Wat kun je komend seizoen, maar ook het seizoen daarna verwachten op de Nederlandse TV? Dat vind je op TV-toekomst!

27.3.06

Kindertelevisie geen kleuterklasje meer

Jaren geleden was de publieke omroep nog een serieuze factor op het gebied van kindertelevisie. Tegenwoordig is dat wel anders. Terwijl de publieke omroep voornamelijk beweert dat dit komt door meer concurrentie op het vlak van kindertelevisie, is niets minder waar. De concurrentie is gewoon professioneler geworden. Tegelijkertijd sukkelde de publieke omroep met een allegaartje aan eigen programma's door.

Zoals gezegd: concurrentie is er altijd al geweest. De oudste Nederlandse commerciele TV-zender is bijvoorbeeld niet RTL-Veronique, maar Kindernet. Kindernet zond voor het eerst in 1988 uit, maar vormde niet meteen een bedreiging voor de publieke omroep. Een gebrekkige kabeldistributie en beperkte uitzenduren (alleen in de ochtend) zorgde ervoor dat de publieke omroep nog vrij concurrentieloos door het leven kon gaan. De kracht van RTL 4 (Telekids niet alleen in het weekend, maar ook ochtend en lunch!) moet zeker niet onderschat worden. In een later stadium probeerde men het met Yorkiddin' (mislukt). Sinds de komst van FoxKids (nu Jetix) is er echter een kanaal dat vrijwel de hele dag de strijd aangaat met de publieke omroep.
Dat was al snel erg bedreigend voor de publieke omroep: Fox Kids kon iets was ze zelf niet konden: horizontaal programmeren. Bovendien had FoxKids iets wat de publieke omroep nauwelijks had: populaire tekenfilms. Waar de publieke omroep vroeger geen problemen had met de zogemaande 'populaire tekenfilm' - het zond immers ook 'Boes' en 'Alfred J Kwak' uit, moet het ineens alleen 'verantwoorde' dingen uitzenden.

Inmiddels is Kindernet overgenomen door Nickelodeon en is die zender even groot als Jetix. Beide zenders schommelen binnen de doelgroep 6-12-jarigen rond een marktaandeel van 30%. De publieke omroep is er met 8% niets bij, terwijl het budget van de publieke omroep vele malen hoger is. Nickelodeon groeit als kool en deze groei gaat verder ten koste van de Publieke omroep en in mindere mate van Jetix. Dat komt niet alleen door de populariteit van Zoop en Spongebob Squarepants maar ook van Danny Phantom (voor de niet kijkers: dat is een tekenfilm).

De commerciele kinderzenders zijn echter ook actief op het vlak van Nederlandse producten. Zo zendt Nickelodeon nu de voorlopig laatste afleveringen van Zoop uit, en keert op Jetix binnenkort de IdtV-dramaserie Hotnews terug. Jetix heeft dermate veel vertrouwen in die serie dat de zender nu al afleveringen voor de herfst in productie heeft genomen, terwijl het lenteseizoen van de serie nog niet eens gestart is. Nickelodeon heeft zelf aan aangekondigd met een andere eigen Nederlandse serie te komen als vervanging voor Zoop: 'Het Huis Anubis'. Die 'spannende jeugdsoap' zal worden gemaakt door Studio 100, een groot kinderproductiehuis uit Belgie. En de publieke omroep? Die denkt er inmiddels aan om ook maar eens 'verantwoorde' tekenfilms te gaan uitzenden, in plaats van de zoveelste Zweedse dramaserie. Daarmee is Nederlandse kindertelevisie allang geen kinderspel meer.

16 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Zappelin maak een serie ala "Thomas & Senior" dat waren nog eens publieke series.

Robindegroot.nl

12:49 p.m.

 
Anonymous Anoniem said...

zal ik eens wat leuks vertellen...
ZOOP stopt bij Nickelodeon
en gaat naar de PO
vanaf volgend seizoen.

2:07 p.m.

 
Anonymous Anoniem said...

waarom was yor'kiddin geflopt?
geldproblemen? kijkcijfers?

3:23 p.m.

 
Anonymous Anoniem said...

oohw trouwens er word nog een zender vergetten cartoonnetwork deze begon eigenlijk met de populaire tekenfilms!!!..
en het was Po Ketnet Telekids Cartoonnetwork Foxkids Yorkiddin Yetix Nickelodeon..

Yetix had te veel concurentie slechte kijkcijfers.

4:43 p.m.

 
Anonymous Anoniem said...

Yorkiddin scoorde op de zondagmorgen altijd erg goed. Met buitenlandse series als Allex mack, 100 deads for eddy, hunny i shrunk te kids, so weird... Er keken soms wel 200.000 tot 250.000 mensen naar.

Doordeweeks was het echt niks, slechte tekenfilms en vreemd geprogrammeerd. Bayblade (toen populair door die dingen bij de chips) hebben ze daar ook verpest...

10:09 p.m.

 
Anonymous Anoniem said...

hoewel de strekking van het artikel klopt en ik het ermee eens ben, staan er toch nog wel wat historische onjuistheden en is het een beetje gekleurd.
als we het over kindertelevisie hebben begint dat natuurlijk niet pas bij 6 jaar, maar wordt er al vanaf 3 gemeten. de verhoudingen liggen dan iets gunstiger voor de publieke omroep. nick en jetix beide rond de 26%, zapp rond de 12%. overigens natuurlijk veel te laag als je ziet dat er ook nog veel programma's een hele sterke eigen positie hebben. denk bijvoorbeeld aan zig zag, museumbende, kro kindertijd, jeugdjournaal, energy survival. naatuurlijk is niet alleen het totale marktaandeel zaligmakend.
niet jetix maar kindernet is overigens begonnen met horizontale programmering, ketnet (v/h brt2) volgde. hoewel natuurlijk al lang op nederland 3 het blok villa achterwerk-klokhuis-sesamstraat-jeugdjournaal 7 dagen per week stond. en als je dat nu tergziet, was dat natuurlijk volkomen verkeerd geprogrammeerd! nederland 1 volgde begin '90 met dagelijks alles kits en eind '90 kwam daar 'xieje op 2' bij. vooral ketnet is ook een belangrijke factor in het nederlandse kindertelevisie landschap met een aandeel op 3-12 dat schommelt tussen 5 en 10%.
ook wordt er voorbij gegaan aan de eigen producties die kindernet vanaf 1995 deed. zoals kinno & wendy, kindernet surprise party, kinno kiepert, 24 game journaal, x-streme sports, flippo finale, toeters & bellen, veel filmpremières. ook was er een seizoen lang een familiair zondagochtend programma 'het buitenhuis' en zelfs een tweede zender. vtv, voor jonge vrouwen (de moeders van kindernet), met dagelijks 'de ojevaarsjo'.
de 3 publieke omroep blokken hadden in die tijd een gezamenlijk aandeel van iets boven de 20%. je kunt je dus afvragen of het allemaal wel zo verstandig is dat alle kinderprogramma's op één hoop zijn gegooid en er nu een schamele 12% wordt gehaald.
wat dat betreft ben ik heel blij dat vanaf september ook weer op nederland 1 wordt geprogrammeerd.

jan-willem bult (nu kro, ex-kindernet).

check voor de recente geschiedenis kindertelevisie.web-log.nl

9:41 a.m.

 
Anonymous Anoniem said...

Yorkiddin deed het minder dan de rest omdat ze er telkens uren teleshoppen en belspellen door heen gooiden.

4:16 a.m.

 
Anonymous Anoniem said...

Ik heb gehoord dat die nieuwe serie het huis anubis echt te gek word en dat het sinds de zevensprong niet meer zo spannede serie voor kinderen is geweest !!
en je kan het niet vergelijken met soap , hotnieuws en top stars ! ik ben zeer benieuwd

11:27 a.m.

 
Anonymous Anoniem said...

de zus van een vriendin van mij heeft de hoofdrol in die nieuwe serie op nickelodeon: het huis anubis. en ik kan je vertellen, het wordt echt een super serie!

8:50 p.m.

 
Anonymous Anoniem said...

Ik heb meegedaan aan de casting van deze serie en ben doorgekomen tot de 2e ronde, waarin er nog maar 28 mensen over waren. Uiteindelijk heb ik auditie gedaan voor de rol van Joost (die in de serie nu Appie heet omdat het gespeeld wordt door Achmed Akkabi, uit de AH commercials). Ik heb samen met Marieke Westenenk auditie gedaan die de rol van Joyce gaat spelen. Wij hebben tijdens de 2e casting een hele uitdraai gekregen waar de serie over gaat en wat er allemaal naast de serie gaat gebeuren. Ik kan jullie vertellen dat het er allemaal heel erg gaaf uit gaat zien en dat het een betere serie wordt dan Zoop!

1:05 p.m.

 
Anonymous Anoniem said...

heeY
Ik ben Nick reporter van Nickelodeon en ik heb achter de schermen gekeken bij Anubis..
Ik zeg jullie alvast dat het een Super Spannende serie wordt..Dus kijken en wil je de interview zien??Koop dan in september 2006 Nickelodeon magazine!!IK BEN DE ALLER 1ste FAN EN HEB ALS 1ste DE HANDTEKENINGEN VAN HET HUIS ANUBIS!!!!

Cool he??Wil jij wat vragen over ANubis?Dat kan maar veel moet TOP GEHEIM blijven!!
Dit is me mail:
chipz-kimberley@hotmail.com

Kimberley(Nick Reporter SEPTEMBER 2006!)

4:19 p.m.

 
Anonymous Anoniem said...

jetix is al jaren stom bezig daar integen nickelodeon niet
alles word van nickelodeon .
en de nieuwe soap serrie het huis van anubis helemaal super .
nickelodeon rulezzzzzzzzz

7:00 p.m.

 
Anonymous Anoniem said...

HoOii,
WieYY Kn Dr Msn-Tl?
Ls JúúH Dt Kn Kun JúúH Dt Lzn!
Anubis S Spr. iC kYk lke Dg. iC BlYf Ckr kijkn.
Lot Of ]{isses VrOm Mii.

7:30 p.m.

 
Anonymous Anoniem said...

ik wil kindernet terug !

5:58 p.m.

 
Anonymous Anoniem said...

hey kan iemand me helpen van deze sait want ik wil een rol in het huis anubiss ookal ben ik 11 jaar of is het een probleem

graag een reactie terug

4:40 p.m.

 
Anonymous Anoniem said...

Heei iemadn ik wil ergens een rol in xD
weet iemand hoe dat moet?

7:45 p.m.

 

Een reactie posten

<< Home