Wat kun je komend seizoen, maar ook het seizoen daarna verwachten op de Nederlandse TV? Dat vind je op TV-toekomst!

24.10.05

Dramaproductie Nederland naar all time high (updated)

Waar seizoen 2004-2005 het dieptepunt op het gebied van dramaproductie was, lijkt seizoen 2005-2006 precies het tegenovergestelde te gaan worden. Nog nooit zijn er zoveel dramaseries in productie geweest, zelfs niet in de tijd dat er alleen maar een publieke omroep was. Een goede ontwikkeling: kwalitatief drama zet als geen ander het profiel van je zender goed neer en geeft de zender een bepaald elan. Talpa beseft dat maar al te goed en heeft van drama een van de pijlers in de programmering gemaakt. In haar eentje is de zender verantwoordelijk voor bijna evenveel series als alle andere zenders bij elkaar. Maar ook zonder Talpa was dit jaar een recordjaar geworden. De publieke omroep zet op haar beurt minder in op ontoegankelijk moeilijk drama en kiest nu ook voor langlopend publieksdrama.

De stijging in dramaproductie blijkt vooral als we de dramaproductie van het vorig seizoen tegenover dit seizoen zetten:
2004-2005:
- 3 volwassenensoaps (GTST, ONM, HGH)
- 3 kindersoaps (ZOOP, HotNews, TopStars)
- 7 langlopende publieksdrama's Publieke Omroep (De Afdeling, De Russen, Missie Warmoestraat, de Band, Bitches, Costa, Medea)
- 4 langlopende publieksdrama's Commerciele Omroep (Meiden van de Wit, Baantjer, Grijpstra & de Gier, Rozengeur & wodka Lime)

2005-2006
- 3 volwassenensoaps (GTST, ONM, en het nieuwe Betty la Fea)
- 3 kindersoaps (ZOOP, HotNews, TopStars)
- 8 langlopende publieksdrama's Publieke Omroep (De Afdeling, Bitches, Sprint!, Spoorloos Verdwenen, Vuurzee, Keyser & de Boer Advocaten, Circus Waltz, Wroeten)
- 11 langlopende publieksdrama's Commerciele Omroep (Baantjer, Grijpstra & de Gier, IC, Evelien, Parels & Zwijnen, Lieve Lust, van Speijk, Koppels, Gooische Vrouwen, Untitled SBS6-dramaserie, De Dijkgraaf)
* Status van Missie Warmoestraat en De Russen is onduidelijk.

Hiermee staat het aantal publieksdrama's op maar liefst 19 series: een record voor Nederland. Nog nooit zijn er zoveel dramaseries voor televisie in productie geweest. Daar komt nog bij dat nog niet alle dramaseries voor het komend seizoen officieel aangekondigd zijn en dat er dus nog meer kan volgen. Van de kant van RTL4 zou zeker nog wat voor de lente verwacht kunnen worden (van Rozengeur volgt immers geen nieuw seizoen) en Talpa zal naar alle waarschijnlijkheid ook nog een serie kunnen toevoegen voor de lente als aanvulling op Koppels.

In het kader van alle nieuwe dramaproducties hebben we een nieuw totaaloverzicht met Nederlandse dramaproducties voor seizoen 2005-2006 gemaakt. Die vind je hier.

3 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Sorry misschien hele domme vraag, maarwat is HGH?

4:25 p.m.

 
Anonymous Anoniem said...

HGH=Het Glazen Huis.
Tis ook al weer een tijdje terug:)

6:05 p.m.

 
Anonymous Anoniem said...

GTST, ONM of HGH zijn inderdaad series.

(kwaliteits) drama? nee... het is en blijft soap, puur zo goedkoop mogelijke zendtijdvulling. De productietijd is minimaal te noemen, vergeleken bij een echte drama-produktie zoals Russen (script schrijven meegerekend).

3:35 a.m.

 

Een reactie posten

<< Home