Wat kun je komend seizoen, maar ook het seizoen daarna verwachten op de Nederlandse TV? Dat vind je op TV-toekomst!

4.4.06

Dramaproductie Nederland naar nieuw hoogtepunt

Eind 2005 schreven we nog dat er nog nooit eerder meer dramaproducties waren dan in het huidige seizoen. Nu lijkt het er op dat het volgend jaar zelfs nog beter wordt. Sterker nog: er zijn nu al evenveel dramaseries aangekondigd voor volgend seizoen als dat er dit seizoen uitgezonden zijn.

In 2005-2006 was de dramaproductie als volgt:
- 3 volwassenensoaps (GTST, ONM, Lotte)
- 3 kindersoaps (Zoop, HotNews, TopStars)
- 5 comedies (Met een been in het graf, Kees & Co, Kinderen geen bezwaar, Samen, Toen was geluk heel gewoon)
- 8 langlopende publieksdrama's Publieke Omroep (Bitches, Sprint!, Fok Jou, Spoorloos Verdwenen, Vuurzee, Keyser & de Boer Advocaten, Shouf Shouf, Wroeten)
- 11 langlopende publieksdrama's Commerciele Omroep (Baantjer, Grijpstra & de Gier, IC, Evelien, Parels & Zwijnen, Lieve Lust, van Speijk, Koppels, Gooische Vrouwen, Rozengeur & Wodka Lime, BOKS)

Hiermee staat het aantal langlopende publieksdrama's op maar liefst 19 series: dat was een record voor Nederland. Nu al is echter een gigantisch aantal series aangekondigd voor het komend seizoen. Een overzicht:

In 2006-2007 zal de dramaproductie als volgt zijn:
- 3 volwassenensoaps (GTST, ONM, Lotte)
- 3 kindersoaps (Het Huis Anubis, HotNews, TopStars), plus eventuele terugkeer ZOOP
- 1 comedy (Kinderen geen bezwaar), anderen nog niet aangekondigd
- 6 langlopende publieksdrama's Publieke Omroep (De Afdeling, Circus Waltz, Spoorloos Verdwenen, Keyser & de Boer Advocaten, Schaep met 5 Pooten, Shouf Shouf), maar ook waarschijnlijk: Vuurzee - seizoen 2, een jongerenserie van de NPS en Juliana
- 7 langlopende publieksdrama's Commerciele Omroep (Baantjer, Grijpstra & de Gier, Evelien, van Speijk, BOKS, Gooische Vrouwen, een serie voor SBS 6), maar ook nog mogelijk: Schippers van de Kameleon en 'Muscle & Bone'

Er van uitgaande dat alle plannen doorgaan staat de teller daarmee voorlopig op 18 langlopende publieksdrama's. Vrijwel evenveel als vorig jaar. Daar moeten we echter bij aantekenen dat die teller vorig jaar in april nog lang niet op dat aantal stond. Vooral commerciele omroepen kondigen pas in een laat stadium nieuwe series aan. In april 2005 waren voor het seizoen erop destijds eigenlijk alleen bekend dat Baantjer en Grijpstra zouden terugkeren, dat RTL ook nog afleveringen van IC had liggen en dat Linda de Mol plannen had voor een serie die wel wat weg had van Desperate Housewives. Uiteindelijk kwamen de commercielen (en met name Talpa) met 11 series, veel meer dan de 4 die in april 2005 bekend waren. Er staat ons dus nog het een en ander te wachten op dramavlak.

We hebben het dramaoverzicht van 2006-2007 flink uitgebreid en up-to-date gemaakt.

2 Comments:

Anonymous Anoniem said...

We zitten altijd zo op Talpa te schelden (zie ook http://tvmannetje.web-log.nl/) maar dit is mede aan hun te danken!!!

9:59 a.m.

 
Blogger Kokstra said...

"BOKS, Gooische Vrouwen, BOKS" - zo krijg ik mijn lijstje ook wel vol :)

2:51 p.m.

 

Een reactie posten

<< Home