Wat kun je komend seizoen, maar ook het seizoen daarna verwachten op de Nederlandse TV? Dat vind je op TV-toekomst!

31.10.05

'Chris' & 'Earl' brengen glimlach terug op TV VS

We hebben het al vaker gemeldt: zowel in Nederland als in de VS gaat het niet zo lekker met de comedy op TV. Sterker nog, in Nederland is het genre zo goed als dood, al kunnen we nog wel een Nederlandse variant op 'One foot in the grave' verwachten bij - hou je vast - de NCRV.

In Amerika heeft vooral zender NBC hard geprobeerd het genre nieuw leven in te blazen. Het is al weer anderhalf jaar geleden dat de best lopende comedyserie Friends haar laatste uitzending had en sindsdien is er niet echt een opvolger opgestaan. Spin-off 'Joey' heeft een kwijnend bestaan en er zijn weinig comedies die vorig jaar geintroduceerd zijn die we nu nog steeds kunnen zien.

Afgelopen zomer zette NBC al haar promotionele pijlen in op 'My Name is Earl', een amusante comedy waarin een lozer eersteklas de loterij wint en vanaf dat moment besluit zijn leven te beteren en alle slechte daden te counteren met een goede daad. De pilotaflevering was erg anders (geen publiek!), grappig en nodigde uit tot meer. Wel een vrij moeilijk in de markt te zetten serie voor Nederland (RTL), maar dat terzijde.

Een andere serie die aanslaat en zelfs incidenteel Joey verslaat (ze staan tegenover elkaar geprogrammeerd) is 'Everybody Hates Chris' van UPN. Het is een comedy gebaseerd op de jeugd van komiek Chris Rock. Elke aflevering zien we hoe het negertje Chris zich staande probeert te houden op een witte school en zijn broertjes moet mee opvoeden omdat de ouders voortdurend aan het werk zijn. De aflevering die wij zagen was ronduit hilarisch. De serie zal te zien zijn op een van de SBS-zenders (waarschijnlijk Veronica).

Niet alleen deze series lijken aan te slaan, maar ook het vrij komische 'How I met your mother' (CBS), waarin we een vader zijn dategeschiedenis zien vertellen aan zijn twee kinderen, lijkt een kleine hit.

Onderstaand zien we een overzicht van alle nieuwe comedies van het huidige seizoen. Niet alleen kunnen we er uit opmaken dat er bar weinig nieuwe comedies van start zijn gegaan (er zijn bijna twee keer zoveel dramaseries in premiere gegaan, ondanks het feit dat die twee keer zo lang zijn als een comedy), maar dat men alle nieuwe series rustig de kans geeft zich te ontwikkelen. Waar we al 4 geschrapte drama's meldden vorige week, is er nog steeds geen enkele comedy van de schema's gehaald.

Cancelled
nog geen

Status onduidelijk
Freddie, Hot Properties (beiden ABC), Love Inc (UPN), Out of Practice (CBS), Kitchen Confidencial (FOX, foto rechts), Twins (The WB)

Full Season Order
My Name is Earl (NBC), Everybody Hates Chris (UPN), How I Met Your Mother (CBS), The War at Home (FOX)

10 Comments:

Anonymous Anoniem said...

out of practice is de meest succesvolle nieuwe comedy met zeer goede kijkcifers en die word niet eens genoemd!

3:50 p.m.

 
Blogger Kokstra said...

My Name Is Earl is de bestbekeken nieuwe comedy en Out Of Practice is ronduit triest.

4:01 p.m.

 
Blogger tvtoekomst said...

het is niet voor niets dat er nog geen nieuw seizoen van Out of Practice is besteld: de kijkcijfers an sich mogen dan wel goed zijn, als je kijkt naar de lead in, dan verliest Out of Practice hier een groot deel van, in tegenstelling tot bijvoorbeeld 'how I met your mother' (die groeit tov lead in). Bovendien is zoals dr Kokstra al zegt Earl de best bekeken nieuwe comedy (ze schelen 3 miljoen kijkers). Out of Practice heeft bovendien nogal wat sleutelwerk nodig. Wij zijn zeker niet de enigen die de serie maar matig vinden (veel negatieve recensies).

8:10 p.m.

 
Anonymous Anoniem said...

my name is earl haalde alleen bij de premiere meer kijkers, nu heeft out of practice een mad van 14 en mnie 12 (bron: zap2it). Ik ik vind persoonlijk out of practice heeeeeeel erg grappig en leuk en earl dus echt niet, en ik ben no wel nbc fan

10:39 p.m.

 
Blogger tvtoekomst said...

jij vergelijkt alleen een herhaling van Earl met een nieuwe uitzending van Out of Practice.....en das niet eerlijk...

10:44 p.m.

 
Anonymous Anoniem said...

sorry maar dat is echt niet waar

3:53 p.m.

 
Anonymous Anoniem said...

twee weken geleden zodnen ze neiuwe aflevrignen uit en toen haalde OoP 8.0/12 en MniE 7.7/12, minim verschil maar dat was een van de mindere afl. van OoP

3:56 p.m.

 
Blogger Kokstra said...

Inmiddels is er toch een volledig seizoen besteld.

10:37 a.m.

 
Anonymous Anoniem said...

Even een andere mening. Anoniem, omdat ik nog niet ingelogd ben, maar mensen om mij heen noemen me Ger. In Amerika zag ik Earl en ik kwam er niet in of doorheen. Een show die verliefd is op z'n eigen stijl, over een obscuur soort Amerikanen die hier totaal niks zeggen; dat wordt niks in Nederland.

Out Of Practice zag ik downgeload en dat is my kind of show... en niet alleen omdat hij geschreven is door Christopher Lloyd en Joe Keenan (de genieën van Frasier). De verhalen zijn interessant en de dialogen eersteklas. Mooie variant op de oude 'man vertelt laatste zin van een grap aan het begin van de scène' truuk: Henry Winkler zegt: "And then the dawrf says to the rabbi..." Hij wordt onderbroken door iemand die hem nodig heeft en laat z'n toehoorders (opgelucht) achter. Als ze weglopen zegt hij: 'I'll finish this later. But remember... they are both carrying monkeys".

En zo zit het vol met frisse nieuwe grappen. De laatste keer dat ik zo'n personage-eigen manier van schrijven heb gezien was bij Friends.

Toch heeft deze serie hier ook weinig kans, behalve als het als opvolger van Frasier wordt gekocht en geprogrammeerd. De show heeft niks herkenbaars of aanlokkelijks, behalve misschien z'n veel te grote cast.

11:40 p.m.

 
Anonymous Anoniem said...

my name is earl zuigt kenker hard

7:20 p.m.

 

Een reactie posten

<< Home