Gouden Beeld moet evolueren
Op 30 september worden de Gouden Beelden voor de achtste keer uitgereikt. De Gouden beelden zijn vakprijzen voor de hoogst gewaardeerde Nederlandse televisieprogramma’s en -personen in vijftien verschillende categorieën. Er zijn verschillende vakjury’s, elk met een eigen specialisme. Ze bepalen welke programma’s genomineerd worden en welk programma uiteindelijk de prijs wint. De jurering voor de Carrière Award en de Gouden Beelden vindt plaats conform het juryreglement van NATAS - The National Academy of Television Arts and Sciences. De NATAS is de organisatie die verantwoordelijk is voor de Emmy Awards, het grote zusje van de Gouden Beelden.
De prijs heeft in Nederland echter al sinds de start te maken met een groot probleem: een imagoprobleem. De branche zelf doet te minachtend over hun eigen prijs, praten in het openbaar de waarde van de prijs de grond in, doen laagdunkend over de prijs. De organiserende omroepen behandelen de prijs als een tijdsvullertje: het programma wordt niet eens live uitgezonden! Men vat het een en ander samen, zodat saaie stukken weggeknipt kunnen worden.
Het wordt tijd dat de TV industrie inziet dat men de prijs met meer respect kan en moet behandelen. De Gouden Beelden hebben namelijk wel degelijk de potentie om uit te groeien tot een gelijke van de Televizier-ring. Om dat te bereiken moeten echter meerdere zaken gebeuren, zowel van de kant van de organisatie als van de omroepen. We sommen een aantal maatregelen op:
- Kijk allereerst eens goed naar de grote broer, de Emmy Award. Een succesvol voorbeeld van hoe een uitreikingceremonie er uit moet zien. Ook in de voorbereiding en structuur. Nee, Nederland is geen Amerika, maar leren van de grote broer kan nooit kwaad. Het is daar niet voor niets wél een succes.
- De genomineerden mogen best bepaald worden door een vakjury, maar laat vervolgens meer mensen stemmen dan het beperkte groepje dat in de jury zit. Betrek er, net als in Amerika, de vakpers bij. Het moeten niet 10 wijze mensen zijn die een winnaar bepalen, maar 100.
- Verhoog de concurrentie per categorie. Geen 3 maar 4 nominaties per categorie. Meer nominaties verhoogt de spanning en de hoeveelheid exposure in de pers.
- De aankondigingen van de nominaties moeten meer volume krijgen. De nominaties van de Golden Globes, Emmy Awards en de Oscar worden allen aangekondigd door een presentator geassisteerd door een beroemd acteur/actrice als Nicole Kidman staande voor een vijftal TV-schermen waarop 1 voor 1 de genomineerden per categorie verschijnen. Dat is heel wat professioneler dan een borrel met een jurylid die van een verfrommeld papiertje de genomineerden opleest van achter een sta-tafel met een papieren wegwerptafelkleed erover. Met twee zwaar concurrerende entertainmentrubrieken en een toenemende interesse van kranten, bladen en internet in entertainmentnieuws, is veel meer mogelijk om wat allure in het geheel te blazen.
- Wordt een programma genomineerd? Laat de omroepen dat programma bij uitzending on-air feliciteren met de nominatie. Dus voordat NET5 vanavond begint met een nieuwe aflevering van Expeditie Robinson, zou het de kijker moeten laten weten dat ‘NET5 de makers van Expeditie Robinson feliciteert met de nominatie in de categorie 'Beste Amusement’. Zodoende krijgt de producent nu al erkenning van de omroep en weet de kijker dat haar programma genomineerd is.
- Vergroot het aantal categorieën. Het merendeel van de categorieën zegt de kijker op dit moment niets. Waar de genomineerden van ‘Beste Informatieve Programma’ en ‘Beste Kunst & Cultuur’ trots mogen zijn op hun nominatie, de kijker kan het niets schelen of ‘Opera Rigoletto’ van Omroep Fryslan (hoewel erg amusant) wel of niet wint. Er is eens de categorie ‘Beste Acteur/Actrice Licht Drama’ (soap) geweest, een categorie waar de kijker zich uitermate goed mee kan identificeren. Om de een of andere mysterieuze reden is uitgerekend díe categorie verwijderd. Dat terwijl in Amerika er een hele uitzending is met de Daytime Emmy Awards, die zich concentreert op beste Actrice Daytime Drama (soap), beste quizhost, etc. Voeg op zijn minst de Supporting Actor (m/v) categorie toe voor zowel drama als comedy.
- Hernoem het programma naar de Nederlandse Emmy Awards. De Emmy’s hebben ongetwijfeld een hogere naamsbekendheid in Nederland dan de Gouden Beelden. Geef ook voortaan een Emmy Award, dan zijn we ook van het gezeur af dat de Gouden Beelden lelijk/groot/lomp zijn. Wees niet bang voor verandering!
- Laat het programma de start zijn van het nieuwe TV-seizoen, net als in Amerika. Dus uitzenden rond 1 september.
Tenslotte: zend het programma weer live uit! Het is toch te gek voor woorden dat omroepen het niet eens meer aandurven het programma live uit te zenden. Laten we het feit dat het programma 5 dagen na de uitreiking wordt uitgezonden nog maar even buiten beschouwing!)
Overigens is de volledige lijst met genomineerden te vinden op de site van de Stichting Nederlandse Academy Awards.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home