Wat kun je komend seizoen, maar ook het seizoen daarna verwachten op de Nederlandse TV? Dat vind je op TV-toekomst!

28.12.05

Exclusief interview Exec Producer Greys Anatomy

Tvtoekomst introduceert een nieuwe rubriek: TVT exclusief. Hierin publiceren we interviews die we houden met belangrijke mensen uit de (inter)nationale entertainmentindustrie.

We starten met James Parriott (foto rechts), in Nederland onbekend, maar in de VS werkzaam als de executive producer van de hitserie van dit moment: Greys Anatomy. We spraken hem telefonisch in het kader van de start van Greys Anatomy op NET5.

James Parriott schrijft en produceert al ongeveer 30 jaar voor televisie voor een gevarieerd aantal series. Ooit begonnen als schrijver bij ‘The Incredible Hulk’ en later verantwoordelijk voor de mini-serie ‘Elvis’, ‘Forever Knight’ en ‘Threat Matix’ als executive producer. Zelf is hij fan van character drama, maar ook een vervent aanhanger van de regisseursduo Coen.

Zo’n vier jaar geleden raakte James in contact met Shonda Rhimes (foto links). Zij had hulp nodig van een ervaren producer bij de ontwikkeling van een nieuwe serie over vrouwelijke nieuwscorrespondenten. Die serie werd uiteindelijk niet besteld. Shonda en James konden het echter dermate goed met elkaar vinden dat ze bleven samenwerken. Ze besloten nu echter dat ze nu iets gingen maken (lachend:) ‘that actually gets made’.
Bij ABC was behoefte aan een ‘medical show’. Dat werd Greys Anatomy.

Greys Anatomy werd tegelijkertijd ontwikkeld met Desperate Housewives. Een serie waar ABC, volgens James Parriott, al meteen hoge verwachtingen van had. ‘Greys Anatomy werd door ABC werd vanaf het begin gezien als mogelijke companion piece, dat verklaart ook waarom Greys Anatomy aanvankelijk vrij vrouwelijk georiënteerd was. Dat is iets wat we wel een beetje proberen te veranderen: eerst hadden we 5 vrouwen en 2 mannen in de hoofdrol, nu voegen we wat meer testosteron toe om onze appeal wat te vergroten.’

‘Greys Anatomy wordt wel een combinatie genoemd van ER en Scrubs, en daar kan ik me wel in vinden. We hebben de diepte van ER, maar een beetje van de humor van Scrubs’. Ziekenhuisseries bestaan al sinds jaar en dag, hoe verklaart u die populariteit? ‘In het geval van Greys denk ik dat het vooral komt door de interesse van mensen in operaties, maar ook in de diepte die de show heeft, en de manier waarop de serie grappen kan mixen met serieuzere onderwerpen. Mensen geloven de serie, het voelt écht. Medische problemen zijn universeel, daarom denk ik dat de serie het internationaal goed zal doen. Dat zie je nu al in Australië, waar we ook een grote hit zijn.’

Met doet dan ook veel om de serie echt te doen lijken. Zo is er een voormalige dokter die meeschrijft en geven een dokter en huisarts adviezen over wat wel en niet kan. Op de set is bovendien een producer aanwezig met medische ervaring.
De acteurs zelf hebben echter wel de nodige moeite met de medische achtergrond van de serie. ‘Je zou eens bij een scriptdoorloop met de acteurs moeten zijn, dan kun je lachen! Acteurs hebben grote moeite met de medische woorden en de medische handelingen die ze moeten doen. De operaties die getoond worden in de serie worden echter grotendeels door echte chirurgen gedaan. Als je een close-up ziet, zie je vrijwel altijd een echte chirurg in de weer’.

Het grote succes van de serie kwam als een grote verassing: ‘Ja, het succes heeft me overdonderd. Natuurlijk vind je dat je met iets goeds bezig bent, maar dat het zo extreem zou zijn had ik niet durven dromen. Zoiets maak je maar één keer in je carrière mee.’

Er gaan de nodige geruchten dat ABC Greys Anatomy zou willen verplaatsen naar een andere avond, om die te gaan anchoren, zodat er iets nieuws na Desperate Housewives geïntroduceerd zou kunnen worden. ‘Ik zou het vanuit de zender gezien niet eens zo raar vinden om Greys te verhuizen. Ik denk dat de serie er ook sterk genoeg voor is: we zijn nu appointment television’.

De serie Greys Anatomy start dinsdag 3 januari om 21:30 op NET5. Desperate Housewives gaat dan op pauze en keert ongeveer twee maanden later terug met nieuwe afleveringen.

4 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Leuk interview!

Maar bedoel je niet 3 januari? 3 februari valt op een zaterdag. :o)

11:17 a.m.

 
Anonymous Anoniem said...

goed verbeterd! :-p

Ik kan niet wachten op deze serie!

10:57 a.m.

 
Anonymous Anoniem said...

Sinds dit ongetwijfeld de beste opinie TV log is, misschien een paar tips voor volgende artikels.

- Vervolg tips aan zenders
- De dagelijkse programma's van de commerciele zenders. Wat kan er nog toegevoegd worden ?
- Over de verlochelde ambities van Net5 (begon als commerciele versie van de PO, wat is het nu ?)
- De gevolgen van de toetreding van Fons van Westerloo bij RTL.

11:30 p.m.

 
Blogger tvtoekomst said...

@ anonymous: bijzonder sympatiek van je. Die Tips voor zenders, daar gaan we zeker mee door, maar dat vergt ook enige voorbereiding;)

wat betreft de andere suggesties, daar zullen we zeker naar kijken. En als je meer ideeen hebt: schroom niet ze te mailen.

11:46 p.m.

 

Een reactie posten

<< Home