Wat kun je komend seizoen, maar ook het seizoen daarna verwachten op de Nederlandse TV? Dat vind je op TV-toekomst!

13.3.06

'Joey' heeft geen vrienden meer

Iets minder dan twee jaar geleden werd de laatste nieuwe Friends uitgezonden. NBC, de uitzendende omroep vond dat weliswaar vervelend, maar kon blij aankondigen dat 'Friends' toch in een bepaalde reincarnatie zou terugkeren. 'Joey', zo heette de spin off, en zou het leven van Matt LeBlancs personage Joey gaan volgen in Los Angelos. In september 2004 was het dan zo ver: Joey ging met veel bombarie in premiere.
Het verdwijnen van Friends bracht concurrerende omroepen echter ook op ideeen. FOX verhuisde - heel gewaagd - haar hit 'The OC' tegenover Joey. De comedy Joey deed het aardig, maar niet meer dan dat. Joey was dan wel de best scorende nieuwe comedy, iets waar NBC veel mee adverteerde, maar dat zei meer over de rest van de (nog slechtere) series dan over Joey. Dat Joey terugkeerde dit seizoen was dan ook meer een contractuele verplichting voor NBC. Matt LeBlanc was namelijk zo slim geweest een contract te tekeken die hem verzekerde van een inkomen gedurende in ieder geval twee seizoenen van Joey, of deze nu uitgezonden werden of niet. Hierdoor was het voor NBC aantrekkelijker om het een tweede jaartje uit te proberen dan de stekker er maar meteen uit te trekken.
Het tweede seizoen verliep zonodig nog desastreuzer. Alle concurrenten zagen de zwakke plek van het ooit overheersende NBC en plaatsten goed scorende programma's recht tegenover Joey. UPN programmeerde haar veelbelovenden serie 'Everybody Hates Chris', en The WB plaatste 'Smallville' recht tegenover 'Joey', iets wat twee jaar daarvoor niet gebeurd was. Beide series bleken grote hits op de avond en 'Joey' werd na een tiental weken van het schema gehaald om zonder herhalingen later in het seizoen terug te kunnen keren. Die terugkeer was afgelopen dinsdag, en bleek desastreus. NBC heeft de serie dan ook per direct van het scherm gehaald. Wellicht dat de serie nog ergens deze zomer wordt afgeschreven, maar dat is nog niet bevestigd. Veronica is overigens nog bezig met het eerste seizoen van de serie.
Joey is zeker niet de eerste spin off die flopt. Veel acteurs hebben na een succesvolle moederserie veel moeite weer terecht te komen in een succesvolle comedy. Maar ook een groot probleem: terechtkomen in een goede comedy als je oude werkgever er mee gestopt is. Goed voorbeeld hiervan zijn de enorme hoeveelheid post-Seinfeld-flops:
- Jason Alexander: Bob Patterson (ABC, 2001), Listen Up (CBS: 2004-05)
- Julia Louis-Dreyfus: Watching Ellie (NBC: 2002-03)
- Michael Richards: The Michael Richards Show (NBC: 2000-01)
Julia Louis-Dreyfus verschijnt nu in alweer een nieuwe serie: The New Adventures of Old Christine. En in tegenstelling tot al die andere series van de Seinfeld acteurs zit er nu 1 ding mee: goede recensies. Die hadden al haar voorgangers niet. Over een paar weken weten we of Old Christine bij Joey op de bank komt, of een voortvaarende toekomst tegemoet gaat.

3 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Neeeeeeeeeeeeeeeeeeeee. Jammer. Ps: ga aan het werk Machteld.

11:21 a.m.

 
Anonymous Anoniem said...

Heb alle afleveringen van The new adventures of old Christine gezien en ik vind het een erg leuke serie. Ik hoop dat ie ook in Nederland op de buis komt!

4:12 p.m.

 
Blogger tvtoekomst said...

The New adv of Old Christine zullen te zien zijn bij Talpa in juni.

11:44 p.m.

 

Een reactie posten

<< Home