Wat kun je komend seizoen, maar ook het seizoen daarna verwachten op de Nederlandse TV? Dat vind je op TV-toekomst!

27.2.06

Tips voor zenders - deel III

De beste stuurlui staan aan wal, ook in de televisiewereld. Daarom zijn wij zo brutaal om een paar tips voor de programmeringen van verschillende zenders op een rij te zetten. Steeds vaker verbazen wij ons namelijk over vreemde programmeringen. Niet perse grote dingen, maar wel kleine dingen die met een kleine aanpassing kunnen zorgen voor een overall redelijke verbetering van het programmaschema en ook: het imago van de zender. Deze week: Veronica en RTL5.

Verticaal programmeren: dat is televisietaal voor het bundelen van gelijksoortige programma’s op 1 avond in de hoop dat de kijkers de hele avond blijven hangen. De dinsdagavond van NET 5 is het bekendste voorbeeld hiervan. Ook de woonavond van RTL4 is een voorbeeld van een ‘doorkijkavond’. Toch zien we in het schema van verschillende zenders mogelijkheden om dat doorkijkeffect met een kleine omwisseling van twee programma’s te bewerkstelligen.

Te beginnen bij Veronica. Veronica zendt om 18u op zaterdag achtereenvolgens: comedy Malcolm in the Middle, sci-fi Stargate SG-1, comedy Joey en sci-fi Battlestar Gallactica uit. Waarom is dat niet Malcolm-Joey-Stargate-Battlestar? Daarmee wordt de comedyliefhebber niet weggejaagd door het sci-fi geweld van Stargate en kan men 2 comedy’s achter elkaar kijken. De sci-fi liefhebber op haar beurt wordt niet weggejaagd door de humor van Joey. Gezien de relatief kleine kijkcijfers van Veronica op de zaterdag is winst op deze dag makkelijk te genereren door genres achter elkaar te plaatsen. Daarmee ontstaat winst voor kijker en zender.

En als RTL5 dan toch al de kijker moet overvoeren met Modellengerelateerde programma’s, waarom staan ze dan niet meer geclusterd? Zaterdag herhaalt RTL5 haar hitserie ‘America’s Next Top Model’. Dat programma met bitchende modellen en de presentatrice Tyra Banks trekt blikken kijkers. Daarna staat echter het gedrocht ‘Echte Liefde is te regelen’. Dat programma is in de verste verte niet in dezelfde sfeer als het katterige Top Model. Niet voor niets kelderen de marktaandelen in de jongere doelgroepen met 80% (!) van 10% naar 2%. Daarvan is een groot deel te verklaren door Idols wat op RTL4 start, maar waarom staat het op zondag geprogrammeerde Model Behaviour er niet gewoon achter? Die twee programma’s koppelen zullen het tot een bitchy blok maken. Ook het door RTL vermoorde format ‘Queer Eye for the Straight guy’ zou na Top Model meer dan tot zijn recht komen.

Eerdere edities van Tips Voor Zenders:
Editie 1 - NET5 & SBS6
Editie 2 - RTL 4 & Nederland 3

6 Comments:

Anonymous Anoniem said...

het antwoord: Stargate zorgt voor instroom voor Joey. Malcolm in the Middle scoort daarvoor te weinig. En wie zegt dat sf liefhebbers geen comedy waarderen?

11:51 a.m.

 
Blogger tvtoekomst said...

En mijn antwoord is:
sommige SF-liefhebbers zullen ongetwijfeld comedy ook leuk vinden. Daar gaat het echter niet om, het bundelen van verschillende programma's van het zelfde genre zorgt eerder voor een doorkijkeffect dan het afwisselen van genres. Al helemaal als dit afwisselen niet werkt (zoals in dit geval).

7:42 p.m.

 
Anonymous Anoniem said...

De echte reden voor Joey in het midden van beide SF series is dat het twee verschillende series zijn. Wanneer deze direct achter elkaar programmeerd zijn dan lijkt het net of het bij elkaar hoort. Op deze manier zijn de programmas op zich zelf staand,...Joey zorgt ervoor dat je dus weer fris aan een nieuwe lading SF kan beginnen...
Ook voor andere in jullie ogen rare programma plaatsingen zijn vaak logischer dan dat je denkt...

8:34 p.m.

 
Blogger tvtoekomst said...

Dat argument kan ik weerleggen met het argument dat het gaat om het maken van een sfeer: verticaal programmeren. Precies het thema van deze 'Tips voor zenders'.
In de VS staan vrijwel zonder uitzondering twee comedies achter elkaar om samen 1 uur te vormen. Daarmee heeft het publiek ook niet meteen de ilusie dat die comedies bij elkaar horen. Weliswaar is een reden om twee comedies in de VS na elkaar te programmeren de 'uurs-programmering' waar men mee werkt, maar het feit dat er ook op los geexperimenteerd wordt met de volgorde zegt genoeg.
Bovendien: in de VS staan Stargate en Battlestar ook zeer succesvol na elkaar op SciFi! Waarom dan een bewezen combinatie onderbreken door een TOTAAL andere show als Joey? OMDAT 'het twee verschillende series zijn'? Dan kun je toch net zo goed een serie willekeurig op een schema knallen en heeft schedulen geen enkel nut meer. Veronica heeft een geweldige kans om van de zaterdag een goede Sci-Fi avond te bouwen. Het heeft het product ervoor (Startrek! Stargate! Battlestar!), waarom dan nog het doorkijkeffect, bewezen effectief op andere buitenlandse kanalen, doorbreken door Joey ertussen te zetten?

9:35 p.m.

 
Anonymous Anoniem said...

Ik vind dat NET 5 “Veronica Mars” (UPN) moet aankopen en deze dan op de dinsdag na Gilmore Girls moet gaan uitzenden. Het te vormen netwerk CW in Amerika (samenvoeging van the WB en UPN) heeft ook veel vertrouwen in deze serie en zal deze ook vanaf volgend seizoen na Gilmore Girls gaan uitzenden. Ik hoop echt dat dit ik Amerika help voor de met de kijkcijfers want het is zo een goede serie. Gelukkig hebben de netwerk bazen er nog vertrouwen in.
Ik weet niet precies hoe het gaat met het aankomen van series in Nederland. RTL5 zend al een UPN serie uit (America’s Next Top Model) en RTL zend ook veel CBS programma’s uit (CSI ezn.) UPN is een dochter van CBS. Ik weet niet of Nederlandse zenders vaste overeenkomsten hebben met Amerikaanse netwerken of dat ze willekeurig inkopen. Maar volgens mij hoort Veronica Mars hier op NET 5.

Het zal hier al wel lang vermeld zijn maar ik heb de artikelen die ik niet had gelezen even snel gescand. Prison Break een zeer goede serie van FOX komt naar RTL5, vanaf donderdag 16 maart, tussen 21.30 en 22.30 uur.

Linkje: http://www.rtl.nl/experience/rtlnederland/components/persdienst/persberichten/2006/02_februari/prison_break.xml

12:44 a.m.

 
Anonymous Anoniem said...

Joey scoort nu anders hoger dan ooit.

11:57 a.m.

 

Een reactie posten

<< Home