Wat kun je komend seizoen, maar ook het seizoen daarna verwachten op de Nederlandse TV? Dat vind je op TV-toekomst!

23.9.04

De dood van de Nederlandse comedy

In het Veronica Magazine een interessant artikel over het gebrek aan Nederlandse sitcoms. Eerder signaleerden wij al hetzelfde.
In de belangrijkste TV markt Amerika zijn dit jaar een minimum aan nieuwe sitcoms te zien. De VARA begint binnenkort met 'Kinderen geen bezwaar' en daar houdt het in Nederland op comedygebied wel zo'n beetje mee op. Dat heeft deels te maken met gebrek aan gebrek aan geld en tegelijkertijd is het een relatief groot risico. Willem Zijlstra (hoofd comedy Endemol): 'Het is angst. comedy's zijn altijd duur, en er is altijd het risico dat je faalt. comedy maken is namelijk het moeilijkste dat er is. Je weet nooit zeker hoe het uitpakt. Soms is het geheel meer dan de som der delen, zoals bij Friends en Seinfeld. En een andere keer werkt het nét niet. Dan zit je ineens te kijken naar een lullig toneelstukje.'
Het risico dat een comedy niet grappig is, is namelijk altijd aanwezig. Dat risico op floppen is groter dan bij andere genre's als bijvoorbeeld reality. Dat hoeft niet noodzakelijkerwijs af te hangen van het script, maar kan ook liggen aan de vertolkende acteurs die niet beschikken over een goede timing. Daarnaast is er in Nederland een gebrek aan scenarioschrijvers gespecialiseeerd in comedy.

Hetzelfde artikel rept echter ook over een nieuwe sitcom waarover Endemol nu onderhandelt met RTL4: 'Tafel en bed'. Een comedy over twee mensen die voor elkaar gemaakt zijn, maar dat nog niet weten. Haye van der Heyden zou het script hebben geschreven (is hij ook niet verantwoordelijk voor 'Kinderen geen bezwaar'?). Mylene d'Angou wordt getipt als hoofdrolspeelster. Wellicht dit voorjaar al op RTL4.

1 Comments:

Anonymous Anoniem said...

kees en co, zonnetje in huis, mn dochter en ik, schijt mij maar lek, oppassen (soms) vrienden voor t leven vond ik persoonlijk allemaal heel leuk!

11:43 p.m.

 

Een reactie posten

<< Home