Wat kun je komend seizoen, maar ook het seizoen daarna verwachten op de Nederlandse TV? Dat vind je op TV-toekomst!

26.10.05

Aangekondigd maar nooit uitgezonden

Jaarlijks worden de nodige series gelanceerd, slechts een klein aantal daarvan haalt een tweede seizoen. Dat bleek ook toen we het programmaoverzicht van SBS6 voor dit seizoen een grote update gaven. Op basis van het nieuwe overzicht konden we een vergelijking trekken met het overzicht van vorig jaar. Uit die vergelijking bleek dat maar liefst 9 series die het afgelopen seizoen draaiden op SBS6, dit seizoen niet terugkeerden. En dan tellen we alleen de series waarvan we het zeker weten. Daarnaast is er namelijk ook een flinke lijst met titels waarvan wij nog niet weten of er een nieuwe reeks van volgen. Zo keek Nederland vorig jaar vrij massaal naar 'Meer dan de Vrouw van', een reeks waarbij Danielle Overgraag met vrouwen van bekende mensen sprak over hun leven en hun activiteiten. Een succesvol programma, toch hebben we niets meer gehoord over een vervolg. Van een ander programma, Mijn Mooiste Dag, weten we dat SBS6 aanvankelijk een tweede seizoen heeft besteld, maar dit programma heeft afbesteld terwijl de voorbereidingen al in volle gang waren bij producent Endemol.
Met bovenstaand wordt maar weer eens de 80% regel bevestigd: van alle nieuwe series haalt 80% het tweede seizoen niet. Overigens zijn commerciele omroepen tegenwoordig dermate afhankelijk van sponsoring dat daar veel go-or-no-go beslissingen voor een volgend seizoen van afhangen.

Naast de afbestelde programma's werden vorig jaar ook met veel tam-tam de nodige nieuwe programma's aangekondigd. Zo was er vorig jaar een Tokkie-gekte bezig. Elke dag was het gezin wel in het nieuws. SBS6 kondigde dan ook in het najaar een serie aan met de Tokkies. De ordinaire familie zou voor de zender op vakantie gaan naar 5-sterren hotels in het buitenland. De belevenissen zouden vervolgens getoond worden in een wekelijks programma. Inmiddels weten we dat dit programma er nooit is gekomen. Hetzelfde geldt voor de real-life-soap van Joop van Tellingen, of 'dat nieuwe programma van Manon Thomas'. De vraag is natuurlijk of we het erg moeten vinden dat deze programma's nooit verwezelijkt zijn.