Wat kun je komend seizoen, maar ook het seizoen daarna verwachten op de Nederlandse TV? Dat vind je op TV-toekomst!

5.10.05

Achtergrond Betty La Fea

De telenovelle Betty La Fea, die TVtoekomst maandag bekendmaakte, is een internationaal beproefd recept. De Nederlandse versie zal dan ook in grote lijnen lijken op het orgineel.

Betty La Fea komt van oorsprong uit Colombia. In 1999 werd de telenovelle daar voor het eerst uitgezonden onder de titel 'Yo Soy Betty, La Fea' (hetgeen staat voor 'Ik ben Betty, de Lelijke'). Een telenovelle is een soap met een gesloten verhaal. Geen jarenlange voortslepende kwesties dus. De Columbiaanse variant heeft een vergelijkbaar verhaal als de toekomstige Nederlandse versie. Betty is een slimme meid, heeft economie gestudeerd en is op zoek naar een baan, iets wat grote problemen oplevert. Betty is namelijk oerlelijk: vlassig haar, een bril met jampotglazen en een vette beugel doen haar uiterlijk geen goed. Uiteindelijk wordt ze aangenomen bij een modehuis door een man die ze woest aantrekkelijk vindt. De baan als secretaresse is zwaar onder haar kunnen, maar ze moet wat. Vervolgens zien we in de loop van de serie haar strijd om een carriere, pogingen om wat met haar baas te krijgen en de vele tegenwerkingen van gemene collega's.

Opvallend is echter het internationale succes van Betty La Fea. Telenovelles hebben een groot gevolg in veel (voornamelijk Spaanstalige) landen, maar Betty La Fea scoorde aanmerkelijk beter dan andere telenovelles. Als reden hiervoor wordt gegeven dat de verhaallijn voor veel mensen herkenbaar is. De meeste mensen vinden zichzelf niet erg knap en denken dat dit hen in hun carriere kan benadelen. Het zien van een hoofdrolspeelster die juist te maken heeft met een (aangedikte) variant op dit probleem trekt kijkers. In het geval van Colombia speelde nog wat anders: dat land is doordrongen van de corruptie, en juist Betty was niet beinvloedbaar door steekpenningen. Zodoende werd Betty een voorbeeld van hoe het zou moeten zijn. Toen Betty als cliffhanger steekpenningen kreeg aangeboden reageerde het land dan ook massaal: de zender werd overspoeld met reacties van mensen die bang waren dat Betty de penningen zou accepteren.

Niet alleen het orgineel heeft een succesvolle run achter de rug, ook zijn er lokale versies ontstaan. Zo draait op dit moment op het Duitse Sat1 'Verliebt in Berlin', en had NBC vorig jaar een pilot gepland op basis van de Telenovelle. Overigens heeft NBC de serie uiteindelijk niet besteld.

1 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Prima achtergrond research gedaan en een complete info! ;-)
Ik kan niet wachten totdat de remake op de buis komt! :-)

2:43 p.m.

 

Een reactie posten

<< Home