Wat kun je komend seizoen, maar ook het seizoen daarna verwachten op de Nederlandse TV? Dat vind je op TV-toekomst!

21.10.05

Gewoon Jan Smit wint Televizierring

Afgelopen avond werd de Televisierring uitgereikt in het Muziekgebouw aan t IJ in Amsterdam.
Naast een vierde Zilveren Televisiester voor Wendy van Dijk en een tweede voor Jochem van Gelder werd ook de Gouden Televizierring uitgereikt door Piet Romer. Genomineerd voor de Ring waren Boer Zoekt Vrouw, Gewoon Jan Smit, Peter R de Vries - Misdaadverslaggever en Hart van Nederland. Tijdens het opnoemen van de genomineerden maakte Piet Romer de stomme fout Milika Peterson van Hart van Nederland aan te zien voor Wendy van Dijk (Ja Wendy en Cilly [wijst naar Milika, denkend dat het Wendy van Dijk is], dat is de vrouw waar ik nog mee gedansd heb op het toneel [referend aan een dans die Piet Romer samen met de echte Wendy had gedaan op toneel]).
Dat de Ring een publieksprijs is waar niet gesjoemeld is met de stemmen blijkt wel uit de uitkomst: Gewoon Jan Smit wint de Ring. Als de AVRO had gemanipuleerd dan was Boer Zoekt Vrouw de (verantwoorde) winnaar geworden. Het winnen van 'Gewoon Jan Smit' is opvallend, het dankwoord van Jan zelf des te meer: hij heeft feitelijk niets meer gedaan dan gedurende een periode camera's in zijn omgeving te tolereren, waar alle andere genomineerden het gezicht zijn van een programma, maar dit ook tevens presenteren (en er dus hun brood mee verdienen). Volgend jaar geen real-life-soaps meer nomineren aub.

Lovend vanuit deze kant wel de manier waarop omroepen omgaan met de nominaties: SBS6 heeft voortdurend promo's uitgezonden om hun genomineerden te feliciteren, en daarmee gaan we eindelijk een beetje op de Amerikaanse toer: talent wat je in huis hebt koesteren en waarderen, ook op het scherm.
Jammer alleen dat de Gouden Beelden zo goed als verdronken zijn omdat geen omroep het meer wil uitzenden en nu geminimaliseerd is tot een receptie met een paar prijzen. De omroep die toch besluit de prijs weer wat leven in te blazen krijgt mijn waardering. Nederland verdient zijn eigen Emmy naast de Ring.

2 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Ik vond het allemaal nogal teleurstellend. De filmpjes waren totaal niet grappig en soms zelfs beledigend. Ook de vele sneren naar dit kabinet en Talpa waren overdreven en teveel aanwezig.

Dan de winnaars:
Gouden Stuiver: Zipzoo.
Ik vind dat Klokhuis een instituut is en dit een weinigzeggend spelletje is. Verder opvallend dat veelbekeken series onder kids als Zoop en Hotnews.nl niet genomineerd waren.
Vrouw: Wendy van Dijk
Terecht, geen commentaar.
Man: Jochem van Gelder
Ik vind De Leeuw en Boszhard toch groter en beter, maar heel toevallig was Van Gelder de enige die in de studio aanwezig was (begin spontaan TMF-Awards-gevoelens te krijgen)

En dan het kapstuk van de avond, de Ring!
Winnaar: Gewoon Jan Smit.
Ik heb zelden zo´n beroerde uitreiking gezien. Uitreiker Romer was kort, saai en niet spanning-opbouwend. Daarna noemde hij alleen maar Jan Smit, terwijl het programma toch echt anders heet. Daarna kwamen er vele zure gezichten in beeld en een zeer kort en koud applausje. Smit heeft gewonnen door zijn fans, niet om zijn programma.

Sonde dat de AVRO zo met deze Ring omgaat. Toch eens gaan nadenken over een ander stemsysteem.

6:58 p.m.

 
Anonymous Anoniem said...

Tja... Smit kan alleen maar gewonnen hebben dankzij z'n fans, hoewel ik me afvraag hoeveel stemmen er nu werkelijk zijn geteld. In elk geval is zo'n beetje iedereen in m'n omgeving verbaast zoniet teleurgesteld met de uitslag - voor zover er gekeken is.

De Televizierring stelt zo bar weinig voor tegenwoordig. Dankzij afgeknepen budgetten, teveel invloed door adverteerders en de drang om de hoogste kijkcijfers te halen ipv waardering, zijn er weinig goede programma's meer te vinden.

Het ligt trouwens niet echt aan het kabinet. De publieke omroep "durft" nooit echt iets nieuws, en pakt eerder iets van het archief of maakt een slechte kopie van een format (zoals de TROS keer op keer doet). Een jaar of 15 geleden dachten we nog dat meer zenders meer keus zou kunnen brengen, maar in tegenwoordig is men vooral bezig om elkaars format en inhoud te kopiëren. Het NOS Journaal is daar een goed voorbeeld van. Die zijn zo gehaait om vooral eerder dan RTL met een primeur te komen, dat de berichtgeving van dat primeurtje en de rest er volledig onder lijdt. Als ze even niet meer weten, duwen ze CNN in de uitzending.

Alle omroepen zouden er goed aan doen om zich vooral met het programma bezig te houden.
Stop met zender/omroep profilering - het is de kijker echt een worst wie het uitzend. Ze vinden het programma heus wel.
En stoppen met "we moeten de concurrent nadoen of voor zijn" - wees origineel en neem de tijd ipv alles af te raffelen.

3:24 a.m.

 

Een reactie posten

<< Home