Wat kun je komend seizoen, maar ook het seizoen daarna verwachten op de Nederlandse TV? Dat vind je op TV-toekomst!

21.2.06

Karin de Groot (NET5) wil weer evenement als Expeditie Robinson

Op dinsdag 7 februari spraken we Karin de Groot, sinds september de programmaleidster van NET5. Midden in haar zwangerschapsverlof praat ze met ons over het gemis van Expeditie Robinson, het succes van buitenlandse series en 'Peking Express'.

NET5 maakte afgelopen najaar voor het eerst een daling in haar marktaandeel mee. Hoe verklaart u die daling?
“Daarvoor valt eigenlijk alleen de zondag als oorzaak aan te wijzen. ‘Expeditie Robinson’ scoorde vroeger bij ons op de zondag natuurlijk altijd gigantisch: de enorme scores die dat programma haalde hebben we nu moeten missen. De overige avonden scoorden hetzelfde of zelfs beter, zoals de dinsdag en vrijdag dankzij Desperate Housewives en Lost.”

NET5 staat bij veel kijkers vooral bekend als die zender van Amerikaanse series. Bestaat er niet het risico dat jullie afhankelijkheid van buitenlandse series te groot wordt?
“Ik vind van niet. Als je kijkt naar de lenteprogrammering van NET5 dan zie je dat we meer eigen programma’s dan ooit brengen. Dreamtravel is er bij op de donderdag, Evelien op de dinsdag. Dat zijn avonden waar we vroeger weinig deden met Nederlandse dingen.”

Wordt NET5 niet te veel een trucje? Het publiek weet wat het kan verwachten van de zender, dat is een luxe positie waar je in zit, want met het imago zit het prima in orde, maar de kijker wordt ook nooit verrast omdat het profiel zo duidelijk is.
“Ik vind dat we nog wel degelijk nieuwe dingen uitproberen. We hadden bijvoorbeeld geen nog geen reisprogramma, en ik vond dat we dat echt misten. Nu begint DreamTravel en straks In het Spoor van Peking Express.”
En ‘Kop of Munt” (een reisprogramma met Erik van der Hoff waarin elke aflevering zowel de budget als de luxevariant van een stedentrip wordt uitgeprobeerd, red) wordt ook al een tijdje aangeboden voor sponsoring.
“Het lijkt er dan ook op dat ‘Kop of Munt’ er ook eindelijk gaat komen, maar waarschijnlijk pas dit najaar. Al denk ik wel dat we het concept wat breder gaan trekken dan de keuze tussen budget of luxe, maar we ook andere keuzemogelijkheden gaan uitproberen.
We hebben overigens ook voor het eerst een puur op vrouwen gericht programma laten maken: ‘Passion for Fashion’. Dat programma keert terug voor een tweede seizoen in het voorjaar. Wel zullen we nog een beetje sleutelen aan de formule. Eén metamophose is wellicht aan de magere kant.
Wat we nu nog missen is een langlopende dramaserie zoals we vroeger hadden met ‘Meiden van de Wit’, een serie die we dan meerdere seizoen kunnen programmeren. We hebben natuurlijk ‘Evelien’ zometeen, maar ik bedoel met drama echt een uur televisie. Ook een evenement als ‘Expeditie Robinson’ zou ik graag weer willen. Expeditie Robinson zelf komt niet meer op NET5. De rechtzaak die nu loopt is puur een financiële kwestie, niet om het programma weer op NET5 te krijgen.”
Tegelijkertijd met het brengen van nieuwe programma’s probeert NET5 de bestaande formules fris te houden om ze sterk te houden. “We denken er aan om van ‘Peking Express’ ook een variant te maken met Bekende Nederlanders. En dan niet sterren van het kaliber 'Bobo’s in de Bush', maar A-sterren. We waren vrij laat met het werven van bekende Nederlanders voor ‘In het Spoor van Peking Express’, maar we merkten dat er veel sterren waren die het erg jammer vonden dat ze niet mee konden doen. ‘als we dat eerder hadden geweten’ kregen we dan te horen. Dat zegt ook wel wat over de kracht van de formule. We denken er dan ook aan om voortaan in het najaar een bekende Nederlander-versie in te zetten en in het voorjaar een gewone variant”.

De formule van ‘In het Spoor van’ verschilt echter wel flink van die van de ‘gewone’ Peking Express. “Gebeurtenissen in ‘In het spoor van PE’ worden gekoppeld aan Peking Express: de rijstfabriek waar kandidaten van PE een opdracht moeten volbrengen wordt ook bezocht door Dyanne Beekman die er vervolgens in een rustig tempo gaat kijken. Dat wordt dan in dezelfde week getoond, zodat er wel samenhang in zit.”

In België opereert de zender VijfTV, eveneens een SBS-zender, met eveneens een sterk vrouwelijk profiel. Waarom werken jullie niet meer met ze samen?
“Omdat VijfTV een relatief klein budget heeft. Daarom werken we meer samen met VT4 (ook een Belgische zusterzender, red), bij die zender kan budgettair meer. Wat ik wel doe is samen met de programmaleidster van VijfTV naar een programmabeurs als MIPCOM in Cannes te gaan en samen naar programma’s kijken. En zo dacht ik afgelopen week: ‘ik moet VijfTV even tippen over Passion For Fashion’. Maar vooralsnog werken we voornamelijk met VT4.”

Op zondag zien we Peking Express geprogrammeerd, met daarachter Close to Home (foto rechts). Waarom staat daar niet iets achter van Nederlandse bodem, om gebruik te maken van de lead in?
“We hadden er natuurlijk ‘Evelien’ achter kunnen zetten, maar we hebben er voor gekozen die op de dinsdag te programmeren. Nu staat er na ‘Peking Express’ inderdaad een Amerikaanse serie. Aan de ene kant ben ik gebonden aan een budget, aan de andere kant moet er ook iets achter passen. Ik heb een enorme stapel programmavoorstellen op mijn bureau liggen, maar producenten lijken wel eens te vergeten dat ik niet een onbeperkte hoeveelheid plek heb. De zondag is redelijk goed gevuld, op de maandag lopen de films goed, de dinsdagavond loopt sowieso ook als een trein – al zitten we voor de dinsdag nog wel eens met de handen in ons haar als we weer door de afleveringen van een serie zijn –, de woensdag is een beetje de experimenteeravond, de donderdag weer een succesvolle filmavond. De vrijdag loopt ook goed. De zaterdag, daar gaan we nog wat aan doen: je ziet dat die paar films achter elkaar niet heel goed lopen. Niet op elke avond is dus plaats voor nieuwe dingen.” (TVToekomst / foto Tina Nijkamp door Jean Pierre Heijmans)

TVT-exclusief is een interviewreeks van TVtoekomst met mensen uit de (inter)nationale mediawereld.
Aflevering 1 was met de executive producer van Greys Anatomy - James Parriott.
Aflevering 2 was met de programmaleider van Veronica - Alphons Martens.
Aflevering 3 was met de programmaleider van SBS 6 – Tina Nijkamp.

- Meer over het lenteseizoen van SBS vind je hier.
- Actuele overzichten van alle toekomstige programma's staan in de rechtermenubalk.