Wat kun je komend seizoen, maar ook het seizoen daarna verwachten op de Nederlandse TV? Dat vind je op TV-toekomst!

16.3.05

Twee programma's bevestigd voor komend seizoen

Voorzichtig druppelen nu de eerste seizoensbevestigingen voor seizoen 2005-2006 binnen. In dit stadium zijn dat voornamelijk de inkoppers. Zo begint Endemol binnenkort al met de productie voor het volgende seizoen van 'Hart in Actie' van SBS6 en begint PS Media met de productie van een tweede seizoen van het redelijk succesvolle programma 'Mystery Party' voor BNN. Voor Hart in Actie betekent dat, dat SBS een groot vertrouwen heeft in het programma: nieuwe afleveringen van het programma worden nog maar sinds afgelopen zondag uitgezonden.

Vroeg een nieuw seizoen bestellen is iets was producenten toejuichen: het betekent dat programma's evenrediger over het jaar geproduceerd kunnen worden en dat personeel beter ingezet kan worden (men hoeft minder gebruik te maken van tijdelijke krachten). Interessant in dat opzicht is stuk uit een interview met Fons van Westerloo uit zijn SBS-periode, in het magazine 'Billboard' van kleine drie jaar geleden:

Nu wordt in Amerika de nieuwe programmering al aangekondigd in mei gedurende de ‘upfront meetings’ voor de adverteerders. Waarom wordt er in Nederland zo lang gewacht met het aankondigen van de adverteerder?
Nou, het is natuurlijk vaak zo dat men allemaal om elkaar heendraait, kijken wat de ander doet. Het is een systeem wat er in Nederland eigenlijk een beetje is ingeslopen. Het is ooit begonnen met IP toen ze als eerste op de commerciele markt kwamen dat in de maand juli de programma´s van het najaar worden aangekondigd. Eigenlijk heb ik ook geen reden, want het zou op zich beter zijn zoals het vroeger was, ook voor de producenten, want die hebben dan een langere voorbereidingstijd. Het is toch wel vaak korte baan werk. Wel steeds minder. Wij hebben als SBS inmiddels ook een behoorlijk aantal succesvolle programma´s en die komen gewoon volgend seizoen terug. Vroeger moesten we elk jaar opnieuw beginnen. Dingen hadden niet gewerkt. Hup, daar gaan we weer, alles weer opnieuw.'