Wat kun je komend seizoen, maar ook het seizoen daarna verwachten op de Nederlandse TV? Dat vind je op TV-toekomst!

18.10.05

Drama uit VS blijft topper

Jarenlang was het comedy wat de klok sloeg in de VS. De belangrijkste exportproducten naar het buitenland waren de comedyseries. Friends, Frasier en Will & Grace hebben wereldwijd een groot gevolg, maar veel dramaseries wilden niet aanslaan in het buitenland. The West Wing, een gigantisch succes in de VS heeft in Nederland maar weinig kijkers kunnen boeien, en zelfs een topserie als The Sopranos sloeg hier niet aan bij NET5 en ook bij de VARA wil het niet lukken. Dramaseries van Amerikaanse makelaardij zijn hier altijd wel uitgezonden, ook op prime time, maar in veel andere landen is dat niet zo normaal als hier. In Nederland is de concurrentie dermata groot dat men het buitenlandse materiaal simpelweg hard nodig heeft. Er zijn te veel kanalen en te weinig reclameinkomsten om een volledige eigen Nederlandse programmering te kunnen bekostigen. In het buitenland is dat anders: voor de komst van CSI werden daar lange tijd nauwelijks Amerikaanse dramaseries op primetime uitgezonden. De komst van die serie, maar vooral Desperate Housewives en Lost hebben hier verandering in gebracht. Buena Vista International, die Housewives en Lost distribueert, haalt nu al jaarlijks een miljard dollar binnen uit het buitenland.

De Amerikaanse markt wordt ook dit jaar nog overspoeld met nieuwe dramaseries. Nieuwe comedies zijn er wel, maar schaars. Ook verassend: vrijwel alle dramaseries lijken in redelijke mate aan te slaan, er zijn weinig flops, maar ook weinig uitschieters in positieve zin. Greys Anatomy lijkt de beste papieren te hebben om internationaal goed aan te slaan, maar die serie draait al sinds april. Van de series die in september begonnen zijn lijken vooral Invasion (mysterieus drama over buitenaardse wezens) en Criminal Minds (CSI - maar dan anders) en Supernatural (twee jongen lossen bovennatuurlijke mysteries op) de hoogste kans te hebben om internationaal aan te slaan.

Het typische is dat de zender waar het op dit moment het best mee gaat - ABC - het langst wacht met het geven van bestellingen van volledige seizoenen.

De precieze werking van series bestellen in Amerika lees je hier.

Een kort overzicht van de stand van zaken van de nieuwe series:

geschrapt: Inconceivable (NBC), Head Cases (FOX), Sex, Love & Secrets (UPN), Just Legal (The WB) (zie ook: Serie Don Johnson gecancelled en Head Cases al geschrapt)

status onduidelijk: Commander in Chief, Invasion, Night Stalker (allen ABC, maar van de eerste twee kan verwacht worden dat ze voorlopig niet geschrapt worden); Close To Home, Threshold (beiden CBS); E-Ring (NBC), Killer Instinct, Reunion (beide FOX), Related (the WB)

Volledig Seizoen besteld: Criminal Minds, Ghost Whisperer (beide CBS), Surface (NBC), Bones, Prison Break (beide FOX), Supernatural (the WB)

Veel series worden kort omschreven in onderstaande berichtgeving: