regel. Hoofdrolspelers gaan vreemd bij het leven, en seksueel getinte opmerkingen worden niet geschuwd. Met dat feit an sich is niets mis, wel dat die serie uitgerekend in het timeslot geplaatst werd in plaats van de absolute tegenhanger Joan of Arcadia. Had men niet beter voor iets kunnen kiezen waar het Joan-publiek ook voor zou kiezen, om deze kijker te behouden, en te voorkomen dat men vanaf nul moet beginnen met het opbouwen van een publiek voor het tijdstip? Niet voor niets is Boston Legal nu alweer uit het schema van RTL4 verdwenen.
Diezelfde zender programmeert al jaren standaard om 20u30 op vrijdag Baantjer. Men weet eveneens al jaren dat de serie weliswaar extreem populair is, maar ook dat men een vervanger nodig heeft die het jaarlijks afnemende aantal Baantjer afleveringen kan opvangen. Elke aflevering trekt vrijwel zonder uitzondering een dikke twee miljoen kijkers, iets wat geen enkele concurrent met een niet-sport/nieuwsprogramma voor elkaar krijgt. Elke zender zou na Baantjer een prestigeproduct zetten: je wil de avond immers claimen met een dergelijke lead in. Wat doet RTL4 echter? Die zet er simpele reportage en knip-plak programma's achter met als triest hoogtepunt 'Nederland versus de Wereld'. Al is Nederland versus de Wereld nog best aardig, meer dan dat is het niet. Je moet juist op zo'n avond laten zien waar RTL4 voor staat, en je beste (nieuwe) product na Baantjer zetten. Claimen die avond! De concurrentie moet niet om je heen kunnen! Zodra Baantjer afgelopen is zou je bovendien kunnen overwegen dat programma te verplaatsen naar 20u30. In het voorjaar krijgt RTL4 een nieuwe kans, want dan beginnen wederom nieuwe afleveringen van Baantjer.

Over naar de publieke omroep. Inmiddels heeft men daar ook door dat horizontaal programmeren de manier is om kijkers gemak te bieden. Horizontaal programmeren betekent: elke dag op hetzelfde moment met iets beginnen, en het liefst in blokken van een half uur (19u, 19u30, 20u, etc). Nederland3 is echter verre van consequent. Het programma de Wereld Draait Door staat vrolijk dagelijks in het schema vanaf 19u (=horizontaal!). Met de eindtijd gaat het echter mis. Iemand heeft namelijk verzonnen dat het de ene dag is afgelopen om 19u45, en een andere dag weer om 20u. De eindtijd op zich is niet zo'n probleem, de starttijd van het programma's erop echter wel. Zo zien we op maandag 'De Toekomst' en vrijdag de geniale serie 'Little Britain' beginnen om 19u45. Vrijwel alle televisiekijkers hebben dan echter al een kwartier lang hun keuze al gemaakt. Gevolg: een klein potentieel publiek. Het programma wat volgt op De Toekomst en Little Britain heeft eveneens een probleem: om 20u15, als het volgende programma begint, zit 65% van de Nederlanders nog in Het Journaal of GTST. Beiden programma's met een laag zap-gehalte en een gigantisch groot vast kijkpubliek. Die gaan dus niet halverwege zappen om naar de programma's op Nederland3 te kijken. Hoe goed Little Britain ook is.

Heb je zelf een Tip voor zenders? Mail of reageer.

Tips voor zenders - deel I (NET5 en Talpa) is hier terug te lezen.