Wat kun je komend seizoen, maar ook het seizoen daarna verwachten op de Nederlandse TV? Dat vind je op TV-toekomst!

3.1.06

Gouden Eeuw Dramaseries in VS & NL

NBC krabbelt zich dit jaar dagelijks over het hoofd: wat is er toch aan de hand? De zender was vroeger een grootheid op comedygebied, maar het genre wordt slecht bekeken. De door critici in de hemel geprezen serie 'Arrested Development' (hier een afschrijvertje op RTL7) is zo goed als geschrapt door FOX. Gelukkig doet een enkele nieuweling (My Name is Earl!) het goed, maar het blijven ook dit jaar de dramaseries die de kijkers voor de televisie weten te krijgen, maar die series komen niet van NBC.

Opvallende nieuwe scoorder daarbij is vooral Criminal Minds, de zoveelste misdaadserie (nr. 9!)op CBS. Crimimal Minds weet week op week meer kijkers te trekken tegenover megahit Lost, die tegelijkertijd te zien is bij de concurrent. Dit lijkt echter vooral ten koste te gaan van alle andere series, en niet van Lost, die zich op een creatief en kijkcijfermatig hoogtepunt bevindt. Lost werd zojuist door het gezaghebbende publiekstijdschrift Entertainment Weekly uitgeroepen tot 'beste entertainment van 2005'.

Criminal Minds werd afgelopen maandag met matig succes geintroduceerd op Veronica. Die zender staat bekend als seriekiller binnen de SBS-groep: series werken over het algemeen niet op Veronica, maar het feit dat voor de verandering een hitserie in een slome periode geintroduceerd wordt kan de serie en de zender wel eens ten goede komen.

Tijdens ons interview met James Parriott, de executive producer van Greys Anatomy, hebben we ook de verbazingwekkende terugkeer van dramaseries besproken. ‘We zitten in de gouden eeuw voor dramaseries. Nog nooit was er zo veel drama te zien en was het drama zo goed. Je ziet een hoog niveau.’ Dat heeft ook gevolgen voor het vinden van goed personeel, zoals schrijvers. ‘Het is moeilijk om goede schrijvers te vinden met zoveel vraag naar scriptschrijvers. Tegelijkertijd is nu ook veel meer A-level talent aanwezig. Vroeger wilden goede mensen niet voor televisie schrijven, dat is nu gelukkig anders.’

Ook in Nederland gold lang dit probleem. Sterker nog: Nederland kende nauwelijks mensen die gespecialiseerd waren in serialised drama (wekelijks terugkerend drama). Hier heeft lang de situatie bestaan dat een serie door 1 schrijver geschreven werd, die 2 jaar liep te pennen en perfectionaliseren en het vervolgens pas in productie kwam. In de eerste twee weken van 2006 starten in Nederland 4 nieuwe dramaproducties uit eigen land: een unieke situatie, die nog nooit eerder is voorgekomen. Met de toenemende vraag naar grote hoeveelheden jaarlijks terugkerende dramaseries is die werkwijze onwerkbaar. Daar staat tegenover dat er nu een dermate grote hoeveelheid dramaseries in Nederland besteld wordt dat de kwaliteit onder druk komt: veel ervaren scriptschrijvers bestaan er in Nederland niet. Drukkende TV-budgetten vragen bovendien om steeds strakkere deadlines, hetgeen de scripts niet altijd ten goede komt. Grijpstra & de Gier heeft daar duidelijk onder te lijden: die scripts zijn te matig en te standaard voor woorden. Ook het nog te introduceren Van Speyk heeft te maken met scriptproblemen: rommelige verhaallijnen en ongeloofwaardigheid doen de serie geen goed. Van 'Koppels' kan maar 1 ding gezegd worden: fantastisch. Al zal het lastig worden om voldoende publiek te vinden voor deze serie, maar dat terzijde.

Terug naar de VS: Als we naar alle nieuwe series kijken die afgelopen seizoen gelanceerd zijn komen we op een vreemd beeld. Echte enorme hits zijn er niet: veel matige scoorders die het goed genoeg doen om het een jaar mee uit te proberen. De meeste flops zijn inmiddels al uit hun lijden verlost. Om naar uit te kijken in Nederland: Prison Break.

Geschrapt: Night Stalker (ABC), Threshold (CBS), Inconceivable (NBC), Killer Instinct, Head Cases, Reunion (FOX), Sex, Love & Secrets (UPN), Just Legal (The WB)

Status onduidelijk: Related (the WB, paar extra episodes besteld), In Justice (ABC)

Volledig Seizoen besteld: Commander in Chief, Invasion (beide ABC), Criminal Minds, Close To Home, Ghost Whisperer (beide CBS), E-Ring (NBC), Surface (NBC), Bones, Prison Break (beide FOX), Supernatural (the WB)

6 Comments:

Blogger Kokstra said...

Wie zal Prison Break gaan uitzenden?

2:49 p.m.

 
Anonymous Anoniem said...

Nederland krijgt deze series toch ook allemaal, of niet? Weet iemand dat?

11:38 a.m.

 
Anonymous Anoniem said...

Prison Break is inderdaad een goede serie maar ik zou Veronica Mars (UPN) ook aan het lijstje toevoegen. Deze serie wordt door veel critici geprezen helaas vallen de kijkcijfers wat tegen maar het is een erg goede serie. Ik kijk in ieder gaval erg uit naar de aflevering op de 18de. De serie staat [url=http://www.eonline.com/Gossip/Kristin/Archive2005/051209c.html]hier[/url] zelf op nummer 3.

1:47 p.m.

 
Anonymous Anoniem said...

Fox troep? Pardon? Idd tussen de verschillende realityseries die FOX heeft geintroduceerd de laatse jaren zit echt shit tussen maar op drama en comedy (met uitzonderingen als Malcolm in the Middle KOTS) gebied zend FOX helemáál geen troep uit, vooral niet dit seizoen; Prison Break, Reunion (gecanceld maar wel heel goed), 24, the O.C., Arrested Developement, That 70s Show, House, Killer Instinct en natuurlijk Idols.

11:25 p.m.

 
Anonymous Anoniem said...

Bones natuurlijk ook ;-)

11:28 p.m.

 
Anonymous Anoniem said...

Veronica Mars is super! Helaas is de nieuwe aflevering een week verlaat..dus je zal nog even moeten wachten Bart ;). De kijkcijfers vallen een beetje tegen omdat het tegelijk wordt uitgezonden met Lost geloof ik..of een ander populair programma.

10:19 a.m.

 

Een reactie posten

<< Home