Wat kun je komend seizoen, maar ook het seizoen daarna verwachten op de Nederlandse TV? Dat vind je op TV-toekomst!

5.4.05

RTL4 mag juichen om vertrek BVD

Vandaag verscheen er weer een persbericht uit de koker van Talpa: vandaag stapt het duo Barend & van Dorp met het programma over van RTL4 naar het nieuwe naamloze station van Talpa. Vanaf het nieuwe seizoen gaan ze daar hun laatste seizoen Barend en van Dorp presenteren. Het seizoen erop zullen ze (er van uitgaande dat het programma bij het nieuwe station ook een succes is) stoppen en vervangen worden door nieuwe presentatoren. Talpa heeft hiermee weer vijf uur televisie per week van het nieuwe station gevuld.
Grote vraag die je hierbij kunt stellen is: hoe erg is dit voor RTL4? Op dit moment zorgt het programma regelmatig voor prestigieuze primeurs en een kwalitatief imago.
Kijkcijfermatig is het echter een ander verhaal. Het aantal kijkers daalt al een aantal seizoenen. In de voor adverteerders aantrekkelijke groep 20-49jarigen trok BVD in seizoen 2001-2002 nog gemiddeld 220 000 kijkers. In het huidige seizoen zijn dat er nog maar 138 000. Een daling van meer dan een derde. Dat valt deels te verklaren door het latere tijdstip, maar er heeft in elk seizoen sinds 2001-2002 een daling plaatsgevonden.
Tegelijkertijd is het ook interessant ook de andere kijkersgroepen er bij te betrekken.
In de kijkersgroep 50-64 is het aantal kijkers minimaal gedaald van 140.000 in 2001-2002 naar 135.000 nu. In de kijkersgroep 65+ is het aantal kijkers gedaald van 112 000 in 2001-2002 naar 104 000. In deze kijkersgroepen is de daling procentueel lager dan bij 20-49. Dat betekent dat het publiek van BVD niet alleen daalt maar ook ernstig vergrijst.
Een overstap naar een andere zender doet een programma zelden goed: het publiek moet je vinden en de nieuwe omgeving moet passen bij de zender. Bovendien is het programma al een tijdje niet meer zo spraakmakend als grofweg 3 jaar geleden. We kennen het trucje van de interviewers inmiddels wel. Het programma is lang niet zo spannend meer als eerder.
Vraag is dan ook waarom Barend en van Dorp eigenlijk overstappen: een nieuwe uitdaging is een raar argument als je nu al weet dat je toch gaat stoppen na 1 seizoen op het nieuwe kanaal. Waarom dan niet gewoon je tijd uitzitten bij RTL4? RTL4 daarentegen heeft reden tot juichen: BVD is ernstig vergrijsd en dus weinig interessant voor adverteerders en het geeft de zender de kans weer eens iets nieuws te ontwikkelen voor de late avond.

Het programmaoverzicht van Talpa tot nu toe vind je hier.

1 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Lijkt me logisch waarom die linxe lullers en rechte vullers overstappen. Voor het geld en voor hun ego natuurlijk. Het lijkt toch bijna een eer als je door de grote John wordt gevraagd om naar zijn zender te komen.
Wat zullen beide heren hebben geglunderd toen ze hun vette contract tekenden. Maar 's avonds wel weer de politieke correctheid van Nederland uithangen en openlijk commentaar leveren op de onrechtvaardigheden in ons land......

3:26 p.m.

 

Een reactie posten

<< Home