Wat kun je komend seizoen, maar ook het seizoen daarna verwachten op de Nederlandse TV? Dat vind je op TV-toekomst!

5.10.04

Omroepsituatie in Amerika volledig op zijn kop (Updated)

Eerder hebben we de huidige verhoudingen en problemen op televisiegebied in Amerika aan bod gesteld. Toen stelden we dat de verhouding in de omroepen (Networks) als volgt was: NBC was de grootste in de leeftijdscategorie 20-49, CBS de grootste in totaal aantal kijkers, FOX de derde zender en als hekkensluiter onder de grote zenders ABC.
Als kleinste zender van de vier groten had ABC afgelopen seizoen weinig meer te verliezen. Slechter dan dat het ging kon bijna niet. De zender had geen grote politieseries als CSI of Law & Order en de meeste andere series die de zender in het seizoen 2003-2004 lanceerde flopten genadeloos. Menig manager werd de laan uitgestuurd en Micheal Eisner, de grote man van Disney (eigenaar van ABC), verloor er bijna zijn baan om.
Omdat de zender toch weinig te verliezen had besloot het eens niet de zoveelste politieserie te lanceren maar twee riskante dramaseries te lanceren: ‘Lost’, een dramaserie van JJ Abrams over de belevenissen van ruim 40 overlevenden van een vliegtuigcrash op een onbewoond eiland en ‘Desperate Housewives’: een satirische sexy soap-achtig drama die de Amerikaanse samenleving parodieert.
Eerder berichtten we al over de extreem succesvolle launch van ‘Lost’. Gisteren ging ‘Desperate Housewives’ nog succesvoller in première. De serie is de meest succesvolle launch van dit seizoen tot nu toe (beter dan ‘CSI:New York’!), met gemiddeld 21,3 miljoen kijkers. Het is de beste launch van ABC sinds 1995 (!) en de beste launch van alle zenders sinds CSI: Miami in 2002. Ook de opvolger van ‘The Practice’ (‘Boston Legal’) deed het bovengemiddeld goed.
Opvallend is dat door de succesvolle launch van bijna alle ABC-series tot nu toe de verhouding in de Amerikaanse TV wereld compleet op zijn kop gezet worden. Van het lozer-imago wat ABC de afgelopen seizoenen bezat, lijkt de zender nu het station te worden waar je moet zijn voor orginele, vernieuwende televisie. Misschien nog wel belangrijker: behalve orgineel wordt het ook nog eens bekeken. Iets origineels lanceren is een ding, kijkers trekken is een tweede. Voor de verandering lukt ABC dat. Ook lijkt ABC eindelijk een einde te hebben gemaakt aan de onophoudende stroom van politie- en crimeseries waar we de afgelopen jaren mee overspoeld werden.
Het is nog te vroeg om goede conclusies te trekken over de verloop van het seizoen, maar zeker is dat ABC weer klimmende is. ABC was afgelopen week de tweede zender van de VS in totaal aantal kijkers (na CBS, maar vóór NBC) en de best bekeken zender onder de 20-49-jarigen (2e was CBS, 3e NBC).

Vrijwel alle nieuwe series van ABC, CBS en NBC zijn nu gelanceerd (FOX lanceert haar nieuwe series pas in november, na de play-offs).
De scores van de nieuwe series tot nu toe:
The Benefactor – ABC – Apprenticekloon - geflopt
Boston Legal – ABC- opvolger ‘The Practice’ – bovengemiddelde premiere
Center of the Universe - CBS - nieuwe comedy met John Goodman (Roseanne)- 20 okt premiere
Clubhouse - CBS - sentimenteel honkbaldrama - matige start, vooral 50+ kijkers
Complete Savages – ABC – komedie van Mel Gibson – matige start
CSI:NY (de derde variant op CSI)- CBS- versloeg op eerste avond meteen Law&Order, iets wat niemand in járen gelukt is
Desperate Housewives – ABC – satire/prime time soap – meest succesvol van alle nieuwe series
Dr Vegas - CBS - Rob Lowe in Vegas - geen succes
Father of the pride - NBC - animatieserie van de makers van Shrek - loopt matig, maar redelijk stabiel. De grond in geboord door recensenten.
Hawaii - NBC - politieserie op... jawel: Hawaii - daalde in de derde week naar teleurstellende derde plaats
Jack & Bobby - The WB - dramaserie over twee broers waarvan er later 1 president wordt. Goede kritieken, minimale kijkcijfers, wél al full season order!
Joey - NBC - De spin-off van Friends over, jawel: Joey - niet zo succesvol als Friends, maar desalniettemin doet de comedy het goed. Heeft inmiddels full season order
Kevin Hill - UPN - De zender die bekend staat om haar shit heeft één van de beste nieuwe series van het seizoen over een knappe advocaat die een baby erft - loopt redelijk.
LAX - NBC- (de nieuwe Heather Locklear) daalde in de derde week wederom. Wacht op cancelling.
Listen Up - CBS- Jason Alexander (Seinfeld) als host van sportshow in een comedy - redelijk goede start
Lost – ABC – dramaserie van JJ Abrams – extreem succesvolle 1e 2 weken
Medical Investigation - NBC - CSI, maar dan medisch, door pers in grond geboord - zeker geen winnaar
The Mountain - The WB -(prime time soap van makers The OC): presteerde ronduit matig, zo niet slecht. Iets wat recensenten hoopten, want ze hadden geen goed woord over voor de serie.
Rodney – ABC – comedy over standup komiek die vader probeert te zijn – matige start
Veronica Mars - UPN - meisje is soort undercover agente op school - presteerde teleurstellend bij premiere, recensenten noemen het een van de betere nieuwe programma's.
Wife Swap – ABC - Amerikaanse Jouw Vrouw, Mijn Vrouw - succesvolle start

Desperate Housewives is in Nederland aangekocht door NET5 en zal daar ingezet worden als opvolger van Sex and the City.

4 Comments:

Anonymous Anoniem said...

mooi gemaakt, dit onderwerp! Komt de amerikaans jouw vrouw, mijn vrouw ook in nl op tv? weet jij dat al? en van welke site haal je de kijkcijfers uit amerika? zou ik graag weten.

12:39 a.m.

 
Blogger tvtoekomst said...

Ik denk dat het te vroeg is om te zeggen of een zender Wife Swap (US) heeft aangekocht. Ongetwijfeld zal RTL4 bieden, maar voor het zelfde geld zet SBS ze een hak, je weet het niet. Er zijn ook nog maar 2 Wife Swaps uitgezonden in de VS.
Kijkcijfers uit de VS kun je oa vinden op www.medialifemagazine.com of www.zap2it.com, maar er zijn veel meer sites die er op in gaan.

1:03 a.m.

 
Anonymous Anoniem said...

ontvangt nederland de amerikaanse zender ABC? wij hier in belgie niet.

7:57 p.m.

 
Blogger tvtoekomst said...

ABC is niet te zien in Nederland, maar de ontwikkelingen in de US zijn wel maatgevend voor wat we in Nederland (en Belgie) kunnen verwachten.

12:08 a.m.

 

Een reactie posten

<< Home